'Fire listesi' AK Parti'de tansiyonu yükseltti



Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin paketten düşmesinin ardından bu düzenlemeye 'ret' oyu verdiği ileri sürülen milletvekilleriyle ilgili 'fire listesi' hazırlandığı yönün...



Parti kapatmayı zorlaştıran maddenin paketten düşmesinin ardından bu düzenlemeye 'ret' oyu verdiği ileri sürülen milletvekilleriyle ilgili 'fire listesi' hazırlandığı yönündeki haberler, AK Parti'de rahatsızlık doğurdu.

Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın önünde bir listeyle görüntülenmesi, ismi geçen milletvekillerinden eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ile Kürşad Tüzmen'in tepkisine yol açtı. Liste iddiasına kızan Başbakan Erdoğan ise, "Kimsenin böyle bir liste hazırlamaya hakkı yok." sözleriyle kızgın vekillerin gönlünü aldı. Erdoğan, parti içinde fitne çıkarmak isteyenler olduğuna dikkat çekerek, birlik ve beraberliğin daha da pekiştirilmesini istedi. Faruk Koca da yazılı bir açıklama yaparak, listede ismi yer alan bütün milletvekillerinden ayrı ayrı özür dilediğini bildirdi.
Dün bazı gazetelerde AK Partili Faruk Koca'nın, üzerinde bazı isimlerin yazılı olduğu kağıdın fotoğrafı yayımlandı. Başbakan Erdoğan'ın ev sahibi de olan Koca'nın listesindeki isimlerin, anayasa değişikliğine 'hayır' oyu veren 'fireci milletvekilleri' olduğu yönünde spekülasyonlar yapıldı. AK Parti'nin dünkü grup toplantısında gözler Faruk Koca'nın üzerindeydi. Koca, toplantıya katılmadı. Grup toplantısının girişinde ise ismi listede bulunan isimlerden Köksal Toptan ve Kürşad Tüzmen tepkiliydi. Başbakan Erdoğan, basına kapalı yapılan grup toplantısında hiç kimsinin böyle bir liste hazırlamaya hakkı olmadığını kaydetti. AK Parti içinde fitne çıkarmak isteyen çevrelere dikkat çekti. Kapalı grup toplantısında söz alan Kürşad Tüzmen, toplantı girişinde söylediği sözleri tekrarladı. Sadık Yakut ise anayasa değişikliği teklifinde imzası olduğunu ve buna karşı çıkmasının mümkün olmadığını anlattı. Yakut, Faruk Koca'nın özür dilemesini istedi.
'Fire listesi' haberinin yükselttiği tansiyon, anayasa değişikliğini görüşmek için toplanan Genel Kurul'a da yansıdı. Kürşad Tüzmen ile Vahit Erdem, kuliste Faruk Koca ile karşılaşınca tepkilerini dile getirdi. Erdem, Koca'ya sert bir şekilde uyarılarda bulunurken; Koca, Erdem'i bileğinden tuttu. Tüzmen ile Koca arasında da kısa süreli gerginlik yaşandı. Araya Enerji Bakanı Taner Yıldız girdi. Yıldız, koluna girdiği Tüzmen'i milletvekili sıralarına oturtarak sakinleştirdi. Bu arada Faruk Koca'nın, sohbet ettiği Abdülkadir Aksu'ya 'özür' açıklamasını okuttuğu görüldü.
Koca, yazılı açıklamasında liste hazırladığı iddialarını kabul etmedi. Medyanın uzaktan çekilen fotoğraflarla tamamen tahminler ve varsayımlara dayalı bir şekilde çirkin değerlendirmelerde bulunduğunu iddia eden Koca'nın açıklamasında, "Benim AK Parti Grubu camiası içinde hiçbir arkadaşımla ilgili böyle bir tasarrufta bulanmam asla söz konusu olamaz. Şahsımdan hareketle bu davanın öncüsü olan isimlere karşı girişilen maksatlı saldırı nedeniyle her birinden ayrı ayrı özür diliyorum. Milletvekillerine güvenmedikleri için oy verme kabinine dahi sokmayan partilerin durumu görmezden gelinirken, AK Parti'nin demokrat ve özgürlükçü çalışma yöntemini karalamaya çalışanları esefle kınıyorum." ifadeleri yer aldı.


Zaman