40 KOBİ'yi borsa için ikna etti



Türkiye ekonomisinde son sekiz yılda yakalanan büyüme ivmesine rağmen borsadaki firma sayısının değişmemesi ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

Devlet Bakanı ve B...



Türkiye ekonomisinde son sekiz yılda yakalanan büyüme ivmesine rağmen borsadaki firma sayısının değişmemesi ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın talimatıyla şirketlerin kapısını çalan İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) yönetimi çalışmasının karşılığını aldı. Türkiye genelinde halka arz seferberliği ilan edilirken, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler'in (KOBİ)ağırlıkta olduğu Anadolu sermayesine de borsa yolu açıldı. Kayseri, Konya, Gaziantep, Düzce ve Denizli'de firmaları borsaya davet ettiklerini bildiren İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Anadolu'da önemli potansiyel olduğunu söyledi. Yaklaşık 40 şirketle yüz yüze görüştüğünü aktaran Erkan, "Görüşmelerimiz olumlu geçti. Borsanın avantajlarına yönelik bilgilendirmede bulunduk. Kafalarında yanlış olarak bildikleri bazı sorunların çözümüne katkıda bulunduk. Büyük ihtimalle bu şirketler kısa sürede borsaya açılacak." dedi.
Anadolu sermayesinin dev şirketlerinin halka arz sürecini hızlandırmak için yapılan çalışmaları Zaman'a değerlendiren İMKB Başkanı Erkan, 6-7 Mayıs'ta düzenlenecek "Halka Arz Seferberliği İstanbul Zirvesi"ne Anadolu'dan önemli katılım beklediklerini açıkladı. Yaklaşık 350-400 katılımcı firmanın zirveye katılmasını öngördüklerini aktaran Erkan, yıl sonuna kadar borsaya 20-25 civarında yeni firma beklediklerini söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve İMKB arasında 7 Ağustos 2008 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü ile halka arz seferberliği çalışması başlatılmıştı. Protokole imza atan dört kurumun ortak amacı, ülke tasarruflarının yatırımlara dönüşmesinde sermaye piyasasından şirketlerin yararlanmama nedenlerini tespit ederek, var olan engelleri ortadan kaldırmak.
Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin bulunduğu Kayseri'de firmalara borsa kapısını açacak çalışmalar başladı. Kayseri Ticaret Odası, bünyesinde İMKB Destek Birimi kurdu. Halka arzları artırmak için şirketlerin sermaye piyasasının sunduğu imkânlardan yararlanmasına katkıda bulunmak için TOBB ile İMKB, SPK ve TSPAKB arasında işbirliği protokolü imzalandı. İMKB Destek birimi, oda üyelerine halka açılma konusunda bilgi ve doküman desteği veriyor.
İMKB'de enerji endeksi oluşturuldu
Türkiye'de ilk defa Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından İMKB'de işlem gören enerji şirketleri için özel endeks oluşturuldu. TSKB Enerji Endeksi dünden itibaren hesaplanmaya başladı. Endekste, borsada hisseleri işlem gören, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve konsolide gelirleri içinde enerji sektöründeki payı yüzde 40'tan fazla olan 9 şirket yer aldı. Böylece enerji sektörünün performansını takip etmek isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar için bir kriter endeks oluşturulmuş oldu. TSKB Enerji Endeksi'nde Akenerji, Aksu Enerji, Ayen Enerji, Aygaz, Enka, Petrol Ofisi, Turcas Petrolcülük, Tüpraş ve Zorlu Enerji şirketleri yer aldı. TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu endeksteki 9 şirketin İMKB'nin yüzde 9'unu temsil ettiğini söyledi. İMKB toplam 88 hisse senedi endeksi ve 18 tahvil ve bono endeksi hesaplıyor. TSKB Enerji Endeksi, İMKB'nin başka bir kurum için hesapladığı ilk endeks oldu. EKONOMİ SERVİSİ

Zaman