(özel Haber) İki Ayağı İle Yaşama Tutunuyor

Diyarbakır'da doğuştan iki kolu olmayan 29 yaşındaki Kader Öden, ayakları sayesinde yaşama tutunuyor

Diyarbakır'da doğuştan iki kolu olmayan 29 yaşındaki Kader Öden, ayakları sayesinde yaşama tutunuyor. Hep hayalini kurduğu okula gidemeyen Kader, yetişkinlere yönelik açılan kurs sayesinde okuma-yazma öğrenmenin sevincini yaşadı.
Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde 9 çocuklu ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen ve doğuştan iki kolu olmayan 29 yaşındaki Kader Öden'e 9 yıl önce protez kol takıldı. Takılan protez kolları omuzları olmadığı ve bu yüzden taşıyamadığı için kullanamayan Kader, çocukken yaşıtları gibi koşup oynamazken, evlerinden yaklaşık 100 metre mesafedeki okula da gidemedi. Babası Ahmet Öden'in durumunu kadere bağlayarak 'Kader' adını verdiği genç kız, parkinson hastası annesinin de ihtiyaçlarını karşılıyor.
Okuyup öğretmen olmayı hayal eden Kader'in kaderi, Vehbi Koç İlköğretim Okulu'nda açılan kurs sayesinde değişti. Okulda açılan okuma-yazma kursuna giden Kader, hep özlem çektiği kaleme de eli olmadığı için ayağı ile dokunabildi. Azmi sayesinde okuma-yazmayı kısa sürede öğrenen genç kız, ilk olarak kendi ismini yazdı. Ayak parmaklarıyla tuttuğu kalemle "Ben şu fani dünyada normal insanlar gibi yaşamak isterdim" diye başlayan bir yazı kaleme alan Kader, duygularını "Bir ben mahrumum. Hiç kimsenin de böyle
olmasını istemem. Bundan dolayı Allah'tan başka kimseye, hiç kimseye muhtaç olmayı istemem. Ben Kader" diyerek dile getirdi.
9 çocuk babası memur emeklisi 75 yaşındaki Ahmet Öden, tek isteğinin kızına kol takılması olduğunu belirtti. 8 çocuğunun sağlıklı olduğunu ifade eden Öden, "Kızımın doğuştan kolları yok. Tüm ihtiyaçlarını ayaklarıyla yapıyor. 9 yıl önce protez kol takıldı. Ancak omuzları da olmadığı için kollarını taşıyamıyordu. Robot gibiydi. Çocuklar korkuyordu. Oda bu durumdan rahatsız olduğu için protezleri çıkardı. Daha uygun kol takılırsa kızın hayatı değişir" dedi.
(SK-SK-CC-Y)