Nevşehir'de Uluslararası Biyografi Sempozyumu Başladı

Nevşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Prof.Dr.Mustafa İsen adına Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu" Nevşehir'de başladı.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde Nevşehir Valisi Osman Aydın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Türkiye'nin 10 Üniversitesi'nin rektörleri, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan akademisyenlerin yanı sıra, çeşitli üniversitelerden 100'e yakın bilim adamının katıldığı sempozyum , Prof. Dr. Faruk Taşkale'nin Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi Fuayene salonunda "Altın Harfler Geçmişten Geleceğe" konulu tezhip sergisinin açılması ile başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, 17 Mayıs 2007 yılında kurulmasına karşın, çok kısa bir zaman diliminde Nevşehir Üniversitesi olarak önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Kılıç, toplumun kalkınmasında vazgeçilmez temel bir güç olarak değerlendirdikleri üniversitelerin bilimsel gelişmeler ışığında çağdaş ülkeler içerisinde yer alınmada önem taşıdığını belirterek, öğrencilerin akılcı, bilimsel düşünce ışığında ve yetenekleri ile yetiştirildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Kılıç, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri konumundaki Nevşehir'in önemli bir kongre merkezi olarak da son yıllarda büyük bir değer taşıdığını ifade etti.
Türk edebiyatı içerisinde ilk örneklerinin 15. yüzyıldan itibaren verildiği Biyografinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Kılıç, yazarın okuyucu tarafından daha yakından tanınması, bu haliyle de okuyucunun yazarın iç dünyası ile de etkin bir bilgi sahibi olmasına yardımcı olan bu alanda, bu güne kadar ilk kez geniş kapsamlı bir sempozyumun da Nevşehir Üniversitesi olarak organize edilmesinden de büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'de konuşmasında, bu tür sempozyumların Nevşehir'de yapılıyor olmasının, bu toprakların tarihi süreçte önemli kültür ve medeniyete ev sahipliği yaptığının da birer göstergesi olarak ele alınması gerektiğine inandığını belirterek, "Bu toprakların, 8'i köklü, toplam 20 medeniyete ev sahipliği yapıyor olması, belki de bu tür sempozyumların, konferansların kongrelerin Kapadokya'da yapılıyor olmasının ne kadar haklı olduğunu gösteren en büyük belgelerinden birisi. Burası zaten kültürün, medeniyetin barışın ve kardeşliğin simgesi olan bir şehir.Tarihinde hiç savaşı görmemiş ve yaşamamış bir şehir. Tarihin ilk yazılı barış antlaşmasının bir tarafı olan Hitit Krallığı'nın da medeniyetinin bulunduğu bir şehir. Öyle bir anlaşma ki, günümüzden 3 bin yıl öncesinden yapılan bir anlaşmada, bir kralın eşinin de anlaşmada imzasının bulunuyor olması, buradaki kültür ve medeniyetin hangi seviyeye, kaçıncı yüzyılda ulaştığı bilgisini bize veriyor"dedi.
Ünver, gerek ülke içerisinde ve gerekse de ülke dışında bir çok panel ,seminer, kongre ve sempozyumlara konuşmacı olarak katıldığını belirterek "Bir çok ulusal ve uluslar arası toplantılarda konuşmalar yapıyorum, oldukça da rahat bir konuşma oluyor ama ne zaman karşımda bilim adamı olsa ayaklarım titriyor ve onların karşısında konuşamıyorum. Ben burada sadece dinleyici olarak bilim adamlarının tebliğlerini dinlemekten büyük keyif alacağım. Böyle bir sempozyumun Nevşehir'imizin bilimsel gelişmesine de önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum"dedi.
Nevşehir Valisi Osman Aydın'da konuşmasında, Türkiye'nin tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile marka şehirlerinden biri olan Nevşehir 'de böyle bir sempozyumun organize edilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi.
Aydın, Türk Edebiyatında farklı ve önemli bir yer tutan biyografinin bu denli geniş anlamda ele alınmasının bu alanda bir ilk çalışma olma özelliğini de taşıdığını vurguladı.
Nevşehir Üniversitesi'nin üstlendiği bu organizasyonun, kuruluşunu 3 yıl önce yapan bir üniversitenin ciddi ve hızlı bir gelişme eğilimi içerisinde ortaya konulan önemli bir çaba olarak da değerlendirilmesi gerektiğine inandığını dile getiren Osman Aydın Nevşehir Üniversitesi'nin bundan sonraki süreçte de önemli çalışmalara ev sahipliği yapacağını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in hayatının anlatıldığı video sunumunun ardından oldukça duygulandığı gözlendi. İsen daha sonra katılımcılara yönelik yaptığı konuşmada, böyle bir sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Prof. Dr. İsen çalışmaların bundan sonraki yıllarda da artarak devam etmesi gerektiğine inandığını vurguladı.
Türkiye'nin yanı sıra Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmkenistan'dan 100'e yakın bilim adamının katılacağı ve 8 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek Prof. Dr. Mustafa İsen adına Uluslar Arası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu'nda 50 bildiri sunulacak.