Kül bulutu... Uçuş yasağı gevşiyor
İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan kül bulutu nedeniyle felç olan Avrupa hava sahası yavaş yavaş uçuşlara uygun hale geliyor.
İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan kül bulutu nedeniyle felç olan Avrupa hava sahası yavaş yavaş uçuşlara uygun hale geliyor. İzlanda'daki Eyyafyallayöküll Buzulu altındaki yanardağın faaliyetinin son birkaç saatte azaldığı bildirildi.
İzlanda Sivil Koruma Birimi şefi Rognvaldur Olafsson, "Faaliyetinin azaldığına dair işaretler var. Daha az kül dökülüyor ve ayrıca kraterde daha az faaliyet var" dedi.
Olafsson, "Kelimeleri çok dikkatli seçmeniz gerekiyor, ama en azından bilim adamları bize faaliyetin azaldığını söyledi. En kötünün bittiğine dair varsayımda bulunamayız, ama bittiğini umuyoruz" diye konuştu.
Başkent Reykjavik'e 120 kilometre uzaklıktaki yanardağ yaklaşık bir haftadır faaliyette ve bu nedenle dünyada hava trafiği durmuş bulunuyor.
Yanardağ hala faaliyette
İzlandalı meteoroloji yetkilisi Sigtrudur Arnsdottir, yanardağdaki faaliyetlerin tıpki dün olduğu gibi devam ettiğini, dün gece aldıkları bilgiye göre, yanardağda daha fazla lav olduğunu söyledi.
Kül bulutlarının 6 bin metreden başlayıp 10 bin metreye kadar çıktığı bildiriliyordu.
Sınırlamalar gevşedi ama...
Risk yokDünya Sağlık Örgütü (WHO), İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından Avrupa'yı saran volkanik kül bulutlarının sağlık için risk oluşturmadığını bildirdi.
Volkanik kül bulutunun sağlıkta büyük etkisi olmayacağı açıklamasından ikna olmayan bazı uzmanlar ise DSÖ'nün uyarısının abartılı olduğunu ileri sürdü.
WHO, geçen hafta, solunumla ilgili potansiyel tehlikeler oluşturabileceği uyarısıyla Avrupalılardan, kül bulutunun yere inmesi durumunda evlerinden çıkmamasını istemişti.
WHO'nun bugünkü mesajının DSÖ'nün geçen haftaki açıklamasıyla ters düştüğü belirtiliyor.Telekonferans yöntemiyle bir araya gelen Avrupa Birliği ulaştırma bakanları, hava trafiğine yönelik bazı sınırlamaları gevşetme kararı aldı. Avrupa hava sahasını 3'e bölen bakanlar, bunlardan birinin tamamen kapalı olmasına, diğerinin sınırlı kullanımına, diğerinin de tüm uçuşlara açık olmasına karar verdi.
Buna göre, volkana yakın olan ve risk derecesi yüksek olan bölgede hava trafiğine izin verilmeyecek. Volkana daha uzak bölgede bulunan coğrafi alanlarda ise Eurocontrol'ün koordinasyonunda aşamalı olarak önlemler azaltılacak. Ancak herhangi bir olumsuz gelişme halinde hava sahasının yeniden kapatılması kararı alınabilecek. Volkanın püskürttüğü küllerin etkisinin olmadığı alanlarda ise uçuşlar normal şekilde devam edecek.
Bu uygulama sayesinde bugünden itibaren uçuş sayısı artmaya başladı.
Yeni kül bulutu yolda
Avrupa ülkeleri uçuş yasağı nedeniyle zor günler yaşarken, İzlanda'daki yanardağdan çıkan yeni kül yığınları İngiltere'ye doğru ilerlemeye başladı. Gevşetilmeye başlayan uçuş yasaklarının uzatılması söz konusu.
Deutsche Welle'nin haberine göre Avrupa'da havayolu ulaşımının yeniden normalleşmesi umulurken, hala volkanik faaliyetlerde bulunan İzlanda'daki yanardağdan çıkan yeni kül yığınları atmosfere yayılmaya başladı.
İngiltere'ye doğru ilerlediği tespit edilen yeni volkanik kül bulutlarının en önemli havayolu koridoruna yaklaştığı belirtiliyor. İngiliz uçuş güvenliği birimlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda İngiliz havayolu şirketi British Airways de kısa mesafe uçuşlarının tümünü bugün iptal etti.
Avrupa hava sahası açılıyor
Kül bulutu 5 gün büyük kısmı kapalı olan Avrupa hava sahası kısmen açıldı. Buna karşılık İngiltere hava trafiği yetkilileri ülkeye yeni bir kül bulutunun yaklaştığı uyarısında bulundu.
Hollanda'nın Amsterdam kentinden havalanan 3 uçak New York, Şanghay ve Dubai'ye uçtu. Hollanda Ulaştırma Bakanlığı da bu akşamdan itibaren gece uçuşlarının başlamasına onay verildiğini bildirdi.
Almanya da dün akşam bir kez daha uçuş yasağını uzatma kararı aldı. Hava sahasını bugün TSİ'ye göre 21:00'e kadar kapalı tutmayı planlayan Almanya, ancak en fazla 3 bin metre yükseklikten yapılacak alçak uçuşlara izin vermeye başladı.
Ancak Avrupa kıtasına doğru yaklaşmakta olan yeni kül bulutları yüzünden Almanya'da da uçuş yasağının yeniden uzatılması gündeme gelebilir. Uygulanan uçuş yasağı ülkede tartışmalara da yol açıyor. Havayolu şirketleri, Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer'den uçuş yasağını artık kaldırmasını istiyor.
Fransa'nın başkenti Paris'teki havaalanlarında sınırlı sayıda uçuş başlıyor. Paris'teki Charles de Gaulle havaalanından perşembe gününden bu yana ilk uçuş New York JFK havaalanına yapılacak.
Öte yandan, Fransız hava yolu şirketi Air France, uzun mesafeli tüm uçuşlarını yarından itibaren başlatacağını, kısa ve orta mesafeli bazı Kuzey Avrupa uçuşlarını ise askıda tutmayı sürdüreceğini duyurdu.
İngiliz sivil havacılık kurumu, ülkenin hava sahasının bu akşam açılması, tüm havaalanlarında karşılıklı uçuşların yerel saatle 22.00'den (TSİ 00.00) itibaren başlatılması kararı aldı.
Ulaştırma Bakanı Lord Adonis'in açıkladığı sivil havacılık kurumunun kararıyla, uçuşlarda bazı ufak kısıtlamaların devam edeceği, ancak en büyük havaalanı Heathrow dahil ülke genelindeki bütün havalanlarının faaliyette olacağı ifade edildi.
İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu oluşan kül bulutlarının en çok etkilediği ülkelerden biri olan İngiltere'nin hava sahasının büyük bölümü yaklaşık 6 gündür kapalıydı. Geçen haftadan bu yana hava ulaşımındaki sorun, aralarında Türk yolcuların da bulunduğu çok sayıda yolcuyu olumsuz etkiledi.
İrlanda, havalimanlarından birini sivil uçuşlara açtı. İrlanda Havacılık İdaresi, ülkenin batısında yer alan Shannon
havalimanının bugün öğle saatlerinden itibaren açıldığını, Dublin ve Cork havalimanlarının ise şimdilik kapalı olduğunu bildirdi.
Öte yandan, Aer Lingus hava yolu şirketinin bugünkü tüm uçuşlarını, Ryanair'in de cuma gününe kadar olan İngiltere-İrlanda seferlerini iptal ettiği belirtiliyor. İrlandalı yetkililer, hava trafiğindeki aksamaların tamamen
giderilmesinin hafta sonunu bulabileceğini düşünüyor.
Öte yandan, İrlanda'nın Aer Lingus hava yolu şirketi, volkanik kül bulutunun zorunlu kıldığı uçuş iptallerinin kendilerine her gün 4-5 milyon euroya mal olduğunu, şu ana kadar şirketin kaybının tahminen 15-20 milyon euro olduğunu kaydetti.
İspanya da kül bulutunun Avrupa'da hava trafiğini engellemesi nedeniyle mağdur durumda kalan 200 bin kadar İngiliz'e kolaylık sağlanacağını bildirdi.
Norveç Havacılık yetkilileri, yarın sabaha kadar hava sahasının açık olmaya devam edeceğini açıkladı.
Türkiye'de ise Antalya Uluslararası Havalimanı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, uçuşlara yoğun bir şekilde başlandığını belirtti.
Türk Hava Yolları A.O., 15-19 Nisan tarihleri arasındaki 5 günde ortaklığın Avrupa seferlerinin yüzde 57'sine yakınının iptal edildiğini, sefer iptalleri nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybı ve ilave maliyetlerin şirkete getirmiş olduğu yükün 5 gün için yaklaşık olarak 6,5 milyon euro olarak hesaplandığını bildirdi.
THY ayrıca, hava sahası açık şehirlere 81 ek sefer düzenlendi.
Polonya Havacılık Ajansı (PAZP), yarın yerel saatle 07.00'den (TSİ 08.00) itibaren ülkenin hava sahasının açılacağını duyurdu.
Açıklamada, meteorolojik koşulların iyileşmesiyle bu kararın alındığı belirtildi.
Norveç Havacılık yetkilileri, yarın sabaha kadar hava sahasının açık olmaya devam edeceğini açıkladı.
Kosova'da ise Priştine havalimanı bir buçuk gün uçuşlara kapatıldıktan sonra yeniden açıldı.
Vizesi dolanlara güvence
Bu arada AB Komisyonu, havayolu trafiğini felç eden volkanik kül bulutu nedeniyle vize süresi dolduğu halde geri dönemeyen üçüncü ülke vatandaşlarına mühlet tanınmasını talep etti.
İçişlerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström, "AB'yi ziyaret eden birçok yabancı ülkelerine dönemezken, vize sürelerinin dolması nedeniyle endişe yaşıyor. Ama onlar AB'de yasa dışı kalıyor gibi değerlendirilmeyecek ve vize sürelerini uzatmaları istenmeyecek" dedi.
Motorların küllere karşı dayanma garantisi yok
Öte yandan, uçak motorlarının, volkanik küllere karşı hassas olduğu ve bunlara dayanma garantisinin bulunmadığı bildirildi.
Havacılık ve uzay sanayi için motor üreten, Fransız Safran grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Paul Herteman, "Uçak motorlarını yağmura, doluya, kuma karşı koruyoruz, ancak volkanik kül bulutu nadir görülen ve değişken bir olaydır" diye konuştu.
Uçak motorlarının çok büyük miktarlarda hava emen makineler olduğunu belirten Herteman, "Belli miktarda kül çektikten sonra hassaslaşıyorlar" dedi.
Uçak motorlarının volkanik küle karşı dayanma garantisi bulunmadığını ifade eden Herteman, motor üreticilerinin, yakıt tüketimi, motorun yarattığı gürültü kirliliği ve sera etkisi yaratan gaz salımı gibi öncelikli sorunlara çare aradığını söyledi. Teknolojinin mucize olmadığını kaydeden Herteman, ancak gerekirse volkanik küllere karşı önlem konusunda da gerekenin yapılacağını belirtti.
Gazeteler ne yazıyor?
Liberation (Fransa): İzlanda yanardağının dumanı zamane toplumun kırılganlığının sembolü oldu. Havayolu şirketleri, İzlanda'dan gelen kül bulutunun yarattığı tehlikeye şüpheyle yaklaşıyor. Şirketlerin bu yüzden ne kadar para kaybettikleri göz önünde bulundurulursa, bu şüphenin nereden kaynaklandığını anlamak zor değil.
El Mundo (İspanya): Avrupa havalarındaki kaos ortamını engellemek mümkündü. Ama yetkililer bunun için geç kaldı. Krizin ancak dördüncü günde işe koyulup test uçuşlarına geçilmesine karar verildi. Hükümetler de kendileri için en kolay çözüm yolunu seçerek, kül bulutunun çekilmesini beklemeyi tercih etti. Bulutun içindeki kül yoğunluğunun ne düzeyde olduğu belli değil.
Volkskrant (Hollanda): Volkan külünden oluşan bulut, uçan bir zımpara kâğıdına benzetildi ve uçağa çarpıp da zarar vermemesinin imkânsız olduğu vurgulandı. Sadece soyut olarak tanımlanabilecek bir tehlike, insanların gözündeki önemini giderek yitiriyor.
CNN Türk
İzlanda Sivil Koruma Birimi şefi Rognvaldur Olafsson, "Faaliyetinin azaldığına dair işaretler var. Daha az kül dökülüyor ve ayrıca kraterde daha az faaliyet var" dedi.
Olafsson, "Kelimeleri çok dikkatli seçmeniz gerekiyor, ama en azından bilim adamları bize faaliyetin azaldığını söyledi. En kötünün bittiğine dair varsayımda bulunamayız, ama bittiğini umuyoruz" diye konuştu.
Başkent Reykjavik'e 120 kilometre uzaklıktaki yanardağ yaklaşık bir haftadır faaliyette ve bu nedenle dünyada hava trafiği durmuş bulunuyor.
Yanardağ hala faaliyette
İzlandalı meteoroloji yetkilisi Sigtrudur Arnsdottir, yanardağdaki faaliyetlerin tıpki dün olduğu gibi devam ettiğini, dün gece aldıkları bilgiye göre, yanardağda daha fazla lav olduğunu söyledi.
Kül bulutlarının 6 bin metreden başlayıp 10 bin metreye kadar çıktığı bildiriliyordu.
Sınırlamalar gevşedi ama...
Risk yokDünya Sağlık Örgütü (WHO), İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından Avrupa'yı saran volkanik kül bulutlarının sağlık için risk oluşturmadığını bildirdi.
Volkanik kül bulutunun sağlıkta büyük etkisi olmayacağı açıklamasından ikna olmayan bazı uzmanlar ise DSÖ'nün uyarısının abartılı olduğunu ileri sürdü.
WHO, geçen hafta, solunumla ilgili potansiyel tehlikeler oluşturabileceği uyarısıyla Avrupalılardan, kül bulutunun yere inmesi durumunda evlerinden çıkmamasını istemişti.
WHO'nun bugünkü mesajının DSÖ'nün geçen haftaki açıklamasıyla ters düştüğü belirtiliyor.Telekonferans yöntemiyle bir araya gelen Avrupa Birliği ulaştırma bakanları, hava trafiğine yönelik bazı sınırlamaları gevşetme kararı aldı. Avrupa hava sahasını 3'e bölen bakanlar, bunlardan birinin tamamen kapalı olmasına, diğerinin sınırlı kullanımına, diğerinin de tüm uçuşlara açık olmasına karar verdi.
Buna göre, volkana yakın olan ve risk derecesi yüksek olan bölgede hava trafiğine izin verilmeyecek. Volkana daha uzak bölgede bulunan coğrafi alanlarda ise Eurocontrol'ün koordinasyonunda aşamalı olarak önlemler azaltılacak. Ancak herhangi bir olumsuz gelişme halinde hava sahasının yeniden kapatılması kararı alınabilecek. Volkanın püskürttüğü küllerin etkisinin olmadığı alanlarda ise uçuşlar normal şekilde devam edecek.
Bu uygulama sayesinde bugünden itibaren uçuş sayısı artmaya başladı.
Yeni kül bulutu yolda
Avrupa ülkeleri uçuş yasağı nedeniyle zor günler yaşarken, İzlanda'daki yanardağdan çıkan yeni kül yığınları İngiltere'ye doğru ilerlemeye başladı. Gevşetilmeye başlayan uçuş yasaklarının uzatılması söz konusu.
Deutsche Welle'nin haberine göre Avrupa'da havayolu ulaşımının yeniden normalleşmesi umulurken, hala volkanik faaliyetlerde bulunan İzlanda'daki yanardağdan çıkan yeni kül yığınları atmosfere yayılmaya başladı.
İngiltere'ye doğru ilerlediği tespit edilen yeni volkanik kül bulutlarının en önemli havayolu koridoruna yaklaştığı belirtiliyor. İngiliz uçuş güvenliği birimlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda İngiliz havayolu şirketi British Airways de kısa mesafe uçuşlarının tümünü bugün iptal etti.
Avrupa hava sahası açılıyor
Kül bulutu 5 gün büyük kısmı kapalı olan Avrupa hava sahası kısmen açıldı. Buna karşılık İngiltere hava trafiği yetkilileri ülkeye yeni bir kül bulutunun yaklaştığı uyarısında bulundu.
Hollanda'nın Amsterdam kentinden havalanan 3 uçak New York, Şanghay ve Dubai'ye uçtu. Hollanda Ulaştırma Bakanlığı da bu akşamdan itibaren gece uçuşlarının başlamasına onay verildiğini bildirdi.
Almanya da dün akşam bir kez daha uçuş yasağını uzatma kararı aldı. Hava sahasını bugün TSİ'ye göre 21:00'e kadar kapalı tutmayı planlayan Almanya, ancak en fazla 3 bin metre yükseklikten yapılacak alçak uçuşlara izin vermeye başladı.
Ancak Avrupa kıtasına doğru yaklaşmakta olan yeni kül bulutları yüzünden Almanya'da da uçuş yasağının yeniden uzatılması gündeme gelebilir. Uygulanan uçuş yasağı ülkede tartışmalara da yol açıyor. Havayolu şirketleri, Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer'den uçuş yasağını artık kaldırmasını istiyor.
Fransa'nın başkenti Paris'teki havaalanlarında sınırlı sayıda uçuş başlıyor. Paris'teki Charles de Gaulle havaalanından perşembe gününden bu yana ilk uçuş New York JFK havaalanına yapılacak.
Öte yandan, Fransız hava yolu şirketi Air France, uzun mesafeli tüm uçuşlarını yarından itibaren başlatacağını, kısa ve orta mesafeli bazı Kuzey Avrupa uçuşlarını ise askıda tutmayı sürdüreceğini duyurdu.
İngiliz sivil havacılık kurumu, ülkenin hava sahasının bu akşam açılması, tüm havaalanlarında karşılıklı uçuşların yerel saatle 22.00'den (TSİ 00.00) itibaren başlatılması kararı aldı.
Ulaştırma Bakanı Lord Adonis'in açıkladığı sivil havacılık kurumunun kararıyla, uçuşlarda bazı ufak kısıtlamaların devam edeceği, ancak en büyük havaalanı Heathrow dahil ülke genelindeki bütün havalanlarının faaliyette olacağı ifade edildi.
İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu oluşan kül bulutlarının en çok etkilediği ülkelerden biri olan İngiltere'nin hava sahasının büyük bölümü yaklaşık 6 gündür kapalıydı. Geçen haftadan bu yana hava ulaşımındaki sorun, aralarında Türk yolcuların da bulunduğu çok sayıda yolcuyu olumsuz etkiledi.
İrlanda, havalimanlarından birini sivil uçuşlara açtı. İrlanda Havacılık İdaresi, ülkenin batısında yer alan Shannon
havalimanının bugün öğle saatlerinden itibaren açıldığını, Dublin ve Cork havalimanlarının ise şimdilik kapalı olduğunu bildirdi.
Öte yandan, Aer Lingus hava yolu şirketinin bugünkü tüm uçuşlarını, Ryanair'in de cuma gününe kadar olan İngiltere-İrlanda seferlerini iptal ettiği belirtiliyor. İrlandalı yetkililer, hava trafiğindeki aksamaların tamamen
giderilmesinin hafta sonunu bulabileceğini düşünüyor.
Öte yandan, İrlanda'nın Aer Lingus hava yolu şirketi, volkanik kül bulutunun zorunlu kıldığı uçuş iptallerinin kendilerine her gün 4-5 milyon euroya mal olduğunu, şu ana kadar şirketin kaybının tahminen 15-20 milyon euro olduğunu kaydetti.
İspanya da kül bulutunun Avrupa'da hava trafiğini engellemesi nedeniyle mağdur durumda kalan 200 bin kadar İngiliz'e kolaylık sağlanacağını bildirdi.
Norveç Havacılık yetkilileri, yarın sabaha kadar hava sahasının açık olmaya devam edeceğini açıkladı.
Türkiye'de ise Antalya Uluslararası Havalimanı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, uçuşlara yoğun bir şekilde başlandığını belirtti.
Türk Hava Yolları A.O., 15-19 Nisan tarihleri arasındaki 5 günde ortaklığın Avrupa seferlerinin yüzde 57'sine yakınının iptal edildiğini, sefer iptalleri nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybı ve ilave maliyetlerin şirkete getirmiş olduğu yükün 5 gün için yaklaşık olarak 6,5 milyon euro olarak hesaplandığını bildirdi.
THY ayrıca, hava sahası açık şehirlere 81 ek sefer düzenlendi.
Polonya Havacılık Ajansı (PAZP), yarın yerel saatle 07.00'den (TSİ 08.00) itibaren ülkenin hava sahasının açılacağını duyurdu.
Açıklamada, meteorolojik koşulların iyileşmesiyle bu kararın alındığı belirtildi.
Norveç Havacılık yetkilileri, yarın sabaha kadar hava sahasının açık olmaya devam edeceğini açıkladı.
Kosova'da ise Priştine havalimanı bir buçuk gün uçuşlara kapatıldıktan sonra yeniden açıldı.
Vizesi dolanlara güvence
Bu arada AB Komisyonu, havayolu trafiğini felç eden volkanik kül bulutu nedeniyle vize süresi dolduğu halde geri dönemeyen üçüncü ülke vatandaşlarına mühlet tanınmasını talep etti.
İçişlerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström, "AB'yi ziyaret eden birçok yabancı ülkelerine dönemezken, vize sürelerinin dolması nedeniyle endişe yaşıyor. Ama onlar AB'de yasa dışı kalıyor gibi değerlendirilmeyecek ve vize sürelerini uzatmaları istenmeyecek" dedi.
Motorların küllere karşı dayanma garantisi yok
Öte yandan, uçak motorlarının, volkanik küllere karşı hassas olduğu ve bunlara dayanma garantisinin bulunmadığı bildirildi.
Havacılık ve uzay sanayi için motor üreten, Fransız Safran grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Paul Herteman, "Uçak motorlarını yağmura, doluya, kuma karşı koruyoruz, ancak volkanik kül bulutu nadir görülen ve değişken bir olaydır" diye konuştu.
Uçak motorlarının çok büyük miktarlarda hava emen makineler olduğunu belirten Herteman, "Belli miktarda kül çektikten sonra hassaslaşıyorlar" dedi.
Uçak motorlarının volkanik küle karşı dayanma garantisi bulunmadığını ifade eden Herteman, motor üreticilerinin, yakıt tüketimi, motorun yarattığı gürültü kirliliği ve sera etkisi yaratan gaz salımı gibi öncelikli sorunlara çare aradığını söyledi. Teknolojinin mucize olmadığını kaydeden Herteman, ancak gerekirse volkanik küllere karşı önlem konusunda da gerekenin yapılacağını belirtti.
Gazeteler ne yazıyor?
Liberation (Fransa): İzlanda yanardağının dumanı zamane toplumun kırılganlığının sembolü oldu. Havayolu şirketleri, İzlanda'dan gelen kül bulutunun yarattığı tehlikeye şüpheyle yaklaşıyor. Şirketlerin bu yüzden ne kadar para kaybettikleri göz önünde bulundurulursa, bu şüphenin nereden kaynaklandığını anlamak zor değil.
El Mundo (İspanya): Avrupa havalarındaki kaos ortamını engellemek mümkündü. Ama yetkililer bunun için geç kaldı. Krizin ancak dördüncü günde işe koyulup test uçuşlarına geçilmesine karar verildi. Hükümetler de kendileri için en kolay çözüm yolunu seçerek, kül bulutunun çekilmesini beklemeyi tercih etti. Bulutun içindeki kül yoğunluğunun ne düzeyde olduğu belli değil.
Volkskrant (Hollanda): Volkan külünden oluşan bulut, uçan bir zımpara kâğıdına benzetildi ve uçağa çarpıp da zarar vermemesinin imkânsız olduğu vurgulandı. Sadece soyut olarak tanımlanabilecek bir tehlike, insanların gözündeki önemini giderek yitiriyor.
CNN Türk