Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen: Biyografik roman eksikliği giderilmeli

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, biyografik eserler içerisinde en eksik kalan alanlardan bir tanesinin biyografik romanlar old

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, biyografik eserler içerisinde en eksik kalan alanlardan bir tanesinin biyografik romanlar olduğunu söyledi. İsen, biyografik romanlarda sağlanacak ilerlemelerin sinema ve sahne sanatlarına da önemli yansımaları olacağına dikkat çekti.

Nevşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Prof. Dr. Mustafa İsen adına Uluslar arası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu" Nevşehir'de başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen 'in hayatının anlatıldığı video sunumunun ardından oldukça duygulandığı gözlendi. Sekizinci yüzyılda Halep için yazılmış 800 cilttik biyografi yazılığına değinen İsen, " Halep şairleri diye kitaplar var. Öyle ayrıntılı yapılmış ki Adı Ahmet diye şairler var. Uzun Ahmet diye şairler var. Bunların hepsinin ayrı ayrı biyografileri 15. yüzyıla kadar yazılmış. Bu 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Türk edebiyatında devam etmiş bir gelenektir. U tehzil denilen bir gelenekle birinin bıraktığı bir yerden bir diğeri devam ederek yazıla gelmiştir. 1524 yılında ilk örneklerine Lami'nin Mefaütül Ürs çevirisi ile başladığımız 1538'de şair teskirelerine dönüşür." dedi.

Bu sempozyumda üzerinde durulacak en önemli konunun şair teskireleri olduğunu kaydeden İsen şair teskireleri ile ilgili çalışmaları internet üzerinden yapabilecek bir çalışmanın gerekli olduğunu söyledi. Genel Sekreter İsen, "Bu konuda Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç'ın kurduğu ekip çalışma yapıyor. Daha da ileri düzeyde ele alınmasında da fayda var. Sufiler, bilginler ve devlet adamları ile ilgili de biyografik eserlere ihtiyaç vardır. Biyografik eserler içerisinde en eksik kalan alanlardan bir tanesi biyografik romanlardır. Biyografik romanlarda sağlanacak ilerlemeler sinema ve sahne sanatlarına da önemli yansımaları olacaktır. Yani Türk biyografisi fevkalade zengin bir alandır. Çağdaş organizasyonlarla geliştirilmesi konusunda edebiyatçıların yapmaları gerekenler vardır." değerlendirmesini yaptı.

"NEVŞEHİR SAVAŞ YAŞAMAMIŞ BİR ŞEHİR"

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de bu toprakların, 8 i köklü, toplam 20 medeniyete ev sahipliği yapmış olmasının belki de bu tür sempozyumların, konferansların kongrelerin Kapadokya'da yapılıyor olmasının ne kadar haklı olduğunu gösteren en büyük belgelerinden birisi olduğunu söyledi. Ünver, "Burası zaten kültürün, medeniyetin barışın ve kardeşliğin simgesi olan bir şehir. Tarihinde hiç savaşı görmemiş ve yaşamamış bir şehir. Tarihin ilk yazılı barış antlaşmasının bir tarafı olan Hitit Krallığının da medeniyetinin bulunduğu bir şehir; öyle bir anlaşma ki, günümüzden 3 bin yıl öncesinden yapılan bir anlaşmada, bir kralın eşinin de anlaşmada imzasının bulunuyor olması, buradaki kültür ve medeniyetin hangi seviyeye, kaçıncı yüzyılda ulaştığı bilgisini bize veriyor."dedi.

Nevşehir Valisi Osman Aydın da sempozyumda bir konuşa yaptı. Aydın., Türkiye'nin tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile marka şehirlerinden biri olan Nevşehir 'de böyle bir sempozyumun organize edilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Aydın, Türk Edebiyatında farklı ve önemli bir yer tutan biyografinin bu denli geniş anlamda ele alınmasının bu alanda bir ilk çalışma olma özelliğini de taşıdığını vurguladı.

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, Türk edebiyatı içerisinde ilk örneklerinin 15. yüzyıldan itibaren verildiği Biyografinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Kılıç, yazarın okuyucu tarafından daha yakından tanınması, bu haliyle de okuyucunun yazarın iç dünyası ile de etkin bir bilgi sahibi olmasına yardımcı olan bu alanda bu güne kadar ilk kez geniş kapsamlı bir sempozyumun da Nevşehir Üniversitesi olarak organize edilmesinden de büyük bir mutluluk duyduklarını dile getirdi.

SEMPOZYUMDA 50 BİLDİRİ SUNULACAK

Türkiye'nin yanı sıra Kırgızistan,Özbekistan ve Türkmkenistan'dan 100'a yakın bilim adamının katıldığı ve 8 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek Prof. Dr. Mustafa İsen adına Uluslar arası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu'nda 50 bildiri sunulacak.

Öte yandan Sempozyum, Prof. Dr. Faruk Taşkale'nin Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi Fuayene salonunda "Altın Harfler Geçmişten Geleceği" konulu tezhip sergisi ile başladı.