Askere sivil yargı yoluna 337 kabul oyu

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi. Öneri üzerindeki konuşmalarda, milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Askere sivil yargı yolunu açan 16. maddeye 337 evet oyu verildi.

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi. Öneri üzerindeki konuşmalarda, milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Askere sivil yargı yolunu açan 16. maddeye 337 evet oyu verildi. TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplanan Genel Kurulda, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin 3 önergenin okunmasına geçildi.

CHP'nin, üniversite öğrencilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergelerinin TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

16. madde
Genel Kurul, önergelelerin görüşülmesinin ardından, Anayasa değişikliği teklifindeki bugünkü mesaisine, askeri yargının görev alanını yeniden belirleyen 16. maddesiyle başladı.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 70 ret oy kullanıldı.

Teklifin 16. maddesiyle, Anayasanın "Askeri Yargı" başlıklı 145. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Askeri yargının görev alanı yeniden belirleniyor. Buna göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek.

Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak.

Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

Genel Kurul'da tartışma

Kurul'da MHP'nin, yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul
edilmedi. Öneri üzerindeki konuşmalarda, milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Öneri üzerine grubu adına söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yolsuzlukların giderek arttığını, Meclisin buna seyirci kalamayacağını söyledi.

Yolsuzluklarla mücadelede başarılı olunamaması halinde toplumsal yozlaşma ve yoksullaşma yaşanacağını kaydeden Şandır, ''Yoksullukla mücadelenin başlangıcı, yolsuzlukla mücadele ile olur. Siyasi ahlak yasası çıkarmalıyız. Milli program hazırlamalıyız. Yolsuzlukla mücadele kurulu oluşturmalıyız'' dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de Türkiye'de yolsuzluğun artık kanıksanmaya başladığını, iktidarın, yandaşlarının önünü açacak çok sayıda düzenleme yaptığını öne sürdü.

AK Parti'li milletvekillerinin ''güdümlü oylarıyla'' bu araştırma önergesini de reddedeceğini öne süren Ağyüz, ''Ancak, bu araştırma önergeleri tarihe iz düşecek önergelerdir'' diye konuştu. Galataport ihalesinin yargıdan döndüğünü anlatan Ağyüz, AK Parti iktidarının, bu nedenlerden dolayı yargıyı da kuşatmak istediğini iddia etti.

Ağyüzü'ün konuşmaları ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yolsuzluk ithamının çok önemli bir itham olduğunu, dedikodularla ve gazete haberleriyle böyle ithamlarda bulunmanın, samimiyetsizlik olduğunu kaydetti. Canikli, Galataport ihalesinin henüz gerçekleşmediğini, buna rağmen konuyla ilgili ithamlarda bulunulduğunu belirtti.

CHP Grupbaşkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Ağyüz'ün konuşmalarının dedikodu olmadığını, ellerinde yargı kararlarının bulunduğunu belirterek, ''Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti'ni peşkeş çekeceksiniz'' dedi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise yaptığı konuşmalardan dolayı Parlamentoda tehdit altında olduğunu öne sürdü. Kendisine hakaret ve küfür edildiğini belirten Genç, ''Bana yapılanlar, Tunceli halkına, Türk halkına yapılmış oluyor. Ben kendimi sizin karşınızda nasıl koruyacağım? Tehditler devam ederse halka gideceğim ve sizi şikayet edeceğim'' diye konuştu.

AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz da AK Parti'nin yolsuzlukların üzerine gittiğini, özellikle yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele ettiklerini söyledi. AK Parti'ye yönelik yolsuzluk ithamlarında bulunanların, geçmişe bakması gerektiğini anlatan Poyraz, ''Bizi itham edenlerin kendi partilerinin hesaplarında yolsuzluk yaşandı'' dedi.

AK Parti iktidarı öncesinde, İSKİ'de yaşanan yolsuzluklar ve kamu bankalarında takipteki kredilerden örnekler veren Poyraz, AK Parti'nin ise 8 yıl içinde hortumcuların tepesine çöktüğünü ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mal varlığına değinerek, işçi emeklisi bir kişinin bu kadar mal varlığına nasıl ulaştığını sordu. Mehmet Şandır, AK Parti milletvekillerine yönelik, ''Yüreğiniz yetiyorsa, yolsuzlukların araştırılması için bir komisyon kurarsınız. Soruşturma yapmazsanız namertsiniz'' diye konuştu.

Şandır'ın konuşması sırasında MHP'li milletvekilleri ile AK Parti'li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Bunun üzerine Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma, verilen arada da devam etti.

"Ş...siz sözüm, tutanaktan çıkartılsın"

TBMM Başkanvekili Yakut, verilen aranın ardından sataşma olduğu gerekçesiyle, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'a söz verdi.

AK Parti'li milletvekillerinin, buna tepki gösterdiği duyuldu

MHP'li Durmuş, elindeki iddiaları yargıya teslim etmeyenlerin ''namert'' olduğunu ifade etti, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de aynı şeyi söyleyerek, elinde belge olanları yargıya başvurmaya davet etti.

Konuşmalar sırasında MHP Mersin milletvekili Kadir Ural, iddiaların ispat edilmesini isteyerek, yerinden ''Şeref yoksunusunuz. Hepiniz ş....sizsiniz'' diye bağırdı.

AK Parti'li milletvekilleri Ural'a tepki göstererek, MHP sıralarına yöneldi. TBMM Başkanvekili Yakut, tartışmaların uzaması üzerine birleşime yeniden ara verdi.

Ural, aranın ardından yerinden söz alarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, o dönem için dokunulmazlıkların kaldırılmasını ve yargıya gidilmesini istediğini söyledi.

Ural, ''5 yıl boyunca MHP'nin bakanları ve milletvekillerinin dokunulmazlığı yoktu ve siz iktidardaydınız. Verseydiniz Yüce Divan'a, her şey elinizdeydi, hala elinizde'' diye konuştu.

Yakut, Ural'ı uyararak, ''Meclisin mehabetine yakışmayan ve İçtüzükte 'kaba ve yaralayıcı' olarak belirlenen sözünden dolayı'' özür dilemesini istedi.

Ural, ''Söylediğim, ş....siz kelimeleri, 'iddiaları ispat etmezseniz' şeklinde değiştirir ve tutanaklardan çıkartılırsa memnun olurum. 'İddiaları mahkeme kararlarıyla ispat ediniz' diyorum, eğer bu kelime yanlış anlaşıldıysa özür diliyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından oylanan MHP'nin grup önerisi, kabul edilmedi. Genel Kurulda daha sonra CHP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.

Öğrenci sorunlarına dair önerge de kabul edilmedi

CHP'nin, üniversite öğrencilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergelerinin TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülmesini içeren
grup önerisi de kabul edilmedi.

Öneri lehinde söz alan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, devletin eğitimden ''elini çektiğini'', parası olanın okuyabildiği bir sistemin olduğunu öne sürdü.

Ailelerin üniversitede okuyan çocukları için yılda 3 milyar lira harcamak zorunda kaldıklarını ifade eden Yalçınkaya, öğrencilerin, eğitimden barınmaya, yemekten ulaşıma kadar bir çok sorunlarına değindi.

CHP'li Yalçınkaya, devletin öğrencilere verdiği burs ve kredinin yetersiz olduğunu savunarak, kalacak yer bulamayan üniversite öğrencilerinin tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum edildiğini söyledi.

Devletin 35 milyar lirayı TOKİ'ye aktardığını belirten Yalçınkaya, ''Devlet bunun 10'da 1'ini yurt yapımı için harcasa, öğrencilerin barınma sorunu kalmaz'' dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan Bağımsız Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Türkiye'nin gündemi ile AK Parti'nin gündeminin çok farklı olduğunu ileri sürdü.

''Mutfak yanıyor, tencereler kaynamıyor'' diyen İçli, ''Anayasa değişikliğiyle memurlara ve işçilere para verilecek'' diye lafların empoze edildiğini, ancak bunun doğru olmadığını kaydetti.

MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil de önerinin lehinde yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerinin, ''ekonomik anlamda girdi olarak görüldüğünü'' ifade etti.

Üniversite gençliğinin beslenme ve barınma ihtiyacının karşılanmadığını iddia eden Asil, yerleşkelerin düzenli ve planlı yapılmadığını söyledi.

AK Parti Van Milletvekili Kerem Altun ise önerinin aleyhindeki konuşmasında, yüksek öğrenimi ve nitelik ve nicelik olarak desteklediklerini belirtti.

Eğitimi en önemli alanlardan birisi olarak belirlediklerini ve bu çerçevede çalışma yaptıklarını ifade eden Altun, 2002 yılında 7,5 milyar lira olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini, 2010'da 28,2 milyar liraya çıkardıklarını anlattı.

Kerem Altun, üniversite öğrencilerine verilen kredi miktarını yükselttiklerini ve yurtların kapasitelerini artırdıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından, yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

15. MADDE GÖRÜŞMELERİ

Anayasa değişikliği teklifinin 15. maddesine 335 kabul, 71 ret oyu verildi. Dün geceki görüşmelerde Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile AK Partili Suat Kılıç arasında "şeytan" tartışması çıktı.

TBMM Genel Kurulundaki 15. madde için yapılan gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 71 ret oy verildi, 1 oy da boş çıktı. Teklifin 15. maddesiyle, Anayasa'nın "Hakimler ve Savcıların Denetimi" başlıklı 144. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Buna göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmeleri sonuna kadar izledi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise çalışmalarını Meclisteki odasında sürdürdü ve oylamalara katıldı.

Milletvekilleri kulisteki televizyonlardan Denizli-Ankaragücü ile Beşiktaş-Sivasspor maçlarını izledi. AK Parti'nin Adana milletvekilleri, akşam yemeğinde kebap, şalgam suyu ve halka tatlısı ikram etti.

Genel Kurulda, daha önce iki olan oy atma kutularının sayısı 4'e çıkarıldı. CHP ve BDP'li milletvekilleri, oylamaya katılmadı. Genel Kurulun bugünkü mesaisi yaklaşık 15 saat sürdü. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 15. maddenin kabul edilmesinin ardından saat 12.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Genel Kurulda, bugün Anayasa değişikliği teklifinin askeri kişilere sivil yargı yolunu açan 16. maddesi ile Anayasa Mahkemesinin yapısını yeniden düzenleyen 17. ve 18. maddeleri ele alınacak.

Genel Kurul'dan notlar

Gruplar adına söz alan MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, hükümetin "hakim ve savcıları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK), HSYK'yı da kendisine bağlamak istediğini" iddia etti.

Yalçın, "Bu teklif, Yüce Divan korkusu sarmışların son hamlesidir. Ne kadar ambalaj giydirirseniz de yargıyı hükümet bürokrasisi haline getirme amacındadır bu teklif. MHP, yaptıklarınızın hesabını mutlaka soracaktır" diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, maddenin, yargının idare tarafından denetlenmesini amaçladığını ifade ederek, "Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Teklifin Mayıs sonunda çıkarılması, Temmuz sonu sıcağında da halk oylamasına sunulmasının amaçlandığını belirten Atay, "Ekonomik durum o kadar kötü ki insanların yazlıklarına gidecek hali yok" diye konuştu.

Tuncelili Alevi gencin 4 kez hakimlik sınavına girdiğini ve kazandığını, ancak mülakatta kaybettiğini, yargı kararıyla girdiği görüntülü mülakatta ise "Türkiye'nin ilk sopranosu kimdir" türünden sorular sorulduğunu öne süren Atay, "Ben daha zor sorular soracağım size. Oğlu gemi alan ilk başbakan kim? 15 yaşındaki oğlu şirket kurup alışveriş merkezlerinde mısır satan ilk cumhurbaşkanı kim? Cumhurbaşkanlığı Köşkünde oğlunun düğününde harcanan elektriğin parasını ödeyen Cumhurbaşkanı kim?" diye sordu.

Atay, AK Parti sıralarından "yuh" çekildiğini öne sürerek, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den buna müdahale etmesini istedi.

Şahin'in "Duymadım" demesi üzerine, Atay, "Nasıl duymazsınız? Bize küfür edilince duymuyorsunuz. Görevinizi yapın" dedi. Şahin'in "Lütfen benimle tartışmayın" sözleri üzerine, Atay, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yandaş Meclis başkanı yarattınız. Sizleri kutluyorum" diye konuştu.

Şahin, konuşmasını tamamlayıp kürsüden ayrılan Atay'a, "Sayın Atay teşekkür ederim. Şahsımla ilgili sözleriniz için de teşekkür ederim. Çok naziksiniz" diye hitap etti.

Yine tartışma...

Görüşmelerde Başkanlık Divanında görev yapan katip üyenin, MHP'nin verdiği önergenin gerekçesinde bazı paragrafları atlayarak okuması tartışma konusu oldu.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 15. maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 14. madde üzerinde verdikleri önergenin gerekçesinin Katip Üye tarafından atlanarak okunduğunu söyledi.

Tutanak Müdürlüğünden ses kayıtlarını istediğini belirten Vural, kendi metinleri ile kayıt dökümünü karşılaştırdığını ve bazı paragrafların atlanarak okunduğunu, bunun Başkanlık Divanına karşı tereddüt oluşturduğunu ifade etti.

Vural'ın "Siz ne yapacaksınız?" sorusuna karşılık Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Konudan bilgim yok, Zabıtları getirtip inceleyeceğim" dedi.

MHP'li Vural'ın tutanağı göstererek iddiasını yinelemesi üzerine Şahin, "Arkadaşımızı atalım mı, ne yapalım? Vatandaşlıktan mı, milletvekilliğinden mi atalım?" diye konuştu. Kürsüye geden Vural, elindeki tutanağı Şahin'e verdi. Vural'ın "İddiam doğru" demesine, Şahin, "O zaman gelin burayı siz yönetin. Böyle şey olur mu?" karşılığını verdi. Şahin, tutanakların kendisine verilmesinin ardından, "Gerekçe atlanarak okunmuş. Metni okuyan katip üye şu an burada değil" diyerek, katip üyeleri metinleri daha dikkatli okumaları konusunda uyardı ve Vural'a da uyarısı için teşekkür etti.

MHP'li Vural'ın itirazını sürdürerek, "Bu katip üye, Anayasa değişikliği görüşmeleri bitinceye kadar görev yapmasın" önerisine ise Şahin, "Takdirini bana bırakın, ben değerlendireyim. Değerlendirmeyi daha sonra yapacağım. Böyle bir durum olmasına ben de üzüldüm" diye konuştu.

Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile AK Partili Suat Kılıç arasında da "şeytan" tartışması çıktı. Taraflar karşılıklı söz aldı. Meclis Başkanı Şahin, Kamer Genç'in ikinci kez kürsüye gelişinde konu dışı açıklama gerekçesiyle konuşmasını bitirmesine izin vermedi. CHP'li konuşmacıların ortak görüşü Meclis Başkanı'nın tarafsız olmadığı yönündeydi.

Milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hakim ve savcıların müfettiş kararıyla dinlenmediğini belirterek, "Talep müfettişlerden gelir ama kararı hakimler verir. Ancak o şekilde dinleme yapılabilir. Bunun da Anayasa ve ilgili yasada yeri bellidir" dedi.

"Başbakan aleyhine karar veren hakime verilen ceza" ile ilgili soruya karşılık Ergin, "o ceza, o hakimin şahsına verilmiş bir ceza değil. Aynı adliyede, aynı şekilde dosyalar teraküm (birikme, yığılma) ettirildiyse, bütün hakim ve savcılar için aynı uygulama yapılmıştır" diye konuştu.

Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam'ın, uçakla Adana'ya gittiğini ve oradan Mersin'e geçtiğini belirterek ziyaretin amacının da Adliye Sarayı inşaatıyla ilgili olduğunu söyledi. Ergin, bu konuda bir açıklama yapıldığını ifade ederek, bunun dışındaki iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi.

CNN Türk