Yörükler, yayla turizminin gelişmesi için 30 turisti çadırlarda ağırlayacak

Yörükler, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tuncay Neyişçi'nin 'yöre halkı turizmde katılmadan, uzun vadeli turizm yapılmaz' sözüne tam dest

Yörükler, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tuncay Neyişçi'nin 'yöre halkı turizmde katılmadan, uzun vadeli turizm yapılmaz' sözüne tam destek verdi.

Antalya'nın Serik ilçesinde Konya Beyşehir Dumanlı Yaylası'na Yörükler göç etmeye başladı. Serik'ten yola çıkan Yörükler Taşağıl-Beydiğin-Taşoluk Köprüsü üzerinden bir hafta süren yolculukla Dumanlı Yaylası'na varacak.

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği(TOYÖKÜD) Başkanı avukat Mücahit Gündoğdu, Prof. Dr. Tuncay Neyişçi'nin halk turizme dahil edilmeden sürdürülebilir turizmden söz etmenin imkansız olduğu sözüne tam destek verdiklerini söyledi. Mücahit Gündoğdu, Her şey dahil sistemiyle Antalya bölgesine gelen turistlerin, turizmin en temel ögesi 'insan unsuruyla' iletişim kurmadan ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Bu yıl haziran ayı ortalarında Dumanlı Yaylasında yapacakları Yörük şöleniyle kuracakları çadırlarda Avrupa ülkelerinden davet edecekleri turistleri ağırlayacaklarını belirten Gündoğdu, 30 yabancı misafiri 10 gün çadırlarda misafir ederek 10 asırlık geleneklerini tanıtacaklarını söyledi.

Gündoğdu, "Turizmin temelini insan unsuru oluşturur. Dumanlı Yaylası'nda kuracağımız 10 Yörük çadırında Almanya, Belçika ve Holanda'dan gelecek olan yabancı konuklarımızı 10 gün ücretsiz ağırlayacağız. Yabancı konuklarımız gündüzleri Yörük kızlarıyla birlikte keçilerden süt ile yufka ekmek yapmasını öğrenecek. Yayık ayranı yapmasını öğreteceğiz. En önemlisi de taze tavuk yumurtasıyla omletlerini kendileri yapacak. Ayrıca Solaklı Yörüklerinin 5 asırdır atalarından kalma otantik eşyalarını sergileyeceğiz. Hedefimiz bu tür bir etkinlikle Yörük kültürünü yerelden evrensele taşımak. Turizmi otelden halk tabanına yaymak. " diye konuştu.

Solaklı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Gürler'de Yörük çadırlarında ayrıca turistlere folklor gösterisi, Yörük kızlarının düğünlerde giydiği elbiseler, şipsi, bağlama, cura(üç telli saz), çan ritmi ve kaval resitali sunacaklarını söyledi.