Dsp, Chp'nin Anayasa Değişiklik Paketini Anayasa Mahkemesi'ne Götürmesine Destek Verecek

DSP'li milletvekilleri anayasa değişiklik paketinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gidecek olan CHP'ye destek verecek.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Sayman Mustafa Özyürek'ten oluşan CHP heyeti bugün DSP Genel Başkanı Masum Türker'i ziyaret etti. DSP Genel Merkezi'nde gerçekleşen ve 30 dakika süren görüşmenin ardından CHP heyeti adına açıklama yapan Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, anayasa değişikliği konusunda her iki partinin bu paketin rejime yönelik olduğuna dair ortak görüşünün olduğunu belirterek, bugün gerçekleştirdikleri görüşmede olası süreçte birlikte hareket etme
kararlılığını perçinlediklerini ifade etti. Okay, "DSP'nin değerli yöneticileriyle olası bu anayasa değişikliği paketinin yürürlülük maddesinin 330'dan fazla geçmesi halinde birlikte milletvekilleri olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararlılığı yönündeki düşüncelerimizi bir fikir birliği boyutunda paylaştık. Anlaşılan o ki paketten bir 8. madde düştü. Fakat devam süreçte Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili değişiklikler bu haliyle geçerse her ikisinin de anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif
dahi edilemez hükümlerine aykırı olduğu bizce milletvekilleri olarak ta açık olduğuna göre, bu süreçteki mücadele kararlılığımız CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal'ın da ifade ettiği gibi sürecek. Bu mücadeleye her aşamada her hukuk platformundan sürdüreceğiz" diye konuştu.
Bir gazetecinin "DSP, Anayasa Mahkemesi'ne giderseniz destek verecek mi?" yönündeki sorusuna Okay, DSP'li milletvekillerinin olası Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaları durumunda imzayla destek vereceğini bildirdi. Başka bir gazetecinin bazı hukukçuların anayasa değişiklik paketinin referanduma gitmeden Anayasa Mahkemesi'ne götürülemeyeceğine ilişkin görüşlerinin olduğunun hatırlatılması üzerine Okay, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğinde Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararını hatırlattı. Yüksek
Mahkeme'nin bu konuyu esastan incelediğini belirten Okay, "Zaten yasa kanunun yayımından bahsediyor. Bu konuda hiç bir tereddüt yok" dedi.
Yüksek Mahkemeye başvuruda gerekli 110 imza konusunda yaşanan sıkıntının hatırlatılması üzerine Okay, "Parlamento bünyesinde olan bağımsız milletvekili arkadaşlarımız ve eski Başbakanımız Sayın Mesut Yılmaz'ın bu konuda beyanları vardır. Şunu merak ediyorsanız (CHP içinde) fire diye ifade ediliyor. Öyle bir endişemiz öyle bir tereddüdümüz yok" diye konuştu.
Okay daha önce 'Paketin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesinde CHP'nin firesini merak edeceğinize anayasa değişikliğindeki fireleri merak edin' yönünde beyanının olduğunu hatırlatarak, "Nitekim 8. madde oylamasında o fire ortaya çıktı. Bakarsınız yürürlülük maddesinde o aynı fire ortaya çıkar. O zaman Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye gerek kalmayabilir" diye konuştu.
Bir soru üzerine Okay, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen madde geçtiği için referandum kararı çıkması durumunda paketi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini bildirdi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker ise partisinin milletvekillerinin siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısını değiştirilmesini öngören düzenlemelerin geçmesi durumunda paketi dayatılmış bir değişiklik olarak göreceklerini ve iptal davasına katkıda bulunacaklarını kararlaştırdıklarını bildirdi. Türker, "Bu konuda CHP yöneticilerine anayasa oylamasının ardından arkadaşlarımızla birlikte imza toplayarak kendileriyle birlikte taraf olacağımızı belirttik" şeklinde
konuştu.