Et İhalesine Gurbetçi İş adamlarından teklif

İç piyasadaki et fiyatlarındaki artışı dengelemek amacıyla Et ve Balık Kurumu (EBK) tarafından 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlenen ihaleye yurtdışından Türk işadamlarına ait 3 firma tekliflerini sundular.

Et İhalesine Gurbetçi İş adamlarından teklif
EBK Daire Başkanı Yusuf Gül'ün ihale komisyonu başkanlığında EBK Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ihaleye, yine yurtdışından 2 Türk firması şartname almasına karşın, 10 günlük teslim süresini kısa bularak teklif vermedi.

Basının yoğun ilgi gösterdiği ihaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal Srl firmaları tekliflerini sundular.

Bazı milletvekillerinin de katıldığı ihalenin ilk aşaması yaklaşık yarım saat sürdü. İlk aşamada firmalar yazılı tekliflerini sundu. Bunun ardından ihale komisyonu evraklarını incelemeye başladı. Firmaların saat 12.00'de yeni tekliflerini vermeleri bekleniyor.

İhalenin başlangıcında basının sadece görüntü almasına izin verildi. Basın mensupları kısa bir süre görüntü aldıktan sonra dışarıya çıkarılırken, ihaleyi izleyen CHP Milletvekili Ensar Öğüt, "Madem pazarlık usulü yapılacak neden basının önünde yapılmıyor" dedi.

Hayvanlar 10 gün içinde Türkiye'ye getirilebilir mi?

İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye'deki et fiyatlarının Almanya'ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye'de kesmeyi planladıklarını söyledi.

Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, Türkiye'de ve Avrupa'da 40 yıldır et ticaretiyle uğraştığını söyledi.

Şartname almasına rağmen ihaleye katılmadığını ifade eden Köseoğlu, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.

İhaleyi "göstermelik" olarak nitelendiren Köseoğlu, "Bir günde ancak 300 hayvanı yükleyebilirsiniz. 10 günde de 3 bin hayvan gelir. 4 bin 25 ton hayvanın bu kadar sürede yüklenip getirilmesi mümkün değil. İhale göstermelik. Ya hayvanlar geldi bir yerde bekliyor, ya da hazır" diye konuştu.

Avusturya merkezli Altın Stern adına şartname alan Halil Bilici de, teslim süresinin çok kısa olması nedeniyle şartname almalarına karşın ihaleye teklif vermediklerini söyledi.

Bilici, hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesinin mümkün olmadığını ve AB kuralları gereği bir hayvanın sadece 24 saat süreyle karayoluyla taşınabildiğini de vurguladı.

Bu arada 4 bin 25 tonun yaklaşık 8 bin 500 civarında hayvan anlamına geldiği de ifade edildi.

Üreticilerden "ithal et" protestosu

Bu arada kırmızı et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde kırmızı et ithal edilmesini protesto etmek için eylem başlattı.

Amasya ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden otobüslerle Ankara'ya gelen kırmızı et üreticileri ve besiciler, sabah erken saatlerden itibaren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde toplanmaya başladı.

Tepkilerini dile getiren döviz ve pankart taşıyan üreticiler, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın önündeki otoparka yönlendirildi.

Sakarya Kırmızı Et Yetiştiriciler Birliği yöneticilerinden Mehmet Adıgüzel, "Hükümet 'Türkiye'deki mevcut hayvan sayısının yeterli olduğunu' ifade ediyor. Yeterli hayvan varsa ithalata da gerek yok. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Eker'le görüşmek istiyoruz" dedi.

Et fiyatlarında hem aşırı artışa, hem de aşırı düşüşe karşı olduklarını belirten Adıgüzel, her iki durumun da hayvan üreticisi için zararlı olduğunu savundu.

İthalat yapılacağına inanmadıklarını savunan Adıgüzel, kemikli sığır etinin fiyatı 15 TL olmasına karşılık, vatandaşların 35 TL'ye et yemesinin sorumlusunun hayvan üreticilerinde olmadığını savundu.

Hayvan pazarlarının ticaretin kalbi olarak nitelendirildiğini ve bu pazarlarda ticaretin durma noktasına geldiğini iddia eden Adıgüzel, et ithalatı yapılmamasını istediklerini sözlerine ekledi.


Canlı kasaplık sığırların özellikleri

İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar Angus, Hereford, Montofon, Holstein, Simental ırkı veya melezlerinden, yaşları 16 ay ile 28 ay arasında olacak.

İthal edilecek toplam 4 bin 25 ton canlı kasaplık sığırların özellikleri şöyle:

"Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 450 kilogram, azami 650 kilogram olacak, hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk ve benzeri kısımlarında) bulunmayacak, hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan (kulak küpesi veya microchip) bulunacak."

Hayvan seçimi

Hayvan seçmede ve ara denetimde Et ve Balık Kurumu'nca görevlendirilen ara denetim komisyonu, çiftliklerden alınacak hayvanların seçimi ve nakil vasıtalarına yüklenmesine nezaret edecek.

Muayene ve kabul işlemlerinde, kombinalara getirilen canlı kasaplık sığırlar, padoklarda 24 saat bekletildikten sonra idarenin görevlendirdiği muayene ve kabul komisyonu tarafından fiziki muayeneleri yapılacak. Fiziki muayene sonucunda uygun bulunan hayvanların ilgili belgeleri kontrol edilerek kabulleri yapılacak.

Tartım

Tartımda ise seçimi yapılan hayvanlar ihracatçı ülkede yükleme yapılmadan önce ara denetim komisyonu gözetiminde/denetiminde tartımları yapılacak, tartımları yapılan hayvanların kulak küpe numaraları listelenecek ve buna ilişkin yüklenici firma yetkilileri ve ara denetim komisyonu elemanlarının ortak imzası ile bir tutanak düzenlenecek.

Faturalandırma işlemi tartım sonucu toplam ağırlıktan yüzde 8 tokluk ve yüzde 2 nakliye firesi düşülerek ödemeye esas ağırlık tespit edilerek yapılacak.

Teslim yerleri

Canlı hayvanlar Adana (bin 750 ton), Ankara (500 ton) ve Sakarya Kombina Müdürlüğü'ne (bin 775 ton) teslim edilmesine kararlaştırıldı.

CnnTurk