Türkçe'nin çocuklarının ortak damak zevki Türk yemekleri
Söyledikleri Türkçe şarkılar, okudukları şiirlerle Türkiye'deki herkesin hayranlığını kazanan 120 ülkenin çocuklarının ortak damak tadı da Türk mutfağ
120 ülkenin damak tadını Türk mutfağında buluşturan aşçıların mutfağında açıklamalarda bulunan Zekeriya Saygın , aşçılar diyarı Mengenli . Her yıl ' Türkçenin çiçeklerini ' ağırlayan tesiste yaptıkları yemeklerle 120 ülkeye Türk yemeklerini sevdiren ekibin lideri Saygın , Türkçe konuşan öğrencilere yemek yaptığı için büyük onur duyuyor . Hatta ekibiyle birlikte Türkçe Olimpiyatları ' nın gelmesini iple çektiklerini söylüyor .
TÜRKÇE SEVDALILARININ DAMAKLARINA TÜRK YEMEKLERİ
Mutfakta 25 personel , 16 tane de bulaşık hanede olmak üzere kalabalık bir ekiple yemekleri hazırladıklarını belirten Saygın , dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 750 öğrencinin damak tadına hitap edecek yemek yapmaya gayret gösterdiklerini ifade ediyor . Öğretmen ve diğer görevlilerle birlikte 1 . 200 kişiye yemek yapıldığını söyleyen Zekeriya usta , " Ağırlıklı olarak Türk yemekleri yapıyoruz . Türkçe Olimpiyatı olduğu için biz de Türk yemeklerini sevdirmek için bizim mutfağımızın yemeklerini yapıyoruz . " diyor . Farklı damak tatları taşıyan öğrencilerin Türk yemeklerinden en çok çorba , et yemekleri , sebze yemekleri , makarna ve pilavı sevdiğini dile getiren Saygın , soğuk ve salata çeşitlerinin de Avrupa ' dan gelenlerin ilgisini çektiğine dikkat çekiyor .
Bu kadar farklı damak tadını bir noktada buluşturmakta zorlanıp zorlanmadıklarını sorduğumuzda Zekeriya usta , olimpiyatların ilk yıllarında biraz sıkıntı çektiklerini belirterek , " Daha sonraki yıllarda bu zorluklar ortadan kalktı . Öğretmenler okullarda ağırlı Türk mutfağını bilgi amaçlı anlatıyorlar . Öğrenciler ne tür yemekler olduğunu biliyorlar . Ayrıca olimpiyatlar öncesinde hocaların bizi yönlendirmeleri doğrultusunda gelen yemekleri yapıyoruz . " diye konuşuyor .
AFRİKALI DA AMERİKALI DA KADAYIF VE ŞEKER PAREYE BAYILIYOR
Öğrenciler için tatlılar için ise mutfağın pastane bölümü harıl harıl çalışıyor . Yabancı konuklara öğlen ayrı , akşam ayrı tatlılar yedirme gayretindeki aşçılar , bir kadayıf ıslarken , bir tulumba toplarken görülüyor . Zekeriya usta , olimpiyat öğrencilerinin genellikle hamurlu Türk tatlılarına bayıldığı bilgisini veriyor . Kadayıf , şeker pare ve tulumba tatlısının çok sevildiğini vurgulayan Saygın , öğrencilerle çok mutlu 15 gün geçirdiklerini kaydediyor . Türkçe sevdalılarının ülkelerine döndükleri gün hüzünlendiklerini aktaran Zekeriya usta " Seneyi iple çekiyoruz . " diyor .
Konuşmasının ardından Zekeriya Saygın , akşamki menünün hazırlıkları için ekibin içine karışıyor .