Fırıncılar Meclise Giden Dörtlü Gıda Paketini Bekliyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek olan dörtlü gıda paketinin kabul edilmesiyle birlikte sektörlerindeki esnafların rahat bir nefes alacağını ve birçok sorunun çözüleceğini söyledi

  Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı , bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi ' ne gelecek olan dörtlü gıda paketinin kabul edilmesiyle birlikte sektörlerindeki esnafların rahat bir nefes alacağını ve birçok sorunun çözüleceğini söyledi .
Bir dizi gezi ve ziyaret için Gaziantep ' te bulunan Genel Başkan Balcı , gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu . Balcı , hiçbir fırıncı esnafın zam yapma meraklısı olmadığını vurguladı . Balcı , " Zaman zaman söylemişizdir fırıncı esnafı fiyat artışı yapma heveslisi değildir . Çok zor durumda olmadığı sürece kesinlikle fiyat arttırmayı düşünmediğini hep ifade etmişizdir . 2008 ' in Şubat ayından bugüne kadar ekmek fiyatında bir değişiklik söz konusu olmadı . Biz bu güzel tablonun sürekli olması için yetkili birimlerle sürekli diyalog halinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz . Sektördeki sorunları ne kadar aza indirecek olursak bu süreklilik gelecek yıllarda da devam etme imkanı yakalayacaktır " dedi .
Uzun süreli fiyat artışını gelecek yıllarda da yaşayabilmek için sektörün sorunlarını çözmek gerektiğine işaret eden Balcı , " Gerek Tarım Bakanlığı gerekse federasyonumuzun yapmış olduğu çalışmalar neticesinde sektörün sorunlarına çözüm olacak gıda kanunu dörtlü paket bu hafta meclise geliyor . Allah ' ın izniyle tasarıda olduğu şekliyle mecliste kanunlaşırsa sektörümüzün birçok sorunun çözülmüş olacak " diye konuştu .
Yine İçişleri Bakanlığı ' nın işyeri açma yönetmeliğiyle ilgili yönetmeliğin geçen hafta cuma günü itibariyle Başbakanlığa gittiğini hatırlatan Balcı , " Öyle ümit ediyorum ki önümüzdeki 10-15 gün içerisinde bu da yayınlanmasıyla birlikte sektördeki önemli birkaç sorunu halletmiş olacağız . Önümüzdeki aylarda yine perakende satış yerleriyle ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte diğer önemli bir sorun da hal olmuş olacaktır . Biz her zaman söylüyoruz ekmeğin kaldırımdan kaldırmak gerekir ekmek her yerde satılmamalıdır . Ekmek fırının dışında bakkal ve marketlerde satılmasına müsaade edilmelidir . Çünkü ekmek halkımızın temel gıdası olan bir maddedir bir üründür . Fırında hijyenik ve sağlıklı ortamda ne kadar üretirseniz üretin eğer onu satışa arz ederken o hijyen ve sağlıklı ortamı muhafaza edemezseniz hijyen ve sağlıklı ortamda onun naklini sağlayamazsanız daha da ötesinde kaldırımda dolapta ekmek satışına göz yumacak olursanız o zaman halk sağlığını tehdit etmiş oluruz ki buna kimsenin hakkı yok . Bununla ilgili düzenlemenin de en kısa sürede olması gerekir . Fırınların dışında bakkal ve marketlerin özel bölüm yapmak kaydıyla ekmek satışına müsaade edilmesi gerekir diye düşünüyoruz . Bununla ilgili çalışmalar kısa sürede yapılacaktır . Bu ay içinde dörtlü paket dediğimiz gıda kanunu ve ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte sektörümüzün çok rahatlayacağını ümit ediyorum " şeklinde konuştu .
Meclise gelecek olan dörtlü gıda paketi hakkında da bilgiler veren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı , sözlerini şöyle sürdürdü :
" Kanunla birlikte çözüme kavuşmuş olacak esnafımızı mağdur eden ve cezalarla karşı karşıya bırakan sorumlu yönetici gıda mühendisi istihdam etme kanunda koruma altına alıyor . Yani küçük esnaf belli sayıda işçi çalıştıran küçük esnafımız gıda mühendisi tutma mecburiyetinden muaf olacak . Kendi iş yerindeki denetimini daha önceden olduğu gibi kendi sorumluluğu altında gerçekleşmiş olacak denetime açık Tarım İl Müdürlükleri ve yerel yönetimler tarafından iş yerlerimiz denetlenecek . Zaten esnafımız istihdam etmekte zorluk çekiyordu . Gıda mühendisi tutamıyordu çünkü kazancıyla onun maaşını vermekte zorluk çekiyordu . Büyük cezalarla karşı karşıya kalıyordu . Bu cezalarla karşı karşıya kalmaması için kanunda bir düzenleme yapılıyor . Bu esnafımızı rahatlatacaktır . Bunun dışında üretim izin belgeleriyle ciddi yaptırımlar geliyor . Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bugün merdiven altındaki üretim yapan işletmenin kapanacağını ümit ediyoruz . Bu yönde bakanlık daha ağır ceza müeyyideler getiriyor . Kanunda bunun için esnafın birçok sorununun bu kanunda çözüm bulunacağını düşünüyorum . "
" Haksız rekabet tüketiciyle birlikte esnafı da mağdur " diyen Balcı , " Rekabet uzun süreli ve haksız rekabet olursa üründe kaliteyi yok edecektir . Bu biraz daha devam edecek olursa hijyen ve sağlıklı ortamdan uzak yerlerde üretim yapma mecburiyetini getirecektir . Çalışan yönde kaliteli eleman çalıştırmamayı doğuracaktır . Önemli olan ucuz ekmek almak değil , kaliteli sağlıklı hijyen ve sağlıklı ortamda üretilen ekmeği alıp tüketmektir . Eğer çok ucuza aldığımız ekmek kalitesizse kalitesiz undan imal ediliyorsa kalitesi düşükse sağlıklı ve hijyenik olmayan bir işletmede üretilen ekmeği tüketirsek o zaman çok kötü bir durum ortaya çıkar ki halk sağlığını tehdit eder . Dolaylısıyla bu haksız rekabetin yaşanmamasıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerekiyor . Haksız rekabete müsaade edilmemesi gerekiyor . Haksız rekabetin olduğu yerlerde de denetleme görevini elinde bulunduranlar daha fazla denetim yapmalı . Ticaret kanunun mecliste 55 . maddesi maliyetinin altında satış yapmayı yasaklıyor . Bu kanun kanunlaştıktan sonra inşallah bu olumsuz durum ortadan kalkacak . Hiçbir ürünü maliyetinin altında satışa arz edilemeyecek . Özetle biz şunu söylüyoruz hijyen ve sağlıklı ortamda üretim yapmayan esnaf bizim kendi üyemiz de olsa denetleme yetkisi elinde olan kurumlar gereğini yapmalıdır . Bunların bu şekilde üretim yapmasına bir saat dahi müsaade etmek halk sağlığını hiçe saymaktır . Buna kimsenin hakkı yoktur ve bu tür üretim yapmakta ısrarcı olan insanlar , kişiler esnaf olarak düşünemiyoruz . Esnaf olarak kabul edemiyoruz bunlar . Gerçek fırıncı esnafının üzerinde kara bir lekedir diye düşünüyoruz . Bunlara denetleme yetkisi elinde olan kurumların müsaade etmemesi gerekir . "