Yapı Kredi Genel Müdürü Açıkalın: Türkiye, dünyada rekabet eden güçlü ülkeler arasına girdi

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Türkiye'nin, büyüyen ekonomiyle dünyada rekabet eden güçlü ülkeler arasına girdiğini söyledi.

Açıkalı

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Türkiye'nin, büyüyen ekonomiyle dünyada rekabet eden güçlü ülkeler arasına girdiğini söyledi.

Açıkalın, Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DESİAD) Anemon Otel'de düzenlediği, ''Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler, Türkiye'ye Yansımaları ve Beklentiler'' konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

Yaşanan son küresel krizin, 60 trilyon dolar olan dünya ekonomi hâsılasını 30 trilyon dolara düşürdüğünü ifade eden Açıkalın, krizin 1929 yılındaki büyük ekonomik buhran ve ikinci dünya savaşında yaşanan krizden çok daha derin ve etkili olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, büyüyen ekonomisiyle dünyada rekabet eden güçlü ülkeler arasına girdiğine vurgulayan Açıkalın, "1979 yılında, yüzde 3,5'un üzerinde büyüyen ülke sayısı 35 iken, 2006 yılında 126 ülkeye çıktı. Özellikle, Çin, Hindistan ve Brezilya bazı kredibilite şirketleri tarafından ön plana çıkarılmaya başlandı. Aynı pazar için yarışan rakip sayısı arttı." dedi.

Yapı Kredi Bankası'nın ciddi gördükleri yatırımları desteklediklerini belirten Açıkalın şunları kaydetti: "Geçen sene bizim bankamızda, tek kredide 380 milyon dolarlık kredi verildi Güneydoğu'daki bir baraj yatırımı ile ilgili. Şu anda finanse ettiğimiz enerji projeleri toplamı 2,6 milyar dolara geldi. Her hafta yaptığımız kredi komitesine bir ya da iki tane enerji projesi geliyor. Doğru projeler desteklenmeye devam edecektir. Ama 'olmayacak duaya aminler', bankalar açısından aynı zamanda bir sosyal sorundur. Çünkü yapılmayacak bir projeyi finanse ederseniz adamın başını da belaya sokuyorsunuz. Yarın bir gün isteyeceksiniz parayı.''