İ-real'e binen Cumhurbaşkanı Gül, elektrikli aracın Türkiye'de üretilmesini istedi

Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun 120. Yıldönümü vesilesiyle "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" kapsamında düzenlenen "Japon-Türk Dostluğunu Kutlama Tör

Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun 120. Yıldönümü vesilesiyle "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" kapsamında düzenlenen "Japon-Türk Dostluğunu Kutlama Töreni" Çırağan Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Japon Prensi Tomohito Mikasa'nın katılımıyla gerçekleşti. Japon Prensi Tomohito Mikasa ile yaklaşık yarım saat görüşen Gül'ün iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerle ilgili konuştuğu öğrenildi. Toyota'nın ve Mitsubishi'nin yeni ürettiği hibrid teknolojili ve elektrikle çalışan araçlarını inceleyen Gül, Toyota'nın ürettiği elektrikle çalışan İ-real ismindeki tek kişilik aracını kullandı. Toyota'nın yetkililerinden İ-real isimli tek kişilik aracın Türkiye'de üretilmesini isteyen Gül, Japon işadamlarını Türkiye'ye yatırıma davet etti.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen Japon-Türk dostluğunu kutlama törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japon Prensi Tomohito Mikasa, 2010 Türkiye'de Japonya Yılı Yürütme Kurulu Başkanı Fujio Cho (Toyota Yönetim Kurulu Başkanı), Japonya Büyükelçisi Nobuaki Tanaka katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Japon Prensi Mikasa ile basına kapalı yaklaşık yarım saat görüştü. Görüşmelerde, Türk ve Japon dostluğunun yanı sıra, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin görüşüldüğü öğrenildi.

Toplantının ardından Türk ve Japon heyet Çırağan Sarayı'nın bahçesine indi. Gül, Japon Prensi'ne İstanbul Boğazı'nı anlattı. Çırağan Sarayı'nın balkonunda hatıra fotoğrafı çektiren heyetler, Toyota ve Mitsubishi'nin yeni üretmiş olduğu hibrid teknolojisi ve elektrikle çalışan araçlarını inceledi. Ancak, Gül'ün dikkatini en çok ABD eski Başkanı George W. Bush'un da kullandığı gingere benzeyen Toyota'nın ürettiği 'İ-real' isimli araç çekti. Tek kişilik aracın nasıl kullanıldığını dikkatle inceleyen ve Toyota'nın ekipleri tarafından nasıl kullanılacağını öğrenen Gül aracın başına geçti. Alıştırma turlarının ardından Gül, aracı kullandı. İlk etapta etrafında dönen Gül, Çırağan Sarayı'nın bahçesini gezdi. Gül'ü İ-real isimli aracın üstünde bir basın ordusu takip etti. Basın mensuplarının araç İstanbul trafiğinde kullanılabilir mi? şeklindeki sorusunu "Araç İstanbul, Newyork, Londra trafiğinde kullanılabilir." şeklinde yanıtladı. Japon heyetten araç hakkında bilgi alan Gül, Toyota'nın Yönetim Kurulu Başkanı CHO'dan İ-real'in yatırımını Türkiye'ye yapmasını istedi.

Toyota'nın 2011'de satışa çıkaracağı araç maksimum 30 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. 160 kilometre giden araç iki elle kontrol edilebiliyor. Virajlara girerken, yana doğru yatabilen araç yatay ve dikey olarak sürülebiliyor.

İ-real'den inen Cumhurbaşkanı Gül, Toyota'nın geliştirdiği hibrid teknolojili ve Mitsubishi'nin ürettiği elektrikle çalışan araca bindi. Keyifli dakikalar geçiren Gül, bir ara Mitsubishi'nin ürettiği aracın kornasına basarak, Japon heyetine şaka yaptı.

Japon heyetle yemeğe çıkan Gül yaptığı konuşmasında Türkiye'deki Japonya yılı nedeniyle, dost ülkenin Türkiye'de en güzel şekilde tanıtılacağını belirtti. İki ülkenin birbirine tarihten gelen sempatisi ve yakınlığı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'nın Asya'nın doğu ucunda, Türkiye'nin ise batı ucunda yer aldığının altını çizdi. İki ülke arasında benzerlikler bulunduğunu da ifade eden Gül, Türkiye ve Japonya'nın kendi değerlerini çağdaş değerlerle birleştiren ülkeler olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki siyasi, ekonomi, ticari ve kültürel faaliyetlerin artmasına önem verdiklerini aktaran Gül, "2010 Türkiye'de Japon Yılı'' dolayısıyla bir yıl boyunca birçok faaliyet gerçekleştirileceğini ve bu faaliyetleri Cumhurbaşkanı olarak himayesine aldığını belirterek, bu yılın Ertuğrul faciasının 120. yıl dönümüne rastladığını söyledi. Japon firmaları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet eden Gül, "Japon firmaların hala Türkiye'yi tam keşfedemediği kanaatindeyim. İki ülke arasında birçok alanda daha çok yapılacak iş vardır. Türkiye, Japon firmalarına çok büyük avantaj da sağlamaktadır'' diye konuştu.

İki ülke arasında turizm alanında istikrarlı büyüme olduğunu, ancak hala rakamların tatmin edici düzeyde olmadığını da dile getiren Gül, Türkiye'nin arkeolojik ve kültürel bakımdan zengin olduğunu ve Japonların bu konulara ne kadar önem verdiğini yakından bildiğini belirtti.

Japonya Prensi Tomohito Mikasa da iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin Ertuğrul fırkateyni faciası ve sonrasında yaşananlarla başladığını, Ertuğrul faciasından 95 yıl sonra İran ve Irak savaşı sırasında Tahran'da çaresiz kalan Japonların dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın talimatıyla uçakla alındığını söyledi.

Türkiye'nin Japonya'ya dostluk gösteren en önemli ülkelerden olduğunu belirten Mikasa, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini diledi.

''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' Yürütme Kurulu Başkanı ve Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Fujio Cho da iki ülke arasında Ertuğrul faciasına dayanan ilişkilerin dünya barışına katkıda bulunacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Japon soprano Michie Nakamaru, mini bir konser verdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Japon Prens Tomohito Mikasa, konserin ardından salondan ayrılırken, Japon modacı Hanae Mori'nin defilesine katılacak mankenlerle fotoğraf çektirdi.