Rusya ve ABD, Kırgızistan'da istikrarın sağlanması için birlikte hareket edecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ve ABD'nin Kırgızistan'da ayaklanma sonrası ortaya çıkan çatışma ortamının istikrara kavuştur

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ve ABD'nin Kırgızistan'da ayaklanma sonrası ortaya çıkan çatışma ortamının istikrara kavuşturulması için birlikte hareket edeceği belirtildi. Bölgede askeri üsleri bulunan iki ülkenin nüfuz mücadelesi içinde oldukları bilinirken, işbirliği yönündeki açıklamalar dikkat çekti. Moskova ve Washington hattında yeni bir sayfa açıldığını hatırlatan uzmanlar, iki başkentin İran nükleer sorunu ve Afganistan sorunlarının çözümünde de işbirliği geliştirdiklerini kaydediyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı George Kroll dün bir araya gelerek Kırgızistan'daki mevcut durumu ele aldı. Konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, "27 Haziran'da ülkede anayasa referandumu ve 10 Ekim'de de parlamento seçimleri yapılacak. Tüm bu organizasyonlar dahil, ülkede istikrarlı bir ortamın oluşturulması için çalışmaların koordineli hale getirilmesinde anlaştık." ifadeleri yer aldı.

7-8 Nisan'da başlayan ayaklanmaların ardından Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev görevi bırakarak Belarus'a sığınmak zorunda kaldı. 80'den fazla insanın hayatını kaybettiği olaylar, ülkenin güneyinde tamamen bitmedi. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko önceki gün yaptığı açıklamada, Bakiyev'in ülkesine dönebileceğini söyledi. Güneyde Bakiyev yanlıları gösterilerini sürdürürken, devrik Kırgız lider ayaklanmalarla bağlantısının olmadığını iddia ediyor.

Diğer taraftan İran nükleer sorununun çözümünde Moskova'nın yaptırım kararına destek vereceğini açıklaması, Rusya'nın dış politika yaklaşımında önemli bir değişiklik olarak yorumlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın seçilmesinin ardından Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması, nükleer silahsızlanma anlaşmasının imzalanmış olması ve Afganistan'da Moskova'nın lojistik destek sağlaması gibi bir dizi konu iki başkent arasındaki yakınlaşmanın sonuçları olarak değerlendiriliyor.