Potpori okuyan Türkmenistanlı Devran, Bakan Eker'i şaşırttı

Bu yıl 8. düzenlenen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları'nın şiir ve şarkı elemelerinde ilginç anlar yaşandı. Türkmenistanlı Devran Annememedov'un okud

Bu yıl 8. düzenlenen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları'nın şiir ve şarkı elemelerinde ilginç anlar yaşandı. Türkmenistanlı Devran Annememedov'un okuduğu potpori, izleyenlerde şaşkınlık ve hayret uyandırdı. Uzun havayla giriş yapan Devran, ardından hareketli ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu yörelerine ait parçalar seslendirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e "Bu çocuk Türkmenistanlı değildir. Türkiye'de doğup büyümüştür." dedirten Devran, salondakileri ayağa kaldırdı.

Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde düzenlenen şiir ve şarkı elemeleri dün akşam 21.00'dan gece 24.00'a kadar sürdü. Öğrenciler okudukları şiir ve söyledikleri şarkılarla Türkçelerini yarıştırdı. Gece geç saatlere kadar programı izleyen konukları sahneye en son çıkan Türkmenistanlı Devran hayretler içinde bıraktı. Uzun hava, hareketli parçaları ardı ardına okuyarak potpori yapan Devran, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ile Prof Dr. Mehmet Sağlam'ı şaşırttı. Eker ve Sağlam'ın sık sık alkışla desteklediği Devran, uzun havaları başarılı Türkçesiyle okuyarak salondakilerden büyük alkış aldı.

Bakan Eker, protokoldeki Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan'a sık sık Devran'ın nereli olduğunu sordu. Tekalan Türkmenistanlı olduğunu söyledi. Bakan Eker, Türkçeyi başarıyla kullanan Devran'ın Türkmenistanlı olduğuna inanmakta zorlandığını ifade etti. Diyarbakır yoluna şarkısını söyleyen Devran'ı Bakan Eker ve salondakiler ayakta alkışladı.

Devran yerine oturduğunda Eker, Devran'ın yeniden sahneye çıkmasını istedi. Salondakiler 'Bir daha bir daha' diye tempo tutarak Devran'ı sahneye çağırdı. Ancak tüm ısrarlara rağmen yorgun olan Devran sahneye çıkmadı.

Bakan Eker, Devran'ın başarılı Türkçe performansına şaşkınlığını "Türkiye'de doğmuş büyümüş birisi olarak zannettim." sözleriyle açıkladı.

Eker, "Hem Türkçeyi kullanmasına, hem fonetik telaffuzuna dikkat ettim. Türkiye'de doğmuş büyümüş birisi olarak duydum. Bunun için yürekten kutladım. Hepsi çok güzeldi. Devran bunu taçlandırdı." dedi.