Davutoğlu, İran için Washington'a gidiyor

Türkiye'nin uranyum takası için İran'ı ikna etmesiyle Ankara ile Washington arasında baş gösteren görüş ayrılığının tartışıldığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ...



Türkiye'nin uranyum takası için İran'ı ikna etmesiyle Ankara ile Washington arasında baş gösteren görüş ayrılığının tartışıldığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD'ye gidiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Latin Amerika seyahatinde bulunan Davutoğlu salı günü Washington'a geçeceek. Ana gündem İran'ın nükleer programı ve bu konuda iki ülke arasındaki görüş farkı olacak. Ermeni işgali altındaki Karabağ meselesi de görüşmede ele alınacak.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu "ABD ile kriz" senaryolarının tartışıldığı bir dönemde Washington'a gidiyor. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'la birlikte Brezilya'da bulunuyor. Türk heyeti buradan Arjantin'e geçecek. Bakan Davutoğlu ise Latin Amerika turunun son ayağı olan Şili'ye gitmeyerek Arjantin'den ABD'ye uçacak. Kaynaklar, Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti yarıda kesmesinin söz konusu olmadığına dikkat çekerek, Türk bakanın önceden planlanan programında Şili olmadığını kaydetti. Kaynaklar, "Hiç planda olmayan bir şey değildi." diyerek Hillary Clinton'ın Medeniyetler İttifakı toplantısı için Brezilya'ya gelmesinin de bir seçenek olduğunu; ancak bu gerçekleşmediği için Ahmet Davutoğlu'nun bu ülkeye geçeceğini söyledi.
OBAMA-ERDOĞAN G-20'DE BULUŞACAK
Bakan Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton salı günü Washington'da İran'ın nükleer programını masaya yatıracak. Davutoğlu, Türkiye, İran ve Brezilya arasında sağlanan uzlaşmanın nükleer krizin diplomatik yollarla aşılması için büyük bir fırsat olduğunu tekrar anlatacak. Türk bakan İran'la müzakere sürecinde Ankara'nın Batı dünyası ile görüş alışverişinde bulunduğunu da hatırlatarak uzlaşmadaki parametrelerin ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından ortaya atıldığını belirtecek. Davutoğlu, Clinton'dan ABD'nin diplomatik çözüm konusunda samimiyetini göstermesini isteyecek. Anlaşmada Tahran'ın 1.200 kg uranyumu Ankara'ya vermesi ve karşılığında en geç bir sene içinde Batı'dan 120 kg yakıt alması öngörülüyor. Ancak Batı'dan bir yıl içinde zenginleştirilmiş uranyum yakıtının yetişmeyeceğine yönelik teknik eleştiriler gelmeye başladı. Türk tarafı ise böyle bir eleştiriye, "Vaktinde neden söylemediniz, şimdi mi ortaya çıktı?" cevabını verecek. Davutoğlu Washington'dan Saraybosna'ya geçecek.
İran meselesi ve iki ülke ilişkileri Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama tarafından da ele alınacak. İki lider haziran ayında Kanada'da düzenlenecek G-20 zirvesinde bir araya gelecek. Görüşme talebinin Amerikan tarafından geldiği belirtiliyor.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye-ABD ilişkileri konusunda iki ülke arasında "samimi görüş alışverişinin" sürdüğünü kaydetti. Jeffrey, İran meselesinden dolayı iki ülke arasında gerilim yaşandığına ilişkin bir soru üzerinde , "Her konuda samimi görüş alışverişi yapıyoruz." cevabını verdi.
Obama, Brezilya lideri Lula'ya da mektup yazmış
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği İran mektubunun bir benzerini Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva'ya da ilettiği ortaya çıktı. İran'la varılan uranyum takas anlaşmasının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ile Almanya'nın Tahran'a yaptırım uygulamak için anlaştıkları haberleri Ankara ve Brezilya'yı şaşırtmıştı. İki başkent de anlaşmanın ABD Başkanı Barack Obama'dan gelen mektup çerçevesinde temellendirildiğini bildirmişti. The New York Times gazetesi, Obama'nın Brezilyalı meslektaşı Lula'ya gönderdiği mektuba yer verdi. Haberde, Obama'nın, "İran'ın 1200 kiloluk düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu İran'dan çıkararak başka ülkeye göndermesinin güven yaratacağı ve İran'ın uranyum stokunu azaltarak bölgedeki gerilimi düşüreceğini" yazdığı bildirildi. Üst düzey bir Brezilyalı yetkili de, "Brezilyalıların, Amerikalı yetkililerin takas anlaşmasını şimdi neden reddettikleri konusunda şaşkın olduklarını" söyledikleri ifade edilen haberde, aynı yetkilinin "Mektup, ABD'nin en üst yetkilisinden geldi ve son derece açıktı." dediği kaydedildi. The Washington Post gazetesine konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise müzakereler öncesi Amerikalı ile Türk ve Brezilyalı yetkilileri arasında yapılan çok sayıda görüşmelerde yüzde 20 oranındaki uranyum zenginleştirilmesine son verilmesi gerektiğinin dile getirildiğini belirtti. Gazete, "Lula ve Erdoğan, Tahran'a, Beyaz Saray'a göre, eskimiş bir mektupla gittikleri"ni iddia ederek, "Belki, mektubun ardından bir izleme notunun da yazılması gerekirdi." diye yazdı. DIŞ HABERLER SERVİSİ


Zaman