Zimbabve'den büyük medya açılımı

Geçtiğimiz ay İran'ın nükleer programına verdiği destekle gündeme gelen Afrika ülkesi Zimbabve, özel gazetelere tekrar lisans vererek büyük medya açıl

Geçtiğimiz ay İran'ın nükleer programına verdiği destekle gündeme gelen Afrika ülkesi Zimbabve, özel gazetelere tekrar lisans vererek büyük medya açılımı yaptı. Lisanslar, Zimbabve'de medya açılımına öncülük etmesi için devletin birliğinde kurulan komisyon tarafından günlük yayın yapacak dört özel gazeteye verildi.

Halihazırda medya özgürlüğünün ciddi baskı altında olduğu Zimbabve'de, devlet tarafından basılan gazete gündemi belirliyor. Ülkedeki özel gazetelerden Daily News, Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi eleştirdiği gerekçesiyle 2003 yılında kapatılmış ve gazetenin baskı merkezi bombalanmıştı.

2009'da kurulan Zimbabve Medya Komisyonu (ZMC) en başta yeni gazete, televizyon ve radyo lisansları vererek ülkede geniş kapsamlı bir medya reformu gerçekleştirmeyi amaçlıyor. ZMC'nin Başkanı Godfrey Majonga, açılım üzerine yaptığı açıklamada, "Bizler, Zİmbabvelilerin artık medyaya özgürce ulaşması için varız." dedi.

Zimbabve'de 2002'de yürürlüğe konulan basın ve yayın kanunları, medya özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlamıştı. Zimbabwe'yi 2008'den beri, 30 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ile muhalif Başbakan Morgan Tsvangirai'nin kurduğu koalisyon hükümeti yönetiyor.