İran konusunda geri adım yok
İran'ın uranyum takasına evet demesi için arabuluculuk yapan Başbakan Erdoğan ile Brezilya Devlet Başkanı Silva, anlaşmanın arkasında duruyor. Brezilya'yı ziyaret eden Erdo...
İran'ın uranyum takasına evet demesi için arabuluculuk yapan Başbakan Erdoğan ile Brezilya Devlet Başkanı Silva, anlaşmanın arkasında duruyor. Brezilya'yı ziyaret eden Erdoğan, "İmzayı koyan ülkeler olarak bunun arkasındayız. Bunun arkasında da sonuna kadar olacağız." diye konuştu. Silva da çatışma yerine diyaloğa odaklanılması gerektiğini vurguladı.
İran'ın nükleer programı için inisiyatif alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva, takas anlaşmasından sonra ilk kez birlikte kameralar karşısına geçti. Her iki lider görüşmeden sonra açık mesajlar verdi. Erdoğan ve Da Silva, İran konusunda kesinlikle geri adım atmayacakları vurgusu yaptı. Erdoğan, gelişmiş ülkelerin gösterdiği reaksiyonu, "Sadece kıskanıyorlar, olay bu." diye yorumlarken, Da Silva da, "Tilki ulaşamadığı üzüme koruk der." sözünü hatırlatan, Brezilya'ya özgü bir hikâyeyle durumu anlattı.
Sao Paulo'dan sonra Brasilia'ya geçen Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler 21 pare top atışıyla karşılandı. Brezilya Devlet Başkanı ile görüşmenin ardından her iki lider önce 'stratejik ortaklık eylem planına' imza attı. Böylece Brezilya ile Türkiye arasında savunmadan eğitime, sağlıktan havacılığa kadar birçok alanda 'stratejik ortaklık' çerçevesinde bir işbirliği yürütülecek. Dünyayı ilgilendiren çok önemli konularda cesur ve kararlı adım atmadan yana olduklarını belirten Silva, dogmatizmle ve cezadan değil; müzakerelerle takdire şayan, ziyan edilmemesi gereken bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Nükleer silahlardan azade bir dünya istediklerini kaydeden Silva, Ortadoğu bölgesinde çatışma ve nefrete son verilmesinden söz etti.
Başbakan Erdoğan da, "Bizler nükleer silahların yayılmasını istemiyoruz, aksine önlenmesini istiyoruz. O zaman kararlı adımlar atmamız gerekiyor. Nükleeri olmayanların başlamaması, olanların da kendi topraklarından çıkarması önem arz ediyor. Türkiye olarak bölgemizde kesinlikle nükleer silah istemiyoruz, İran'da da istemiyoruz. İran eğer bu sözünü yerine getirmiş olursa ki şu an takvim çalışıyor, uluslararası camianın bu noktada katkılarını bekliyoruz. Yaptırımların ikide bir gündeme gelmesini doğru bulmuyoruz; çünkü atılmış bir adım var." dedi. Erdoğan, Da Silva'ya gösterdiği önderlik için takdirlerini sundu.
Gazetecilerin soruları da dünya ülkelerinden gelen eleştiri ve yaptırımlar gelmesi halinde tavrın ne olacağına ilişkindi. Başbakan Erdoğan bu sorulara, "İmzayı koyan ülkeler olarak bunun arkasındayız. Bunun arkasında da sonuna kadar olacağız, inanarak buna girdik. Attığımız adım inanca dayalıdır. Çünkü dünya barışına imza atmak istiyorsak bu ancak bu şekilde olabilir. Kimler konuşuyor diye bakarsanız, konuşanların hepsinde nükleer silah var. Bu çelişki değil mi? Çelişkilerin olmadığı barışa adım atmak istiyoruz." diye cevap verdi. Lula Da Silva da şu cevabı verdi: "İmza uluslararası atom enerjisinin talebi değilse bize gelen mektuplarla istenenler buna çok yakınsa o zaman neden biz bu bütün bu çabaları yaptıktan sonra hem ajansın hem daimi üyelerin yapması gerekenleri yapamadıklarını biz yapmışken bu belgedekiler kabul edilmiyor? Bizim kimseden vekaletnamemiz yok, vekaletnameye ihtiyacımız da yok. Biz İran hükümetine masanın başına gelip oturmanın, konuşmanın önemini anlatmak için bunu yaptık. Bunun sonucunda doküman oluştu, tarih var, zaman planı var. İran'ın alması istenen buydu, bizim de sağladığımız bu." ifadelerini kullandı.
Zaman