Euro 2016'ya Fransa ev sahipliği yapacak

UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na Fransa ev sahipliği yapacak. İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan oylamayı Türkiye 1 oy farkla kaybetti. Evsahipliğini Frans...

Euro 2016'ya Fransa ev sahipliği     yapacak


UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na Fransa ev sahipliği yapacak. İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan oylamayı Türkiye 1 oy farkla kaybetti.

Evsahipliğini Fransa'nın kazandığı turnuvada UEFA Başkanı Michael Platini'nin tavırları dikkat çekti.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Servet Yardımcı, UEFA Başkanı Michel Platini'nin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i üyelerle tanıştırmasının dikkatini çektiğini söyledi.
Yardımcı, UEFA'nın Cenevre'de Espace Hippomene Kültür Merkezi'nde yapılan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) ev sahibini belirleyeceği toplantıda, sunumların ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransız olan Platini'nin Nicolas Sarkozy'i UEFA Yönetim Kurulu üyeleriyle tek tek tanıştırmasının dikkati çeken bir hareket olduğunu belirterek, ''Bizim Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, salona girdiği zaman herkesle tokalaştı. Michel Platini, Nicolas Sarkozy geldiği zaman kendi cumhurbaşkanını herkesle tanıştırdı. Bu dikkatimi çekti. Bizim Cumhurbaşkanımızı tanıştırmadı, herhalde unutmuştur'' diye konuştu.
ŞENES ERZİK: PLATİNİ'NİN YAPTIĞI NORMAL DEĞİL
Fransa'nın 2016 Avrupa Şampiyonası'nı düzenlemeye hakkazandığı oylamanın bitiminde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erzik, Türkiye'nin Fransa'ya karşı ikinci turda elendiğini belirterek, "Tabiki ortaya çıkan sonuca göre UEFA Başkanı için bu güzel bir sonuç değil. Fransa kazandı ama iğne iplikle kazanmış oldu." dedi.
Bir gazetecinin Avrupa Şampiyonası'nı düzenleyen ülkelerin genelde UEFA Başkanı olan ülkelerden olduğunu hatırlatarak, "Bizim de kazanmak için UEFA Başkanı mı çıkarmamız gerekiyor" demesi üzerine Erzik, "Herhalde. Bilmiyorum, yorumu öyle yazıyorsanız öyle.'' diye konuştu.
UEFA Başkanı Michel Platini'nin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i üyelerle tek tek tanıştırması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e aynı şeyi yapmamasıyla ilgili, olarak Şenes Erzik, şunları söyledi:
''Tabii ki normal değil. Her gelen Cumhurbaşkanına bunu yapması lazım. Orada hata yaptı. Cumhurbaşkanı Sarkozy, fair play'den bahsetti, fair play kuralları çerçevesinde bunu yapmaması lazımdı.''
Şenes Erzik, ''Politikaya mı yenildik?'' sorusuna ise ''Çok çeşitli sebepleri var. Orada oy verenlerin 2 tanesi hariç hepsi Avrupa Birliği üyesi. Bir sürü siyasi faktör var.'' diyerek cevap verdi.
PLATİNİ: ''SARKOZY'NİN GELMESİ İYİ OLDU
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini, Fransa'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de payı olduğunu söyledi.
Platini, basına yaptığı açıklamada, UEFA Yönetim Kurulu'nun oylamasından önce Fransa'yı desteklemek için Cenevre'ye gelen Nicolas Sarkozy'nin ''dengeyi Fransa'nın lehine değiştirdiğini'' ifade etti.
Michel Platini, ''Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin gelişinin önemli olduğunu ve dengeyi değiştirdiğini düşünüyorum. Oylamada sonuç 7-6 oldu. O yüzden gelmesi iyi oldu'' dedi.
Platini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Cenevre'de olduğunun hatırlatılması üzerine, ''Nicolas Sarkozy gelmeseydi, Türkiye kesin kazanırdı'' diye konuştu.
UEFA Yönetim Kurulu'nun 13 üyesinin katıldığı oylamada, ilk turda Fransa 43, Turkiye 38, İtalya ise 23 puan aldı. En az puanı alan İtalya elenirken, Fransa ve Türkiye finale kaldı. Final oylamasında Türkiye 6 oy alırken, 7 oy alan Fransa, ev sahipliğini kazandı.
AVRUPA ŞAMPİYONASI EV SAHİPLİĞİNE 3. KEZ ADAY OLAN TÜRKİYE, YİNE MUTLU SONA ULAŞAMADI
UEFA Yönetim Kurulu'nun 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahipliği oylamasında finalde Fransa'ya karşı 1 oyla kaybeden Türkiye, 3. adaylığında da mutlu sona ulaşamadı.
Cenevre'deki Espace Hippomene Kültür Merkezi'nde yapılan karar toplantısında İtalya ve Fransa ile birlikte yarışan Türkiye, final oylamasında Fransa'ya 1 oy farkla 7-6'lık sonuçla kaybetti.
UEFA Yönetim Kurulu'nun 13 üyesinin katıldığı oylamada, ilk turda Fransa 43, Turkiye 38, İtalya ise 23 puan aldı. En az puanı alan İtalya elenirken, Fransa ve Türkiye finale kaldı.
Final oylamasında Türkiye 6 oy alırken, 7 oy alan Fransa, ev sahipliğini kazandı.
-EURO 2008'İ DE FİNAL OYLAMASINDA KAYBETTİ-
Türkiye, ilk kez 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği için Yunanistan ile ortak başvuru yaptı.
Türkiye-Yunanistan adaylığının yanı sıra Avusturya-İsviçre, Bosna Hersek-Hırvatistan, Danimarka-Finlandiya-Norveç-İsveç ve İskoçya-İrlanda ortak başvuru yaparken, Macaristan ve Rusya ise tek başlarına aday oldu.
Yedi adayın yaptığı tanıtımlardan sonra Rusya, Macaristan ve Bosna Hersek-Hırvatistan ortaklığı ön elemeyi geçemedi ve ilk tur oylamaya dahil edilmedi. İlk tur oylama sonunda Kuzey ülkeleri ittifakı (Danimarka-Finlandiya-İsveç-Norveç) ile İskoçya-İrlanda Cumhuriyeti ortaklığı elendi ve Türkiye-Yunanistan ortaklığı ile Avusturya-İsviçre ortaklığı finale kaldı.
Finalde EURO 2008 organizasyonu Avusturya-İsviçre ortaklığına verildi.
-EURO 2012 İÇİN İLK KEZ TEK BAŞINA ADAY OLMUŞTU-
Türkiye, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için ilk kez tek başına aday oldu.
EURO 2012'ye Yunanistan, İtalya, Polonya-Ukrayna ve Macaristan-Hırvatistan ortaklıkları da adaylık başvurusu yaptı.
Ön eleme oylamasında Türkiye ve Yunanistan elenirken, final oylamasında Polonya-Ukrayna ortaklığı EURO 2012 organizasyonunu kazandı.
FRANSA'DAKİ ŞAMPİYONADA MAÇLAR 12 STATTA OYNANACAK

Fransa'daki şampiyonada maçlar 12 statta oynanacak. Bu statlardan Bordeaux, Lille, Lyon ve Nice'dekiler inşa aşamasında, Marsilya ve Strasbourg'da ise yenileme çalışmaları yapılıyor. Lens, Nancy, Saint Etienne, Toulouse ve Paris'teki 2 stat ise geliştirilecek.
Stadlarla ilgili son durum şöyle:
Parc des Princes (Paris): 40 bin 058 seyirci kapasiteli. Çalışmalar Ekim 2014'te tamamlanacak ve 80 milyon avroya mal olacak.
Felix-Bollaert (Lens): 40 bin 113 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Mart 2014'te tamamlanacak ve 111 milyon avroya mal olacak.
Stade de France (Paris): 76 bin 474 seyirci kapasiteli. Gözden geçirme çalışmaları 10 milyon avroya mal olacak.
Grand Stade (Lille): 47 bin 882 seyirci kapasiteli. Yeni stat Temmuz 2012'de tamamlanacak ve 324 milyon avroya mal olacak. Nouveau Stade (Bordeaux) 42 bin 566 seyirci kapasiteli. Yeni stat Aralık 2014'te tamamlanacak ve 200 milyon avroya mal olacak.
Grand Stade (Nice): 33 bin 470 seyirci kapasiteli. Yen stat Haziran 2013'te tamamlanacak ve 184 milyon avroya mal olacak.
Stadium Municipal (Toulouse): 37 bin 50 seyirci kapasiteli. Çalışmalar Nisan 2014'te tamamlanacak ve 56 milyon avroya mal olacak.
Velodrome Stadı (Marsilya): 65 bin seyirci kapasiteli. Çalışmalar Haziran 2014'te tamamlanacak ve 151 milyon avroya mal olacak.
Grand Stade OL (Lyon): 57 bin 628 seyirci kapasiteli. Lyon'un yeni stadı Aralık 2013'te tamamlanacak ve 320 milyon avroya mal olacak.
Meinau (Strasbourg): 36 bin 645 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Temmuz 2014'te tamamlanacak ve 160 milyon avroya mal olacak.
Geoffroy Guichard Stadı (Saint Etienne): 39 bin 327 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Haziran 2014'te tamamlanacak ve 75 milyon avroya mal olacak.
Marcel Picot (Nancy): 33 bin 67 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Haziran 2013'te tamamlanacak ve 60 milyon avroya mal olacak.
FRANSIZ BASINI: ''10 YAŞINDAKİ NATHAN BİZE EV SAHİPLİĞİNİ KAZANDIRDI''
Fransız basını, UEFA Yönetim Kurulunun, Cenevre'deki oylamada 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğini Fransa'ya verilmesine geniş yer verirken, 10 yaşındaki Nathan isimli çocuğun bugünkü sunumunun oy verenlerin görüşlerini etkilediği yorumunu yaptı.
Fransa'da radyo, televizyon ve internet sitelerinde çıkan son haberlerde, Nathan'ın sunumu üstlenmesinin, jüri üyeleri arasında ''sempatik'' ve ''orijinal'' karşılandığı görüşünü dile getirildi.
Türkiye ve İtalya'nın sunumlarının ''ciddi'' olduğu ifade edilen yorumlarda, özellikle İtalya'nın sunumunun oldukça kötü olduğu belirtildi.
Radyo ve televizyonlar ayrıca, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de Fransa'nın adaylığını destelemek için Cenevre'ye günü birlik ziyaret etmesine geniş yer verdi.
Fransa'nın bugünkü sunumu, Nathan isimli bir çocuk ile başlamıştı. EURO 2016'yı Fransa'da düzenlemek istediklerini anlatan çocuğun sorduğu soruları, Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, Genel Sekreter Jacques Lambert, Profesyonel Futbol Başkanı Frederic Thierez ve ünlü eski Fransız futbolcu Zinedine Zidane cevaplamıştı.
CUMHURBAŞKANI GÜL: BİR OYLA KAÇMIŞ OLMASINA ÜZÜLDÜK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahipliğini 1 oyla kaybettiğini belirterek, ''Bir oyla kaçmış olmasına üzüldük'' dedi.
Cenevre'deki Espace Hippomene Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda, EURO 2016'yı organize edecek ülkenin Fransa olacağının açıklanmasının ardından salondan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ''Türkiye'nin Fransa ve İtalya ile yarışması ve bu noktaya gelmesi önemli. Bir oyla kaçmış. Ne yapalım hayırlı olsun'' dedi.
Adaylık sürecinde söz verilen yatırımların yapılacağına dikkati çeken Abdullah Gül, şöyle devam etti:
''Muhakkak ki futbol adına verilmiş bütün sözler zaten yapılacak. Türkiye'de zaten yapılıyor. Yeni otobanlar, hızlı trenler, yeni statlar, havaalanları... Bunlar sadece spor için değil Türk halkı için yapılıyordu. Türkiye'de olsaydı, futbol tarihinde iz bırakan bir şampiyonluk olurdu. 'Avrupa futbolunun buna ihtiyacı var' diye söyledim. Diğer ülkelerde daha önce yapılmıştı. Ama karar böyle, oylamayı böyle yaptılar. Arkadaşları tebrik ediyorum, Futbol Federasyonunu, bakanları, hükümeti... Çünkü her şeyin arkasında çok sağlam durdular. Hepimiz elimizden geleni yaptık. Yine de tebrik etmek lazım. Çünkü, Türkiye bu sınıfta yarışıyor artık, Türkiye'nin rakipleri ortada. Bunun 1 oyla kaçmış olmasına üzüldük.''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Devamlılık olacak mı? Federasyondan bu konuda talebiniz var mı?'' şeklindeki soru üzerine, ''Onu tabii değerlendirecekler. Otoritelerimiz karar verecek. Biz de ona göre hareket edeceğiz'' dedi.
Gül, ''Türkiye'nin AB üyesi olmamasıyla bu sonucun bir ilgili olabilir mi?'' sorusuna ise ''Hiç zannetmiyorum'' diye yanıt vardi.
Bir gazetecinin ''Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin sunumunu izlemedi, siz tüm ülkelerin sunumunu izlediniz'' şeklindeki sözleri üzerine, ''Ne yapalım bunu da fair-play örneği olarak alırsınız'' diyerek sözlerini tamamladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamalarının ardından Türkiye'ye dönmek üzere havaalanına hareket etti.
TFF BAŞKANI ÖZGENER: KAYBETTİK, OLDUKÇA ÜZGÜNÜZ
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, "Türkiye'nin çok güzel bir organizasyon yapabileceğini herkese inandırmıştık ama olmadı. Üzgünüz." dedi
Fransa'nın 2016 Avrupa Şampiyonası'nı düzenlemeye hakkazandığı oylamanın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özgener, neticenin kendilerinin istediği gibi olmadığını belirterek, "Çok üzgünüz. Benim sonuçlar açıklanmadan önce söylediklerim sonuçla teyit edildi. Biz Türkiye'nin benzersiz bir turnuva yapabileceğini herkese inandırdık. Bu turnuvayı kazanamadık bir oyla Fransa'ya gitti. Eğer bir kişi Fransa yerine Türkiye'ye oy verseydi kazanan biz olacaktık. Kaybetmek tabiki oldukça üzüntülü." dedi.
Özgener, sonuç açıklanmadan önce Türkiye'nin kaybederse bir oyla bu büyük organizasyonu kaybedeceğini konuştuklarını ve bununda çıktığını ifade etti.
Mahmut Özgener, adaylık yolunda kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
Bir gazetecinin, "Türkiye bundan sonraki şampiyonalar için adaylık sürecine devam etmeli mi ?" sorusuna ise Başkan Özgener, "Türkiye bunu yapabileceğini gösterdiyse tabiki devam etmesi lazım. Futbol ülkesi olarak böyle bir turnuvayı düzenlemeyi hakediyoruz." diye cevap verdi. (CİHAN)

UEFA Yönetim Kurulu, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) ev sahipliğini Fransa'ya verdi. Oylamada Fransa'ya 7, Türkiye'ye 6 oy çıktı.Böylece Türkiye'nin uluslararası bir turnuva organizasyonunu düzenleme isteği üçüncü kez geri çevrilmiş oldu.
Cenevre'de Espace Hippomene Kültür Merkezi'ndeki aday ülkelerin yaptığı final sunumunun ardından oy verecek 13 UEFA Yönetim Kurulu üyesi müzarekere ve oy verme için toplantıya geçti.
İngiliz Geoffrey Thompson'un başkanlığında yapılan toplantının ardından, oylama sonucunu kendisine verilen zarfı açarak UEFA Başkanı Michel Platini açıkladı.
Platini, zarftan çıkan ülkeyi salondakilere göstererek, Fransa'nın kazandığını açıkladı.
Açıklamanın ardından sahneye çıkan Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, ''Bizim için çok güzel bir gün. UEFA'nın güvenini sarsmayacağız'' dedi. Açıklamanın ardından Fransa heyeti büyük sevinç yaşadı.
PLATİNİ, ERZİK VE ABETE OYLAMADA YER ALMADI
UEFA Başkanı Michel Platini (Fransa), UEFA Yönetim Kurulu Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik (Türkiye) ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Giancarlo Abete (İtalya) ülkeleri aday olduğu için müzakere ve oylama aşamasına katılamayacaklar.
Bu organizasyon için yapılacak sunumda, müzakerelerde ve oy verme aşamasında yer alacak 13 üye ise şunlar: Geoffrey Thompson (İngiltere)-Toplantıya başkanlık edecek Angel Maria Villar Llona (İspanya), Marios N. Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Dr. Joseph Mifsud (Malta), Allan Hansen (Danimarka), Frantisek Laurinec (Slovakya), Avraham Luzon (İsrail), Dr. Gilberto Madail (Portekiz), Mircea Sandu (Romanya), Grigoriy Surkis (Ukrayna), Michael van Praag (Hollanda), Liutauras Varanavicius (Litvanya), Dr. Theo Zwanziger (Almanya).
OYLAMA PROSEDÜRÜ
Oylama sürecinde, üç aday olduğu için, UEFA Yönetim Kurulu'nun oylamada bulunma hakkı olan üyelerinin, adayları seçime göre yükselen bir sıralamayla belirtme zorunlulukları bulunuyor. Bu bağlamda, oy hakkı olan üyeler en çok tercih ettikleri adaydan en az tercih ettikleri adaya doğru bir sıralama yapacaklar ve en az tercih edilen aday bir puan alırken, ikinci sıradaki ülke iki ve ilk sıradaki ülke, kurallara göre, toplam aday sayısı artı iki puan, yani 5 puan alarak oylamaya dahil olacak.
İlk tur oylama sonucunda son sırada kalan ülke oylama dışı kalacak ve kalan iki ülke arasında bir oylama daha yapılarak EURO 2016'ya ev sahipliği yapacak ülke belirlenecek. İlk turda iki ve üçüncü sırayı alan ülkelerin puanlarının eşit olması halinde ise bu ülkeler arasında bir oylama daha yapılacak. Final turuna kalan ülke bu şekilde belirlenecek.
Bu değerlendirme ve oylama sürecinin ardından, kazanan ülkeyi TSİ 14.00'te UEFA Başkanı Platini açıklayacak. Açıklamanın ardından kazanan ülke ve UEFA yetkilileri ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.
TÜRKİYE 3. KEZ ADAY OLDU
Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, Cenevre'de yarın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahibi olacak ülkenin belirleneceği toplantıda, mutlu sona ulaşmak istiyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, daha önceki iki adaylığında başarılı olamadı. EURO 2008'e Yunanistan ile birlikte aday olan Türkiye, EURO 2012 ve EURO 2016'ya tek başına adaylık başvurusu yaptı.
EURO 2008'DE FİNAL OYLAMASINDA KAYBETTİ
Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için Yunanistan ile ortak başvuru yaptı. Türkiye-Yunanistan adaylığının yanı sıra Avusturya-İsviçre, Bosna Hersek-Hırvatistan, Danimarka-Finlandiya-Norveç-İsveç ve İskoçya-İrlanda ortak başvuru yaparken, Macaristan ve Rusya ise tek başlarına aday oldu. Yedi adayın yaptığı tanıtımlardan sonra Rusya, Macaristan ve Bosna Hersek-Hırvatistan ortaklığı ön elemeyi geçemedi ve ilk tur oylamaya dahil edilmediler. İlk tur oylama sonunda Kuzey ülkeleri ittifakı (Danimarka-Finlandiya- İsveç-Norveç) ile İskoçya-İrlanda Cumhuriyeti ortaklığı elendi ve Türkiye-Yunanistan ortaklığı ile Avusturya-İsviçre ortaklığı finale kaldı. Finalde EURO 2008 organizasyonu Avusturya-İsviçre ortaklığına verildi.
EURO 2012'YE İLK KEZ TEK BAŞINA ADAY OLDU
Türkiye, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için tek başına aday oldu. EURO 2012'ye Yunanistan, İtalya, Polonya-Ukrayna ve Macaristan-Hırvatistan ortaklıkları da adaylık başvurusu yaptı. Ön eleme oylamasında Türkiye ve Yunanistan elenirken, final oylamasında Polonya-Ukrayna ortaklığı EURO 2012 organizasyonunu kazandı.
EURO 2016'DA 2 RAKİPLE YARIŞIYOR
Türkiye, EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık çalışmalarına 2008 yılı Aralık ayında başladı. 24 takımın yer alacağı ilk Avrupa Şampiyonası olacak EURO 2016'ya ev sahipliği yapmak üzere beş ülkeyi temsil eden dört başvuru yapıldı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Şubat 2009'da resmi başvuruda bulunduğu turnuvayı düzenlemek için Türkiye, İtalya ve Fransa tek başına aday olurken Norveç ile İsveç ortak adaylık başvurusunda bulundu. Aralık ayının başında İsveç ve Norveç hükümetlerinin organizasyona finansal destek sağlamayacaklarını ülke futbol federasyonlarına bildirmesinin ardından İsveç-Norveç ortaklığı adaylıktan çekildiğini açıkladı. Türkiye, yarın Cenevre'de yapılacak UEFA Yönetim Kurulu toplantısında Fransa ve İtalya ile yarışacak.
FRANSA VE İTALYA, DAHA ÖNCE 2'ŞER KEZ DÜZENLEDİ
Bugüne dek 13 kez yapılan turnuvayı, ev sahipliği için aday olan ülkelerden Fransa ve İtalya, daha önce 2'şer kez düzenledi. Türkiye, UEFA Yönetim Kurulu'nun yapacağı oylama sonucunda kazanırsa, ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak.
İlki 1960 yılında yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası'nı şimdiye kadar 3 ülke 2 defa düzenledi. Fransa (1960 ve 1984), İtalya (1968 ve 1980) ve Belçika (1972 ve 2000) 2'şer kez Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Bu ülkelerden Belçika, 2000'deki şampiyonayı Hollanda ile birlikte ortaklaşa düzenledi.
2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ise Polonya-Ukrayna ortaklaşa düzenleyecek. Şampiyona tarihinde daha önce 2000'de Hollanda-Belçika ve 2008'de ise Avusturya-İsviçre ortaklaşa düzenlemişti.
TÜRKİYE 30 DAKİKALIK SUNUMUNU YAPTI
Defne Samyeli'nin yaptığı 30 dakikalık final sunumunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngilizce bir konuşma yaparken, Brezilya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önceden kaydedilmiş mesajı da İngilizce altyazılı olarak videodan yayınlandı.
Sunumda İngilizce bir konuşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mahmut Özgener, Avrupa futbolunun en önemli turnuvasına ev sahipliği yaparak, ilk kez Türkiye'de düzenlemek istediklerini vurgulayarak, ''UEFA'nın bu büyük turnuvasını en iyi şekilde gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.
Türkiye'nin birçok alanda büyük ilerleme kaydettiğini ifade eden Özgener, ''Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi durumuna geldi. Ulaştırmada da özellikle havayolları açısından büyük yeniden yapılanmalarla birlikte büyük bir hamle yaptı. İlk defa Avrupa'nın güneyinde medeniyetlerin kesiştiği noktada 2016 Avrupa Şampiyonasını düzenlemek istiyoruz. Gayet modern yeni statlar yapılmakta. En genç nüfuslardan birine sahibiz. Bu genç nüfusumuz bunu hak ediyor'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'e desteklerinden dolayı teşekkür eden Mahmut Özgener, ''Sayın Platini sizlere de teşekkür ediyorum. Sizleri 2016'da Türkiye'de ağırlamak bizler için büyük bir onur olacaktır. Şimdiye kadar hiç olmadığı şekilde bir ev sahipliği yapmaya hazırız'' dedi.
Türkiye'nin sunumunda yönetmen Sinan Çetin'in hazırladığı 4 kısa film yayınlandı. Barış adlı bir Türk gencinin anlatımıyla, ilk filmde bu şampiyonanın daha önce Türkiye'de hiç yapılmadığı, artık sıranın Türkiye'de olduğu, ikinci filmde Türkiye'nin tarihi ve turistik mekanlarının görüntüsü eşliğinde ülkenin turizm potansiyeli, 3. videoda ulaşım alt yapısı konusunda yapılanlar ve 4. videoda da duygusal bir şekilde Türkiye'nin futbol sevgisi vurgulandı.
Sunumu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, oylamada yer alamayacak olan UEFA Başkanı Fransız Michel Platini, Asbaşkan Şenes Erzik, İtalyan üye Giancarlo Abete ve oy verecek 13 üye ve diğer ülkelerin heyetleri de izledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL: EN ÜST DÜZEYDE HAZIRIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na evsahipliği yapacak ülkeyi belirleyecek UEFA İcra Kurulu üyelerine Türkiye adına en üst düzeyde "hazırız" mesajı verdi. Gül, "Eminim hepiniz ülkemde kökleri çok derine inen güçlü ve canlı bir futbol geleneği olduğunu biliyorsunuz" diyerek, neden Türkiye'nin evsahibi seçilmesi gerektiğini şu ifadelerle anlattı:
"Aday ülkeler içinde henüz dünya ve Avrupa futbol şampiyonası düzenlememiş tek ülke biziz. Dolayısıyla bugün burada çok tarihi bir karar alma fırsatınız var. Böyle bir karar alarak Avrupa ile Türkiye ve Türkiye'nin içinde bulunduğu geniş coğrafyayla Avrupa arasında bir köprü kurma fırsatını yakalayacaksınız."
Gül, "Avrupa futbolunun yeni bir atılım ihtiyacına yürekten inanıyorum. Avrupa şampiyonasının ilk kez kıtanın bu tarafına, batıyla doğuyu, kuzeyle güneyi buluşturan tarafına taşımamız gerekiyor. Gerçekten de Türkiye'nin konumu sadece Avrupa'daki futbol taraftarlarını değil, aynı zamanda Orta Doğu'da, Orta Asya'da ve Kafkasya'daki futbol taraftarlarına da bu turnuvaların faal bir parçası olma fırsatını sunacaktır" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, oylarıyla evsahibi ülkeyi belirleyecek UEFA yönetim kurulu üyelerine, "Bu geniş coğrafyadaki 300 milyon gence yeni bir rol modeli olma fırsatını vermek sizin elinizde" dedi.
Gül, "Böylece sporda refah düzeyi, cinsiyeti, dini, etnik kökeni ve fiziksel kabiliyeti ne olursa olsun herkese yer olduğunu göstermiş olacaksınız. Ben inanıyorum ki farklı kültürler, halklar ve ülkeler arasındaki anlayışı geliştirmek, bunu futbol tutkusuyla yapmak ortak bir görevdir" diye konuştu.
Türkiye'de devletin tüm kurumlarından bütün sivil toplum örgütlerine kadar herkesin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası evsahipliği adaylığına büyük destek verdiğini vurgulayan Gül, "Türkiye hazırdır, 72 milyon insan uzun süredir kurduğu hayali gerçekleştirmeye hazırdır" dedi.
Gül, UEFA yönetim kurulu üyelerinden "Avrupa futbolunun geleceğini şekillendirecek muazzam bir adım atmalarını" talep etti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması ve Türkiye'nin sunumu salonda uzun süre alkışlandı.
-BAŞBAKAN ERDOĞAN: HERŞEY PLANLANDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin UEFA EURO 2016 adaylık başvurusunun tüm detaylarıyla düşünülmüş ve planlanlanarak hazırlandığını belirterek, ''Bugün Türkiye'nin başbakanı olarak değil bir futbol sevdalısı olarak sizleri izliyorum. Doğru kararı vereceğinize inanıyorum'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın daha önce kaydedilen mesajı videodan İngilizce alt yazılı olarak yayınlandı.
2016 UEFA Avrupa Şampiyonası ev sahibinin belirleneceği törende bulunmayı çok istediğini belirten Erdoğan, ''Fakat Güney Amerika'nın en önemli ülkelerinden Brezilya'da bulunmaktayım. Sayın Cumhurbaşkanı Lula Da Silva'yla beraberim. 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak bu güzel ülkeden her defasında çok güzel anılarla ayrılıyorum'' dedi.
''Güzel ülkem Türkiye, oldukça ciddi bir çalışma yürüterek 15 Şubat'ta çok iyi hazırlanmış bir adaylık dosyasını tarafınıza teslim etti'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Ardından Sayın Gilberto Madail öncülüğünde UEFA heyeti ülkemize değerlendirme ziyaretinde bulundular. Bu süreçte adaylık çalışmalarımızı yürüten ekip UEFA'nın tüm sorularına cevap verirken ben de Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı olarak bizzat ağırladığım UEFA heyetinin değerli üyelerine, hükümetin bu organizasyona verdiği desteği göstermeye çalıştım.
Sizlerin değerlendirme raporunuzda da belirttiğiniz üzere UEFA EURO 2016 adaylık başvurumuz tüm detaylarıyla düşünülmüş, planlanmış ve hazırlanmıştır. Finanstan ev sahibi şehirlere, altyapıdan turnuva konseptine her konu kapsanmış ve bu alanlardaki yatırım ihtiyaçları yüzde 100 hükümet garantileri ile desteklenmiştir.''
-''2016'YA KADAR 27 MİLYAR AVRO YATIRIM YAPILACAK''-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2002'den bu yana özellikle ulaştırma alanında mükemmel bir büyüme hızı gösterdiğini kaydederek, ''Yeni otoyollar, havalimanları ve raylı sistemler sayesinde milyonlarca insan çok daha rahat bir şekilde seyahat edebilmektedirler. Son 7 sene içerisinde ulaştırma altyapısı için 7 milyar Avro'dan fazla yatırım yapılmıştır'' dedi.
Bu yatırımların her şekilde önümüzdeki altı yılda da devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, ''Bu turnuvaya ev sahipliği yapacak olsak da olmasak da ulaşım altyapısı için 2016'ya kadar yapılacak olan 27 milyar Avro'luk yatırım bir yandan onur duymamı sağlarken diğer yandan bizi başarı için daha gayret etmeye itiyor. Bu noktada 2016 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için önümüzde hiçbir engel olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.
-''DOĞRU KARARI VERECEĞİNİZE İNANIYORUM''-
Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman Avrupa'nın önemli bir parçası olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Her alanda gerçekleştirmekte olduğumuz reformlarla ülke ekonomimizi güçlü şekilde desteklerken tarihi nitelikte yapısal gelişmelere imza attık. Avrupa'ya hem ekonomik hem de yapısal anlamda uyumluluğumuzu kanıtladık. Şimdi de milli aşkımız futbolun odağında Avrupa'nın en önemli geleneklerinden, mirasından biri olan Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak hem futbol kültürünü ileri seviyeye taşımak hem de övündüğümüz ev sahipliğimizi herkese kanıtlamak istiyoruz.
Bu yolda bizlere destek olarak sadece Türkiye'de değil Avrasya'da da futbol sevgisinin yayılmasını sağlamak sizlerin elindedir. Bugün Türkiye'nin başbakanı olarak değil bir futbol sevdalısı olarak sizleri izliyorum. Doğru kararı vereceğinize inanıyorum. Oylamanızda başarılar diliyorum.''



Zaman