Egeli işadamları, Kazakistan'da 100 milyon dolarlık anlaşma sağladı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla Astana'da düzenlenen Kazak-Türk İş Fo

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla Astana'da düzenlenen Kazak-Türk İş Forumu'na katılan Egeli işadamları, 100 milyon dolarlık anlaşma ile döndü.

Ticarette hedefin 5 yılda 10 milyar dolar olarak öngörüldüğü Kazakistan'da, 400 milyon dolarlık anlaşmanın dörtte birlik bölümünü Egeli işadamları paylaştı.

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Kazakistan'a giden 150 kişilik heyetin 45'inin, kendileri aracılığıyla Ege'den dahil olduğunu açıkladı.

Mermer, mobilya, tekstil, makine, inşaat, tarım, nakliyat, temizlik ürünleri, otomotiv, boya sanayi ve kimya sektörlerinden katılan Egeli sanayiciler için Kazak–Türk İş Forumu'nun çok verimli geçtiğini söyleyen Davulcuoğlu, "5 yılda öngörülen 10 milyar dolarlık ihracatta Egeli işadamları yine öncülük yapacak. Temenni ediyorum ki 10 milyar doların yine dörtte birini Egeli işadamları gerçekleştirsin." diye konuştu.

Kazakistan'ın Rusya ve Belerus ile yapmış olduğu gümrük birliği anlaşması neticesinde, Kazakistan'dan yapılacak ticaretin vergi muafiyeti sebebiyle daha fazla getirisinin olacağını kaydeden Davulcuoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kafileye katılan tüm işadamlarıyla ilgilenmesinin kendilerini umutlandırdığını ifade etti.

İş Forumu'na en fazla katılımın Ege Bölgesi'nden olmasının Cumhurbaşkanı Gül'ün de dikkatini çektiğini aktaran Davulcuoğlu, şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, hem uçakta, hem ikili iş görüşmelerinde ve hem de İş Forumu'nda işadamlarımızın dertleriyle dertlenmesi ve problemlerin çözümü adına somut adımlar atması, ülkemiz adına işadamlarının geleceğe daha güvenle bakmasını sağladı."

Astana'nın yüzde 70'ini Türk işadamlarının inşa ettiğini hatırlatan Ramazan Davulcuoğlu, özellikle de Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ev sahipliğine ve gösterdiği sıcak ilgiye teşekkür etti. Gül ve Nazarbayev'in, İş Forumu'na katılan Türk ve Kazak işadamlarına yapmış olduğu konuşmalarda, iki ülke arasındaki ticaretin önemini bir kez daha anladıklarını söyleyen Davulcuoğlu, şöyle konuştu:

"Kazakistan'a 5 yılda 10 milyar dolarlık ticaret hacmini hiç de hayal görmüyorum. Dört günlük İş Forumu'nda gördüklerim, yaşadıklarım ve iki ülke liderlerinin garantörlükleri gelecek adına ufkumuzu açtı. Eminim ki 5 yılda öngörülen 10 milyar dolarlık iş hacmi çok daha fazla olacaktır."

ASTANA'YA 13 MİLYON DOLARLIK TESİS KURACAK

İş Formu'na İzmir den katılan Doğu Zebah Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Muz, Astana'ya 13 milyon dolarlık bir yatırım yaparak hazır beton santrali ve mıcır işletmesi kuracak. Ön görüşmeleri ve fizibilitesi tamamlanan yatırımın 3 ay içerisinde yapılması planlanıyor.

İKİ MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK

İş Forumu'na katılan Burdur'un Bucak ilçesinde faaliyet gösteren Fonmersan Mermer'in Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Arslan, Kazakistan'a 2 milyon dolarlık yatırım kararı aldı. Arslan, Kazak ortağıyla birlikte toplam 5 milyon dolarlık bir mermer tesisi kuracak.

BİR MİLYON DOLARLIK SATIŞ YAPTI

Muğla Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı, Çobanlar Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Sami Çoban, Astana'da bir firmaya distribütörlük verdi. Çoban, ilk etapta, Kazakistan'a 1 milyon dolarlık satış yaptı.

ALTI MİLYON DOLARLIK TESİS KURACAK

İş Forumu'na Afyon'dan katılan Sayın Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, Astana'ya 6 milyon dolarlık bir yatırım yaparak Prefabrik yapı elemanları tesisi kuracak. Fizibilitesi tamamlanan yatırım için Kazakistan dan Kaznex firmasıyla imzalanan protokolün neticesinde 5 ay içerisinde yatırımın tamamlanması planlanıyor.

BEŞ MİLYON DOLARLIK TİCARET YAPACAK

İş Formu'na İzmir den katılan ESİDEF Başkanı ve Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Davulcuoğlu 32 mağazalık zincir bir şirkete mal veriyor. Ve 2011 yılına kadar 3 mağaza açıp toplam 5 milyon dolarlık ticaret yapacak.

BİR MİLYON DOLARLIK TİCARET YAPACAK

İş Forumu'na İzmir den katılan Vespero Mobilya Yönetim Kurulu başkanı Kadir Tezel, Kazakistan'a 1 milyon dolarlık ticaret için 5 firma ile somut adımlar atıp ön görüşme yaptı.

BİR MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK

Edremit Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Erdemir Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Osman Demir, yapmış olduğu görüşmeler neticesinde Astana'ya 1 milyon dolarlık yatırım yaparak mutfak mobilyaları üretim tesisi kuracak. Karşılıklı imzalanan protokol neticesinde fizibilitesi tamamlandıktan sonra gerçekleşecek yatırımın 6 ay içerisinde yapılması planlanıyor.