Savcı Eminağaoğlu'nun Beraatini İstedi Ankara

-SAVCI EMİNAĞAOĞLU'NUN BERAATİNİ İSTEDİ ANKARA (A.A) - 27.05.2010 - 'YARGI GÖREVİ YAPANI ETKİLEME' SUÇUNDAN YARGILANAN YARGITAY CUMHURİYET SAVCISI -S

-SAVCI EMİNAĞAOĞLU'NUN BERAATİNİ İSTEDİ

ANKARA (A.A) - 27.05.2010 - 'Yargı görevi yapanı etkileme' suçundan yargılanan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında, 'üzerine atılı suçların yasal ögeleri oluşmadığı' gerekçesiyle beraat kararı verilmesi talep edildi.

Eminağaoğlu'nun, yargılanmasına Yargıtay 4. Ceza Dairesinde devam edildi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Eminağaoğlu'nun birinci sınıf savcı olması nedeniyle yargılamasını ilk derece mahkemesi sıfatıyla yapıyor.

Eminağaoğlu'nun avukatı Ahmet Akgül, ek savunma dilekçesi vererek, müvekkilinin dava konusu eylemleri 'yargıç ve savcıların hiçbir etki altında kalmadan görevlerini yapmasını sağlamaya yönelik açıklamalar' olduğunu öne sürdü. 

Dava dosyasında yer alan telefon dinlemelerine ilişkin kayıtların da yasal olmayan yollarla elde edildiğini ve imha edilmesi gerektiğini ifade eden Akgül, telefon kayıtlarını imha etmeyen Cumhuriyet savcıları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Güneş de Eminağaoğlu'nun dava konusu olan açıklamaları ve bazı yazarlar ile kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinde 'Ergenekon' davalarında görevli hakim ve savcılara doğrudan müdahale ettiği ya da temas kurduğuna dair kanıt bulunmadığından Türk Ceza Kanunu'nun 277. maddesinde yer alan 'yargı görevini yapanı etkileme' suçunun oluşmadığını belirtti.

'Eminağaoğlu'nun yazılı ve görsel basına yaptığı açıklamaların 'Ergenekon' davasında gözaltına alınan ve yargılanan sanıkların işlediği iddia edilen eylemlerin suç oluşturup oluşturmadığı şeklinde ön yargı oluşturacak şekilde ve nitelikte bulunmadığını' ifade eden Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Güneş, Eminağaoğlu'nun yaptığı açıklamaların, kişilerin gözaltına alınması, tutuklanması ve arama yapılması gibi haklarında uygulanan koruma tedbirlerinin infaz edilmesinden sonra bu işlemlerin şekli, usulü ve yöntemine ilişkin bulunduğunu söyledi.

Savcı Güneş, bu nedenlerle TCK'nın 288. maddesinde yer alan 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçunun da yasal ögelerinin oluşturmadığına işaret ederek, Eminağaoğlu'nun üzerine atılı suçlardan beraatine karar verilmesini talep etti. 

Savcı Güneş, Eminağaoğlu hakkındaki son soruşturma kararında telefon dinleme şeklinde tutanaklarda yer alan eylemlerle ilgili olarak da 'söz konusu eylemlerde aleniyet ögesinin gerçekleşmediğine, sarf edilen sözlerin basın ve yayın organları önünde açıklanmadığına ve suçun yasal ögelerinin oluşmadığına' işaret ederek, bu suçtan da Eminağaoğlu'nun beraatine karar verilmesini istedi.

Eminağaoğlu'nun savunmasının ardından Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar, dava dosyasının karar verilmek üzere inceleneceğini belirterek, duruşmayı erteledi. 

Duruşmanın ardından Yargıtaydan ayrılan Eminağaoğlu, kendisini bekleyen ve duruşmayı izleyenler tarafından alkışlandı.

Adalet Bakanlığının başvurusu üzerine, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Eminağaoğlu hakkında, 'Yargı görevi yapanı etkileme', 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal' ve 'Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun'a muhalefet' suçlarından iddianame hazırlamıştı.

27.05.2010 16:39:47