Ödemiş Kent Konseyi'nden 'Tarım Ve Hayvancılık' Raporu

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Yrd

Ödemiş Kent Konseyi'nden 'Tarım Ve Hayvancılık' Raporu
  Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Yrd . Doç . Dr . Hüseyin Akdemir başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplanan Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu , toplantıda ele alınan konuları rapor haline getirdi . Rapor , grup başkanı Yrd . Doç . Dr . Funda Yoldaş tarafından kitapçık haline getirilerek yayınlandı .
Ödemiş Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Yrd . Doç . Dr . Funda Yoldaş , " Geniş Katılımlı Tarım Hayvancılık Toplantısı " sonucunda ortaya çıkan verileri değerlendirdiklerini belirterek , " Ödemiş ' teki tarım ve hayvancılığın sorunlarını tespit amaçlı gerçekleşen toplantılara ilçedeki konusu tarım ve hayvancılık olan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri , Kent Konseyi üyeleri ve üreticiler katıldı . Havzamızın tarım raporunu , geniş kesimlerin görüşlerini alarak hazırladık " dedi .
KURUMLARDAN DESTEK
Yoldaş , Yıldız Kent Müzesi ' nde gerçekleştirilen toplantıya İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş , Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa , Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Derneği Başkanı Coşkun Demir , Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği Başkanı ve süs bitkisi üreticisi Selahattin Bağlı , Kent Konseyi Tarım Hayvancılık Çalışma Grubu üyeleri , Ödemiş ve çevre köylerden gelen üreticilerin katıldığını belirterek " Toplantıdan ele alınan sorunları tespit ederek bir rapor halinde kamuoyu ile paylaşmak istedik " dedi . Tarım sektörünün artan genç nüfusun beslenmesi , işgücünün istihdamı , kırsal kesimin refahı ve kalkınması açısından önemli olduğunu vurgulayan Yoldaş , Ödemiş ' teki tarım işletmelerinin yüzde 71 ' inin küçük ölçekli olduğunu ifade ederek mekanizasyonun yaygınlaştırılabilmesi için işletmelerin büyük ölçekli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı . Yoldaş , toplantı sonucunda oluşturulan raporu şu şekilde özetledi : " Ödemiş , Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir . Arazilerin küçük olması , çiftçilerin sözleşmeli tarıma yatkın olması , erkencilik avantajı , ekolojik faktörlerin yılda 2-3 alınabilmesine olanak sağlaması gibi avantajlar iyi değerlendirilirse , Ödemiş tarımı çok daha iyi yerlere ulaşabilir ve ürünleri markalaştırarak ülke ve dünya genelinde ismimizi duyurmak mümkün olabilir . Ödemiş ' in toplam tarım arazisinin 351 , 5 ha ' dır Bunun 256 , 8 ha ' sının sulanan alan olduğu ve bu alanların 150 - 200 metre derinlikteki artezyen kuyuları ile sulandığı düşünülürse üretimin maliyetli olduğu sonucunu çıkarıyoruz . En kısa sürede Beydağ Barajı ' nın faaliyete geçmesi ile kanal ve kanaletler yardımıyla damla sulama gibi suyu daha ekonomik kullanacak sistemlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir . Üretimde standardizasyon sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır . Kişi başına üretim yeterli olmakla birlikte , birim alandaki verimin artması , taze ve işlenmiş üründe dış satımların zorlanması gerekmektedir . Üretimi talebe göre yapmak gerekmekte , hangi toprakta , hangi ürünün yetiştirileceği bilinmelidir . Bunun yanında markalaşma ve yüksek kazanç istiyorsak tüketicinin ne istediğini , ne zaman istediğini ve ne kadar istediğini bilerek üretim yapılması gerektiği belirlenmelidir . Tarımsal üretimde ve pazarlamada sorunların tespit edilmesi , ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tedbirlerin ve olanakların sağlanması ve yöreye alternatif ürünler sunulması gerekmektedir .
Alternatif ürün arayışında sadece çiftçilerin olmadığı , aynı zamanda tarıma yönelik sanayi kuruluşlarının da ( meyve-sebze işleyen ) bu arayışta olması zorunludur .
Alternatif üründen kasıt illa ki bir ürün yerine başka bir ürün yetiştirmek olmadığı , mevcut ürünün kalitesinin arttırılmasının da bir alternatif ifade edilmelidir . Ödemiş ' te alternatif ürünlerde hazır fide , ice-berg marul , enginar , baby havuç üretimleri yanında , arıcılık , süt sığırcılığı ve sanayiye yönelik meyve sebze üretimine ağırlık verilmelidir . Bu çerçevede mesleki kurslar düzenlenmeli ; seracılık , mantar yetiştirme , budama , aşılama , arıcılık , saanen keçisi yetiştiriciliği , vb . gerekli görülen , talep edilen tarım konularında kurslar arttırılmalıdır . Bu yolla vasıfsız işsizler kalifiye eleman haline getirilmelidir .
Sebze haline ürün girişinde ( özellikle karpuzda ) ürünlerin olgun olup olmadıklarının kontrol edilmesi gerekmektedir . Zira bu şehir dışına çıktığında Ödemiş ' te markalaşmış ürünlerin adına zarar vermektedir . İyi Tarım Uygulamalarının ( İTÜ ) yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yapılmalıdır . İlaç , gübre , vb . girdilerin kontrolünün yapılması , yaptırımların uygulanması gerekmektedir . Bitki pasaportu çalışmasına bir an önce işlevsellik kazandırılmalıdır . Ödemiş ' te patates yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılara karşı sertifikalı tohum kullanılması zorunlu olmalıdır . Hükümete baskı yapıp kadastro geçmeyen yerlerde patates üretimi yapabilme şansının oluşturulması gerekmektedir . Böylece ÇKS desteği alma şansı yaratılmalıdır . " Sorunların tespit edilmesinin yeterli olmadığını belirten Yoldaş , son olarak üretim ve pazarlama konularında panel , seminer ve çiftçi toplantıları düzenlenerek bu konuda çiftçileri bilgilendirilmeye çalışılacaklarını söyledi .