İgep'te Buruk Veda

İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP), Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen kokteylle son buldu

İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP), Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen kokteylle son buldu. 18 ay süren projenin en güzel ürünü olan Yenişehir Çocuk ve Gençlik Merkezi öğrencilerinden oluşan Armoni Müzik Grubu, kapanış törenine renk kattı.
İzmir, İstanbul, Ankara ve Bursa illerinin ortaklığıyla yürütülen, finansmanı Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen 11 milyon Euro maliyetli İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP), bir dizi etkinlikle sona erdi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen kapanış kokteyli renkli görüntülere sahne oldu. Projenin en güzel ürünü olan ve Yenişehir'de hayata geçirilen Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin öğrencilerinden oluşan Armoni Müzik Grubu, verdiği konserle katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
Kapanış programına İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, İl Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Zekeriya Ertaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, İGEP Takım Lideri Luc Zwaenepoel, Proje Direktörü Levent Erkan ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile yerelde projeye destek veren kurumlardan 100'e yakın temsilci katıldı. İyileştirilmiş ekonomik, sosyal ve kültürel olanaklar aracılığıyla kentte yaşayan tüm hemşehriler için kentsel farklılıkları gidermeyi hedefleyen 'Büyük Göç Alan Şehirler Olarak İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Sorunlarının Çözümüne Destek Projesi'nin 18 ay sürdüğünü hatırlatan Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, projeye destek veren tüm katılımcılara teşekkür etti. Projenin başarıyla tamamlanması dolayısıyla sevinci ve hüznü bir arada yaşadıklarını ifade eden Aydoğan, "Bu işe başladığımız günden beri çok keyif aldık. Çocuklarımıza, gençlerimize ve ailelerine çok şey öğrettik ama biz de onlardan çok şey öğrendik" dedi. Aydoğan, iç göçün büyük şehirlerin büyük sorunu olduğuna dikkat çekerek, "İzmir, tarih boyunca bir çok din, etnik grup ve kültürün bir arada, birbirini farklı görmeden ve üzmeden yaşadığı bir kent oldu. Bu yüzden entegrasyon sürecinde çok zorlanmadık" diye konuştu.
İGEP Takım Lideri Luc Zwaenepoel, İzmir'de çalıştıkları kısa süre içinde projenin tüm katılımcılarıyla adeta bir aile gibi olduklarını söyledi. Proje sonuçlarından çok memnun olduklarını belirten Zwaenepoel, Çocuk ve Gençlik Merkezi'nin de çok güzel bir eser olduğunu vurguladı.
Kokteylde, Proje Direktörü Levent Erkan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr.Sırrı Aydoğan, Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ile İl Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Zekeriya Ertaş'a birer teşekkür belgesi verdi.
İGEP SONUÇLARI NELER?
İGEP kapsamında, İzmir'de ihtiyaç analizi hazırlandı, belirlenen odak alanları itibariyle İzmir'in güçlü ve zayıf yönleri, mevcut fırsat ve tehditler belirlenerek ortak bir vizyon geliştirilmeye çalışıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde belirlenen sosyal veriler, Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü tarafından haritalandırıldı. Haritalar il ölçeğinde yoksunluk ve yoksulluk açısından dezavantajlı durumda bulunan mahallelerin dağılımını göstermekte ve hazırlanan stratejik eylem planı ve projeler için önemli bir gösterge niteliği taşıyor. Bu mahallelerde gerçekleştirilen saha çalışması ile mahallelerde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik durumu ile kenti kullanma alışkanlıkları incelendi. Oluşturulan çalışma gruplarına katılan paydaşların da fikirleri ve yönlendirmeleriyle zenginleşen İzmir Stratejik Eylem Planı hazırlandı. Plan çerçevesinde öncelikli olarak belirlenen iki altyapı projesine ait fizibilite çalışmaları tamamlandı ve proje teklifleri uluslararası finansman sağlayan kuruluşlara sunuldu.