Gündoğmuş'ta göç nüfusu 2 bine düşürdü, vatandaşlar önlem alınmasını bekliyor

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi halkı nüfusun 2 binin altına düşmemesi için yetkililerin bir an önce önlem almasını istiyor.Gündoğmuş Belediye Başkanı Me

  Antalya ' nın Gündoğmuş ilçesi halkı nüfusun 2 binin altına düşmemesi için yetkililerin bir an önce önlem almasını istiyor . Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren , köyden kente göçü önlemenin yolunun ' insanları doğdukları yerde doyurmaktan ' geçtiğini söyledi .

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ' ün 1936 yılında ilçe yaptığı Gündoğmuş , 8 yıl içinde nüfusu 4 bin 800 ' den 2 bine düştü . Antalya ' nın doğu bölgesi sakinleri son nüfus sayımında 2 bine düşen nüfuslarının daha aşağı düşmemesi için acil önlemler alması istiyor . İlçe halkı , Antalya merkez , Alanya ve Manavgat ilçelerine göçte en önemli etkenin cezaevi ve Gündoğmuş Tarım Kredi Kooperatifi ' nin kapatılması , orman kesimlerinde ihalelerin ilçe dışına verilmesi ve Çevre ve Orman Bakanlığı ' nın kıl keçisi üretimini kademeli olarak düşürmesi olduğunu belirtiyor .

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren , köyden kente göçü önlemenin yolunun ' insanları doğdukları yerde doyurmaktan ' geçtiğini söyledi . Son nüfus sayımında ilçe nüfusunun 2 bin olduğunu belirten Belediye Başkanı Mehmet Özeren , Gündoğmuş ' ta toplam açık iş yeri sayısının 86 olduğunu kaydetti . İnsanların doğdukları yerde doyması ve göçün önüne geçmek için Akdeniz Üniversitesi ile birlikte çalışma yaptıklarını belirten Mehmet Özeren , Gündoğmuş ' ta Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . İsrafil Kurtcepe ' nin destekleriyle ormancılık ve arıcılık bölümlerini açacaklarını ifade etti . Özeren , " Bölgemizin büyük bir alanı ormanla kaplı olduğu için tarım alanları kısıtlı . Yöremizde mermer ocakları bulunmasına rağmen çıkartılması sırasında çevreye , bitki çeşitliği ve doğaya büyük zarar verdiği için yapamıyoruz . Bölgemizde istihdama yönelik yapılacak en önemli yatırım organik tarım , arıcılık , eko ve yayla turizmi . İlçemize Akdeniz Üniversitesi tarafından ormancılık ve arıcılık bölümleri açılırsa nüfusu yukarı çekeceğimize inanıyorum . Birleşmiş Milletler Eğitim , Bilim ve Kültür Kurumu ( UNESCO ) 2008 yılında dünyada yaşanılabilir en güzel 100 yer arasında Gündoğmuş Alara Vadisi ' ni ilk 19 ' un içinde yer alıyor . " diye konuştu .

Gündoğmuş Belediyesi eski Başkanı Ahmet Demirel ise , ilçenin göç vermesinde en önemli etkenin orman kesimlerinde ihalelerin şehir dışından gelenlere verilmesi olduğunu söyledi . Yöre insanının en önemli gelirinin ormancılık , arıcılık ve kıl keçisi yetiştiriciliği olduğunu belirten Ahmet Demirel , Çevre ve Orman Bakanlığı ' nın ormanlık alanlara zarar verdiği gerekçesiyle kıl keçisi yetiştiriciliğini yasaklamasını yanlış bulduklarını ifade etti . Demirel , " Gündoğmuş ' ta her geçen gün nüfus düşüyor . 8 yıl önce ilçemiz cıvıl cıvıldı . Şimdi ise Gündoğmuş ' a tayini çıkan memur burası mahrumiyet bölgesi diye durmak istemiyor . Bunun yanında cezaevi , tarım kredi kooperatifinin kapanması ve kıl keçi üretimin yasaklanması göçü tetikledi . " diye konuştu .

KIL KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YASAKLANMASI ŞEHRE GÖÇÜ HIZLANDIRDI

Gündoğmuşlu Mustafa Erdal , Ayhan Akan , Orhan Eren ve Hüseyin Demirel isimli vatandaşlarda kırsal alandan şehre göçün önlenmesi için kıl keçisi yetiştiriciliğinin yeniden yaygınlaşması gerektiğini kaydetti . Orhan Eren , " Çevre ve Orman Bakanlığı kıl keçisi yetiştiriciliğini yasaklayarak büyük haya etti . Keçilerin ormanlara zarar verdiği sözü de gerçekçi değil . Bakanlık bize Saanen keçisini tavsiye ediyor . Saanen keçisi Gündoğmuş ' ta yaşayamaz . . Saanen keçisi vücut yapısı ve beslenme alanı İsviçre . Kıl keçisi yasaklanınca sürüsünü satan çoban Manavgat ve Alanya ' ya taşınıyor . Kıl keçisi yetiştiriciliğinin serbest bırakılmasını istiyoruz . Ayrıca yöre insanı doğup büyüdüğü yerin ormanlarında istifade etmeli . " diye konuştu .

Gündoğmuş , Ümütlü köylüleri de kıl keçisinin yeniden yaygınlaşması için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ' na toplu imza göndereceklerini belirtti .