Balıkesir Muharrem Hasbi Koray Lisesi'nin 50. Kuruluş Yıldönümü

Balıkesir'de 50 yıl önce hayırsever işadamı Muharrem Hasbi Koray tarafından yaptırıldıktan sonra tamamıyla devlete teslim edilen Muharrem Hasbi Koray Lisesi'nin kuruluş yıldönümü kutlandı.

Balıkesir Muharrem Hasbi Koray Lisesi'nin 50. Kuruluş Yıldönümü
Balıkesir'in tanınmış eşrafından ünlü işadamı A. Rona Yırcalı'nın annesi Müşerref Yırcalı'nın babası olan Muharrem Hasbi Koray'ın (1884-1967) adını taşıyan lise geçen yıl Anadolu Lisesi oldu. Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi'nde düzenlenen 50. kuruluş yılı ve Muharrem Hasbi Koray'ı anma etkinliğine işadamı A. Rona Yırcalı da iki oğlu ile birlikte katıldı. Törende bir konuşma yapan Rona Yırcalı, öğrencilere okulun kuruluş yıllarıyla ilgili bilgiler verip dedesinin anlatımından hatıralar aktardı. Dedesi Muharrem Hasbi Koray'ı anarken duygulandığı gözlenen Rona Yırcalı, "Büyükbabam", "Dedem" diye hitap ettiği merhum Koray'ın Balıkesir'de 1923 yılında kurduğu un, buz ve çırçır fabrikasının o dönemki önemini anlatarak tarihe de bir saptama yaptı. Ülkenin iğneden ipliğe hemen her şeyi ithal ettiği ve Kurtuluş Savaşı günlerindeki yokluk ve yoksulluğun yaşandığı dönemde böyle bir fabrikanın açılmasının ki kendi elektriğini de kendi üreten bir fabrikanın çok büyük önem arz ettiği belirtildi.

DEDESİ ATATÜRK'Ü EVİNDE AĞIRLAMIŞ
Dedesinin Büyük Önder Atatürk'ün Balıkesir ziyaretleri sırasında yaşadığı anılarını da ilk defa paylaşan A. Rona Yırcalı, "Balıkesir Atatürk'ün en çok geldiği il. O dönemlerde Ankara - İzmir seferleri sırasında Balıkesir'e hep uğruyor. Bir defasında da dedemin evinde kalıyor. Dedem Muharrem Hasbi Koray UL Önderimizi evinde konuk etmiş, bunu heyecan ve gururla anlatırdı. Yine bir defasında Atatürk Balıkesir'e geldiğinde tren istasyonundan Milli Kuvvetler Caddesine toprağa basmasın diye Balıkesirliler evlerindeki halıları çıkarıp caddeye sermişler. Büyük Önder atının üzerinde ilerlerken atın nalı halılardan birine takılıp yırtılmasına sebep olmuş. Dedemin halısıymış, onu hala özenle sakladığını anlatmıştı" dedi.

50 YILDA 14 BİN 123 MEZUN
Törene katılan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan da Koray Lisesi Mezunları Derneği başkanı olarak kısa bir konuşma yaptı. Anma ve kuruluş yıldönümü töreninin açılış konuşmasını yapan Muharrem Hasbi Koray Lisesi müdürü Mehmet Özkan, okulun kuruluşundan bugüne kadar toplam 14 bin 123 mezun verdiğini söyledi. İdareciler 50 yıl önce okul yapılırken harcanan 3 milyon liranın bugünkü karşılığının hesabını ekonomistlere bıraktı. Konuşmaların ardından Muharrem Hasbi Koray Lisesi öğrencilerinden oluşan Gün Işığı adlı müzik topluluğu 3 parça seslendirdi. Fikrimin İnce Gülü, Hatırla Sevgili gibi şarkıların çalındığı sırada sahnedeki ekranda dedesinin fotoğrafına bakan A. Rona Yırcalı'nın duygulandığı gözlendi. Konferans salonundaki törenin sonunda öğrenciler tarafından A. Rona Yırcalı'ya çiçek ve plaket verildi. Salondaki anma programının ardından okul bahçesinde lokma hayrı düzenlendi. Dağıtımında öğrencilerin de yardım ettiği hayırda pişirilen çörek otlu ve susamlı özel lokmalar peynir ve ayran ile beraber gün boyu davetlilere ve öğrencilere ikram edildi. Muharrem Hasbi Koray Anadolu Lisesi'nde düzenlenen 50. yıl anma ve kuruluş yıldönümüyle ilgili törene A. Rona Yırcalı, oğulları Sırrı ve Sinan Yırcalı ile İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Hülya Teke, okul aile birliği başkan ve yöneticileri, okul idarecileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.