Babacan: Herkes Banka Sahibi Olamaz İstanbul

-BABACAN: HERKES BANKA SAHİBİ OLAMAZ İSTANBUL (A.A) - 27.05.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN, KONTROLDEN ÇIKACAK BANKA SAYISIN

 

-BABACAN : HERKES BANKA SAHİBİ OLAMAZ

İSTANBUL ( A . A ) - 27 . 05 . 2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , kontrolden çıkacak banka sayısını Türkiye ' de görmek istemediklerini belirterek , ' Bir yandan oligopole karşıyız , rekabet istiyoruz ama bir yandan da denetim gözetim kapasitesini aşacak sayıda bankanın Türkiye ' de oluşmasını istemiyoruz ' dedi .

Babacan , Türkiye Bankalar Birliği ' nin ( TBB ) Genel Kurulunda yayımlanan görüntülü mesajında , yaklaşık 1 yıllık süre içerisinde genel anlamda dünya ekonomisinde bir miktar toparlama görüldüğünü , krizin derin , kasvetli havasının bir miktar dağılmış , küresel ekonominin tekrar büyüme trendine girmiş durumda olduğunu söyledi .

Özellikle devletlerin borçlarının daha çok sorun olarak anıldığı ve daha önce belki üzerinde durulmayan bazı ülkelerdeki finans kuruluşlarının üzerinde durulduğu günlerin yaşandığını belirten Babacan , geçen yıldan bu güne bakıldığında dünyada toparlanma olduğunu , ancak bunun riskleri içinde barındırdığını kaydetti .

Krizlerin sonuçlarına toplum olarak katlanıldığını , son 2001 krizinin bedelinin hala ödendiğini , bu yıldan ileriye doğru hala toplamda 20 milyar liralık kamu borcu olduğunu bildiren Babacan , ' Aradan neredeyse 10 yıl geçmiş hala bedel ödüyoruz ' dedi .

Bugüne kadar önemli mesafeler de kaydedildiğini dile getiren Babacan , bankacılıkla ilgili önemli reformları gerçekleştirdiklerini , yeni Bankacılık Yasası ' nı çıkardıklarını , Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile ilgili düzenlemelerin yapıldığını , Mortgage ve Kredi Kartı Yasasını çıkardıklarını , bankaların denetim ve gözetim çerçevesini çok daha sıhhatli hale getirdiklerini anlattı .

- ' PROBLEMLİ GÖRDÜĞÜMÜZ BANKALARI UYARIYOR , TEDBİR ALMALARINI SAĞLIYORUZ ' -

Babacan , bankalara tek tek stres testleri uyguladıklarını anımsatarak , problemli gördükleri bankaları uyararak tedbirler almalarını sağladıklarını ve bu testler sonunda kriterleri de bir miktar değiştirdiklerini söyledi .

Finansal İstikrar Değerlendirme Programı çalışmasını Türkiye ' nin o dönemde gönüllü olarak yaptırdığını hatırlatan Babacan , Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu ' ndan gelen karma bir heyetin finans sisteminin bütünü detaylı değerlendirmeye aldığını ve tertemiz bir raporun çıktığını belirterek , ' 2006 yılında biz biliyorduk ki artık sistem sağlam ' dedi .

Bunu bu noktaya getirmenin siyasi iradeyle olduğuna dikkati çeken Babacan , şöyle devam etti :

' Herkesin bildiği fakat kimsenin kılını kıpırdatmadığı bir dönem yaşamıştı Türkiye . Biz bu konuya güçlü bir siyasi irade koyduk . Dedik ki ; ' bu işi biz başaracağız , Türkiye ' nin artık yeni bir bankacılık kriziyle karşı karşıya kalmaması için ne gerekiyorsa yapacağız . ' Bu konuda gerçekten toplumdan da , halkımızdan da büyük bir destek bulduk . "

- ' KONTROLDEN ÇIKACAK BANKA SAYISINI TÜRKİYE ' DE GÖRMEK İSTEMİYORUZ ' -

Bütün bunları bir yandan devlet olarak yaparken bir yandan da sektörün artık çok daha farklı bir yönetim anlayışını benimsediğini dile getiren Babacan , ' Daha sorumluluk sahibi , daha dikkatli , daha uluslararası iyi tecrübelerden örnek alan daha kurumsallaşmış bir bankacılık sektörünü biz artık Türkiye ' de görüyoruz . Artık bu işin ciddiliğini sektörümüz de anladı ve gerçekten gayet profesyonel , ciddi düzgün bankacılık yapılıyor artık Türkiye ' de . Ben bunu rahatlıkla söyleyebilirim . Çünkü biliniyor ki bu işi iyi yapanlar kalacak , rahat edecek , geceleri rahat uyuyacak ' diye konuştu .

Bir süredir Türkiye ' de yeni bankaya izin verilmediğini hatırlatan Babacan , şunları kaydetti :

' Mevcutlar el değiştiriyor , birleşiyor çünkü sayı konusunda da böyle kontrolden çıkacak bir banka sayısını da Türkiye ' de pek de görmek istemiyoruz . Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumumuzun bir limiti var . Diyor ki ; 300 milyon dolar getirmeyen Türkiye ' de banka sahibi olamaz . 300 milyon doları getiren olur mu? Hayır , onun da bir sürü şartları var . 300 milyon dolarını cebine koyup gelen herkes Türkiye ' de banka sahibi olabilir diye bir şey yok . Biz işi sıkı tutacağız , dikkatli olacağız ki sektör sıhhatli bir şekilde devam edebilsin . Yani bütün dünya sarsılırken , gelişmiş ülkelerde dünyanın en büyük ekonomilerinde en büyük bankalar sallanırken bazıları batarken bazıları ancak devlet müdahaleleriyle zar zor ayakta tutunurken Türk bankacılık sisteminin sapasağlam ayakta kalması gerçekten büyük bir başarıdır . '

-BANKA KARLARININ ELEŞTİRİ KONUSU OLMASI . . . -

Türkiye ' nin kredi hacminin de genişlemediği bir dönemin yaşandığını anımsatan Babacan , yaklaşık 1 yıl kadar Türkiye ' de kredi hacminin 370 milyar lira civarında seyrettiğini söyledi .

Babacan , belki reel sektör kuruluşlarından arzu edenlerin , her kredi isteyenin kredi alamadığını , bu durumların da yaşandığını ifade ederek , reel sektörün bankacılık sektörüyle sorunları olduğunu , bunu da yakından takip ettiklerini ifade etti .

Bir yandan bankaların ihtiyatlı duruşlarının , öte yandan da reel sektörün finansman ihtiyacı arasında o doğru dengeyi bulabilmenin gerçekten önemli olduğunu vurgulayan Babacan , bu noktada dengeyi iyi bulan bankaların olduğunu , ancak aşırı muhafazakar kalan bankaların da bulunduğunu söyledi .

Babacan , ' Ama öyle ya da böyle o sıkıntılı dönemleri artık biz geride bıraktık ve bu dönemi geride bırakmanın ötesinde sadece hasarsız atlatmakla kalmadık üstelik bankalarımız önemli bir mali performans sergilediler . Kar ettiler ve bu karlarının önemli bir kısmı da sermayelerine eklediler ' dedi .

- ' BU YILIN İLK ÇEYREĞİNDE İKİ HANELİ BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ ' -

Eylül 2009 ' a kadar kredi hacminde fazla genişleme olmadığını , yatay seyrettiğini ancak 2009 ' un son çeyreğiyle beraber kredi hacminde genişleme başladığını belirten Babacan , ' Ve o günden bugüne yaklaşık 50 milyarlık bir kredi hacmi artışı var Türkiye ' de . Bu küçük bir rakam değil . Yani şu anda toplam 50 milyar lira tüketicilere , şirketlere , bankalar tarafından ilave kullandırılmış bir kredi söz konusu ' diye konuştu .

Bunun büyümeye de etkilerinini son derece önemli olduğunu vurgulayan Babacan , aynı dönemde Türkiye ' nin ekonomik toparlanmasının da hızlandığına işaret etti .

Babacan , ' Bu yılın ilk çeyreğinde iki haneli bir sonuç bekliyoruz . Yani yüzde 10 ' un üzerinde bekliyoruz . Dolayısıyla kredi hacmindeki genişleme hemen büyümeyi beraberinde getiriyor ' diye konuştu .

Ali Babacan , bireysel kredilerin 140 milyar lirayı geçtiğini , konut ve ihtiyaç kredisinde artış olduğuna işaret ederek , bunların sıhhatli alanlar olduğunun altını çizdi .

27 . 05 . 2010 12 : 38 : 27