Yozgat Tarım İl Müdürü Koçak: İlimizde 2,5 milyon dekarda süne taraması yapıldı, çalışmalarımızı sürdüreceğiz

Yozgat Tarım İl Müdürü Ünal Koçak, İç Anadolu Bölgesi'nin hububat üretiminde önemli bir yeri olduğunu belirterek, "İlimizde 2,5 milyon dekarda süne ta

Yozgat Tarım İl Müdürü Ünal Koçak, İç Anadolu Bölgesi'nin hububat üretiminde önemli bir yeri olduğunu belirterek, "İlimizde 2,5 milyon dekarda süne taraması yapıldı. Raporlar hazırlandı ve buna göre mücadele çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen, Yozgat Yimpaş Otel'de düzenlenen toplantıda İç Anadolu Bölgesi Süne ile Mücadele Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Süne kıymetlendirme sonuçlarını değerlendirmek, mücadeleye gereksinim duyulabilecek alanların tespitini yapmak ve illerin alet ve ekipman durumlarını belirlemek için yapılan toplantıda, bir konuşma yapan Yozgat Tarım İl Müdürü Ünal Koçak, İç Anadolu Bölgesi'nin hububat üretiminde önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Koçak, "Bu nedenle yapacağımız çalışmaların aksamadan yürütülmesi, 2010 üretimi hasat sezonunda, emgisiz, kalitesi yüksek buğdayın üretilmesi içi gereken çabayı gösteriyoruz. İlimizde 2,5 milyon dekarda süne taraması yapıldı. Raporlar hazırlandı ve buna göre mücadele çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin de hububat üretiminde verim düşüklüğünün en büyük etkenlerin başında süne zararı olduğunu ifade etti. Şahin, şöyle dedi:

"Çiftçiye ne kadar söylerseniz söyleyin, gözüyle görmediğine kolay kolay ikna olmaz. Bu nedenle, artık salım eğitimlerini tarlada yapın, çiftçiyi süne için değil zirai konusunda ne yapılması gerekiyor, uygulamalı gösterildiği takdirde, çiftçi daha kısa sürede gerekli bilgiye kavuşur ve yapılan eğitim inandırıcı olur. 40 defa kahvede toplantı yapacağınıza bir defa tarlada eğitim yapın daha faydalı olacaktır. 30-40 çiftçiyi salonda sizi dinlemeye zorlayacağınıza tarlada çalışan bir çiftçinin yanına gidin ona bilgi verin."

Yozgat Vali Yardımcısı Hüseyin Konak ise Anadolu'nun verimli topraklarının uzun yıllardır kullanıldığını belirterek, "Çiftçimiz ürettiği ürünlerinden kaliteli bir şekilde verim almasını istiyoruz. bu nedenle zararlılarla ilaçlı mücadeleden ziyade biyolojik mücadele yapmamız gerekiyor. Bunun içinde çiftçilerimizin eğitimi almasını istiyoruz." dedi.

Yozgat Yimpaş Otel'de düzenlenen toplantıya Yozgat Vali Yardımcısı Hüseyin Konak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, Şube Müdürü Murat Şahin, Yozgat Tarım İl Müdürü Ünal Koçak, Ankara Zirai Mücadele Merkezi Araştırma Enstitüsünde Görevli Süne Bölge Koordinatörü Mümtaz Özkan, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kırıkkale, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat Tarım İl Müdürlüğünde görevli şube müdürleri ve teknisyenler katıldı.