"Yeni yaptırımlar takas anlaşmasını yeniden düşünmeye zorlar"
Türkiye ve Brezilya'nın katkıları ile imzalanan İran nükleer takas anlaşmasına rağmen, yaptırımların gündemde olması Tahran'ın tepki göstermesine nede
Ria Novosti haber ajansında düzenlenen basın toplantısından konuşan İran ' lı diplomat , " Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yeni yaptırımları görüşmek yerine , takas anlaşmasını desteklemeli . İran ' a karşı yeni yaptırımlar gündeme gelirse , İran halkı nükleer sorununun çözümü ile ilgili altılı grubun siyasi gerekçelerle hareket ettiğine inanacak . " dedi . Seccadi , bu durumun Tahran ' ın uranyum takas anlaşmasını yeniden ele almasını zorunlu kılacağını söyledi .
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( UAEK ) Tahran ' ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye ' de depolayacağı ve karşılığında da yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyum almayı kabul ettiği anlaşma şartlarını değerlendiriyor . Türkiye ve Brezilya ' nın da imzasının bulunduğu 17 Mayıs ' ta sağlanan anlaşmaya göre Tahran Türkiye ' ye 1 , 2 ton düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum gönderecek . Karşılığında da yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyum alacak .
New York ' ta geçen hafta toplanan Güvenlik Konseyi İran ' a yönelik yeni yaptırımları değerlendiriyor . BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon UAEK ' nin uranyum takas anlaşmasındaki şartları uygun görmesi durumunda tartışmalı sorunun çözümünde önemli bir aşama sağlanabileceğini belirtti .
MOSKOVA S-300 ANLAŞMA ŞARTLARINI YERİNE GETİRMELİ
Moskova ' nın S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili imzalanan anlaşma şartlarını yerine getireceğini umduklarını ifade eden Seccadi , " Rusya bu anlaşma şartlarını yerine getirmezse , Moskova ' nın güvenli silah tedarikçisi ülke olma durumu önemli ölçüde zarar görecek . " uyarısında bulundu .
ABD ve İsrail ' in sevkıyatının yapılmaması konusunda Rusya ' ya yoğun baskı uyguladığı S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşma 2007 ' de imzalanmıştı . Tahran ' ın bu sisteme sahip olması durumunda hava savunmasının güçleneceği ve nükleer silah üretmeyi planladığı iddia edilen tesislerinin vurulmasının da imkansız hale geleceği savunuluyor . Özellikle yaptırım paketinde S-300 savunma sistemlerinin satışının durdurulması ile ilgili maddenin tartışma konusu olduğu kaydediliyor .