"Yeni yaptırımlar takas anlaşmasını yeniden düşünmeye zorlar"

Türkiye ve Brezilya'nın katkıları ile imzalanan İran nükleer takas anlaşmasına rağmen, yaptırımların gündemde olması Tahran'ın tepki göstermesine nede

  Türkiye ve Brezilya ' nın katkıları ile imzalanan İran nükleer takas anlaşmasına rağmen , yaptırımların gündemde olması Tahran ' ın tepki göstermesine neden oluyor . İran Moskova Büyükelçisi Mahmut Rıza Seccadi yeni yaptırımların uygulamaya konması durumunda takas anlaşmasının da gözden geçirilmesinin zorunlu olacağını söyledi .

Ria Novosti haber ajansında düzenlenen basın toplantısından konuşan İran ' lı diplomat , " Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yeni yaptırımları görüşmek yerine , takas anlaşmasını desteklemeli . İran ' a karşı yeni yaptırımlar gündeme gelirse , İran halkı nükleer sorununun çözümü ile ilgili altılı grubun siyasi gerekçelerle hareket ettiğine inanacak . " dedi . Seccadi , bu durumun Tahran ' ın uranyum takas anlaşmasını yeniden ele almasını zorunlu kılacağını söyledi .

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( UAEK ) Tahran ' ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye ' de depolayacağı ve karşılığında da yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyum almayı kabul ettiği anlaşma şartlarını değerlendiriyor . Türkiye ve Brezilya ' nın da imzasının bulunduğu 17 Mayıs ' ta sağlanan anlaşmaya göre Tahran Türkiye ' ye 1 , 2 ton düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum gönderecek . Karşılığında da yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyum alacak .

New York ' ta geçen hafta toplanan Güvenlik Konseyi İran ' a yönelik yeni yaptırımları değerlendiriyor . BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon UAEK ' nin uranyum takas anlaşmasındaki şartları uygun görmesi durumunda tartışmalı sorunun çözümünde önemli bir aşama sağlanabileceğini belirtti .

MOSKOVA S-300 ANLAŞMA ŞARTLARINI YERİNE GETİRMELİ

Moskova ' nın S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili imzalanan anlaşma şartlarını yerine getireceğini umduklarını ifade eden Seccadi , " Rusya bu anlaşma şartlarını yerine getirmezse , Moskova ' nın güvenli silah tedarikçisi ülke olma durumu önemli ölçüde zarar görecek . " uyarısında bulundu .

ABD ve İsrail ' in sevkıyatının yapılmaması konusunda Rusya ' ya yoğun baskı uyguladığı S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşma 2007 ' de imzalanmıştı . Tahran ' ın bu sisteme sahip olması durumunda hava savunmasının güçleneceği ve nükleer silah üretmeyi planladığı iddia edilen tesislerinin vurulmasının da imkansız hale geleceği savunuluyor . Özellikle yaptırım paketinde S-300 savunma sistemlerinin satışının durdurulması ile ilgili maddenin tartışma konusu olduğu kaydediliyor .