MÜSİAD'tan Kılıçdaroğlu açıklaması - EKONOMİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomiye yönelik vaadlerinin 'yeni' olmadığını söyledi. Vardan, 'Bunlar yeni değil, daha önce de duyduk. Süreç daha yeni gelişmeleri ve tatbikatları görelim.' dedi.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomiye yönelik vaadlerinin 'yeni' olmadığını söyledi. Vardan, "Bunlar yeni değil, daha önce de duyduk. Süreç daha yeni gelişmeleri ve tatbikatları görelim." dedi.

CHP'nin 33. Genel Kurultayı'nda başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, iktidar olmaları halinde taşeronluğu kaldıracağını, mayınlı arazileri köylüye bırakacağını vaat etti. Sanayiciyi kamu görevlisi olarak gören Kemal Kılıçdaroğlu, Güneydoğu'da yatırım yapan özel sektöre 0 faizli kredi sunacağını ifade etmişti. MÜSİAD Araştırma ve Yayın Komisyonu tarafından hazırlanan 2010 Ekonomi Raporu'nu basın toplantısıyla açıklayan Vardan, ana muhalefet partisi CHP'nin yeni liderinin ekonomik vaatlerini değerlendirdi.

Ömer Cihad Vardan, CHP'ye Genel Başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomiye ilişkin vaatleriyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Öncelikle kendisini kutluyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'yla siyasette yeni bir ortam oluştu. Umut ediyoruz iktidar ve muhalefetin bir arada çalışacak, ortak akıl oluşturacaktır. Önerileri yeni değildir, bunları daha önce de duyduk. Süreç daha yeni gelişmeleri ve tatbikatları görelim. Sorunlara yaklaşımını anlayalım. Daha sonraki toplantılarda değerlendiririz."

Vardan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdamın artması için TOBB üyelerinin 1'er kişiyi işe almaları yönündeki teklifiyle ilgili soruya, "Bir ya da iki elamanın alınması işsizlikle mücadelede yeterli olmaz. Öneri bir projeksiyondur. Türkiye'nin mega projeleri getirmesi ve büyük istihdamlara kaynak oluşturması gerekir. Genç nüfusun meslekli hale getirilmesini ve istihdama katma benimsenmeli." ifadelerini kullandı.

Sivil anayasa ve toplumsal mutabakata yönelik değerlendirmelerde de bulunan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin devam eden yegâne ve en büyük riskinin mutabakatsızlık olduğunu söyledi. Yasama organının çalıştırılmadığından yakınan Vardan, "Türkiye'de geleceğe yönelik her hamle ömrü dolmuş bir anayasanın mutabakat kanallarını tıkamasıyla sonuçsuz kalmakta ve bu şekilde Türkiye'nin yeni bir süreçte kendisini konumlandırması engellenmektedir." dedi.

Vardan sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkesin net bir şekilde gördüğü gibi temsili demokrasimiz müteaddit defalar atanmış bürokratlarca milli irade aleyhine budanırken bu sürece birtakım aydınların, üniversitenin, medyanın hatta milletin reyi ile parlamentoya giden kimi siyasetçilerin etkin bir biçimde çanak tutmaktadır. Sayısal olarak küçük ancak anti demokratik yöntemlerle sistemin kritik noktalarında güçlü bir şekilde örgütlenmiş bu zümre 'Milli Hâkimiyet' kavramından kaygı duymakta ve eli sopalı birilerinin halkın başında vasi olarak beklemesini istemektedir. Kartelleşen ve rekabet dışı yapıdan nemalananlar da değişim istemediklerinden güçlü çevrelerle işbirliğine gidip ahbap çavuş kapitalizmine destek vermektedirler."

MÜSİAD Başkanı, milletin şuurunun sistemin direnme imkânını yok ettiğini kaydederken, "Toplumsal mutabakat kurulup, katılımcı ve sivil anayasa hazırlanmadıkça iktisadi kalkınmanın devamı mümkün olmaz. Dolayısıyla Toplumun bütün kesimlerini her zaman olduğundan daha çok birlikte çalışmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Star Gazete