Grizu patlaması, Meclis gündeminde

Zonguldak'taki grizu patlaması, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü.

Zonguldak'taki grizu patlaması, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın konu hakkında gündemdışı söz almasıyla parti gruplarına söz hakkı doğduğu için genel görüşme açıldı.

BDP Grubu adına konuşan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kazaların, taşeronlaşma, özelleştirme, ucuz işgücü, sendikasızlaşma, para ve kar hırsından kaynaklandığını söyledi.

Özel sektörün madencilik ve taş kömüründeki payının, 2002'de yüzde 3,2, 2005'te yüzde 25, 2006'da yüzde 34,3'e yükseldiğini belirten Kaplan, madencilikle ilgili araştırma komisyonuyla Kanada'da yaptıkları incelemede, kurtarma odalarında oksijen tüpleri, telefon, havalandırma ve su bulunduğunu gördüklerini anlattı.

MHP grubunun görüşlerini açıklayan Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Bakan Yıldız'ın konuşmasının, tatmin edici, yüreklere su serpici olmadığını, sadece mevcut durumu anlattığını söyledi.

"Bu iş üzerinden siyaset yapılmasın" denildiğini, kendilerinin de buna katıldığını ifade eden Özensoy, "Bu olaylarda hiç mi siyasi sorumluluk yok?" diye sordu.

TTK'da emekli mühendislerin yerine, mühendis alınmadığını, tecrübeli mühendis eksiği bulunduğunu ifade eden Özensoy, bunun TTK'daki en büyük sorunlardan birisi olduğunu söyledi.

Özensoy, mevcut mühendislerin de aktif şekilde görevlerini yapmadığını ifade etti. Özensoy, madenlerdeki iş kazalarının araştırılması için Mecliste bir komisyon kurulmasını da önerdi.

"Kaza, kader değildir"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, denetimlerin yeterli olmadığını öne sürerek, "Çalışanların gaz maskesi yok ama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortada yok. Kuranı Kerim'in birkaç yerinde 'her nefis ölümü tadacaktır' denir. Ölüm kaderdir ama ölüm ile kazayı karıştırmak saçmalıktır. Kaza, kader değildir. Çocuğunuz doğduktan sonra hiçbir aşısını
yaptırmazsanız sonra çocuğunuz ölürse, 180 kilometre hız yapar, hatalı sollama sonucu kaza olursa, bunlara kader diyemezsiniz" diye konuştu.

Anadol, AB ülkelerinde işçilerin maskesiz olduğunun anlaşılması halinde, başbakanların, enerji ve çalışma bakanlarının istifa edeceğini belirtti.

Bunun sorumluluğunu iktidarın yüklenmesini isteyen Anadol, "Sorumlu bakanları, gereğini yapmaya, istifaya çağırıyorum" dedi.

"Ajitasyonla, siyaset yapmayın"

AK Parti Grubu adına konuşan Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan da 1992'de 263 kişinin grizu patlaması sonucu öldüğünü belirterek, "O dönemin Çalışma Bakanı Mehmet Moğultay istifa etti mi? 30 kişi üzerinden, ajitasyonla siyaset yapmayın" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Zonguldak'a giderek, sahip çıktığını dile getiren Erdoğan, kendilerinin de sorumluluklarının gereğini yaptığını söyledi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de bunun, bir cinayet olduğunu, Hükümetten en az bir bakanın istifa etmesi gerektiğini öne sürdü. Genç, "Geçmişteki onursuzsa sen de mi onursuzsun" dedi.

Konuşmaların ardından yeniden söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yıllar itibariyle yapılan denetimler ve ölenlerin sayısı hakkında bilgi verdi.

Genç'in laf atmasına Yıldız, "Onursuzca ve seviyesizce konuşmanıza yanıt vermeyeceğim" karşılığını verdi.


CNN Türk