Diyarbakır'da 74 Kilometrelik Su Şebekesinin Temeli Atıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gelecekte 105 bin insanın yararlanacağı 74 kilometrelik su şebekesinin temelini attı.

  Kayapınar ' ın Peyas ve Bağlar ' ın Bağcılar mahallelerinde yaşayacak olan 105 bin insanın istifade edeceği 74 kilometrelik bir su şebekesinin temeli 75 metrelik yolun açık alanında yapıldı . Açılışa BDP İl Başkanı Nijat Yaruk , belediye başkan ve yardımcıları , Sanayi Ticaret Odası ( DTSO ) Başkanı Galip Ensarioğlu , Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği ( DİSİAD ) Başkanı Raif Türk , Güneydoğun Sanayici ve İşadamları Derneği ( GÜNSİAD ) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun
temsilcileri ve yurttaşlar katıldı . Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , büyük bir heyecan ve gurur içinde olduğunu belirterek , " Bu gurur sizlerin , bu onur Diyarbakır halkınındır " dedi .
Alanda çekilecek her fotoğraf karesi ve görüntünün tarihi bir önemi olduğunu belirten Baydemir , " Çünkü bir yıl sonra , 5 yıl sonra , 10 yıl sonra bu alanı boş bulamayacaksınız . Burada parklar , yollar , bulvarlar , binalar olacaktır " diye devam etti .
Kendilerine planlı kentsel gelişimi esas aldıklarını belirten Baydemir , " Öyle bir noktaya getirdik ki , kentin önüne geçtik . Bakın su ve kanal sistemimiz , caddelerimiz , bulvarlarımız , peyzaj düzenlemelerimiz son binaya kadar getirdik . Gururluyuz çünkü bugün bunun ötesine geçiyoruz . Yani son binaya kadar değil , daha binalar , işyerleri yapılmadan altyapı hizmeti götürüyoruz " şeklinde konuştu .

" 2010 VE 2011 YILININ DİYARBAKIR ' DA DİSKİ YILI OLACAĞINA İNANIYORUM "
Kayapınar ' ın Peyas ve Bağlar ' ın Bağcılar Mahallelerinde yaşayacak olan 105 bin insanın istifade edeceği 74 kilometrelik su şebekesinin 8 gibi kısa bir süre içinde tamamlanacağını ifade eden Baydemir , " Tıpkı Mervani Köprüsü ' nde olduğu gibi , tıpkı 75 Metrelik Yolun birinci etabında olduğu gibi . Gördüğünüz gibi 75 metrelik yolun ikinci etabının da çalışması sürüyor . Ve inşallah hep birlikte açılışını yaparız . Aynı şekilde kent genelinde 100 kilometrelik doğalgaz şebeke döşeme çalışması yürütülüyor . Tüm bu
çalışmalar Altyapı Koordinasyon Merkezi ' nin planlaması ve denetiminde yapılıyor . 2010 ve 2011 yılının Diyarbakır ' da yatırımcı kuruluşlar içinde DİSKİ yılı olacağına inanıyorum . Hem 74 kilometrelik su şebekesi , hem yağmur suyu drenaj şebekesi hem de ileri teknoloji arıtma sistemi ile yatırım yapacağız . 1/25 . 000 ve 1/5 . 000 ' lik imar planlarından sonra 1/1 . 000 ' lik planlar ile 18 ' lik uygulamaları yapan ve cezaevinde bulunan Kayapınar Belediye Başkanımız Zülküf Karatekin ile Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ' a
plan hazırlığı nedeniyle teşekkür ediyorum . Su gibi aziz , su gibi aydın olun " diye konuştu .
Diyarbakır halkına da seslenen Baydemir , kente verdikleri suyun maliyetinin altında olduğunu ve karşılığını alamadıklarını söyledi . Baydemir yurttaşlardan hem suyu tasarruflu kullanmalarını hem de bedelini ödenmesini istedi .
" Bütün Diyarbakır ' daki hemşerilerime , Edirne ' deki , Kars ' taki , Yozgat ' taki , Bursa ' daki kardeşlerime bir sorum var . 70 milyonun tümüne bir sorum ve bir mesajım var " diyen Baydemir , " Bunca hengame içerisinde eğer bunu başarabiliyorsak , bu hizmeti geliştirebiliyorsak , bir de düşünün ki , bu memlekette kardeş kavgasının olmadığı bir ortamı yarattığımızda nasıl büyük bir hızla ilerlemeyi sağlayacağız . Nasıl büyük bir hızla kalkınmaya sağlayabileceğiz " görüşünü dile getirdi .
Baydemir konuşmasını şöyle tamamladı :
" Düşünün ki cenazeler değil festivallerin , ölüm haberlerinin değil yatırım haberlerinin geldiği yakın bir geleceği sağladığımızda bu ülkede yaşayan bütün insanlarımızın ağlamadığı , yas tutmadığı , 32 dişimizle gülebildiğimiz bir geleceği oluşturduğumuzda kalkınmanın haddi ve hesabı olmayacaktır . Bu itibarla bir kez daha kardeş kavgası son bulması çağrısını buradan yinelemek istiyorum . "

" BU YENİ ALANIN GELECEĞİNİ PLANLAMAKTAN ONUR DUYACAĞIM "
DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş , DİSKİ yönetiminin Dicle Nehri ve Karacadağ eteklerinden aldığı suyu korumak , ziyan etmeden halka sağlıklı şekilde ulaştırmayı kendisine görev saydığını söyledi . Çağdaş , " Ayrıca kullanılan suyu en ileri teknoloji ile arıtılarak alıcı ortama deşarj etmeyi ekolojik hassasiyet olarak görüyoruz " ifadelerini kullandı .
2 bin kilometreye yakın bir uzunluğa sahip olan yer altı şebekesine 74 kilometre daha eklemenin temelini attıklarını söyleyen Çağdaş çalışmayla ilgili teknik bilgiler verdi :
" Yaklaşık maliyeti 4 milyon 800 bin lira olan işi şeffaf yönetimin gereği olarak sağlanan rekabet sonucunda 2 milyon 640 bin liraya tamamlayacağız . "
Çağdaş , proje çalışmalarının tamamının DİSKİ personeli tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi . Şebekenin 4 bin 26 metresinde çelik , 69 bin 578 metresinde ise polietilen boru kullanacaklarını kaydeden Çağdaş şunları söyledi :
" Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus , bahsini ettiğimiz iki bölgemizde henüz yapılaşmanın başlamamış olması , ya da çok az olması . DİSKİ ailesi olarak öngörülerimizin ışığında bir bölgede yapılaşma başlamadan harekete geçerek bölgeyi bizim açımızdan hazır hale getirmek farkımızı ortaya koymaktadır . Bu fark sağlıklı ve modern kentleşmenin gerçekleşmesi için çok önemlidir . Kayapınar Peyas Mahallesi ' nde 2 bin 195 , Bağlar Bağcılar Mahallesi ' nde bin 870 olmak üzere 4 bin 65 dekarlık bu yeni alanın
geleceğinin planlanması için üzerime düşecek görevi yerine getirmekten onur duyacağım . "
BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijat Yaruk da partinin bütün çabasının halka yönelik bir hizmet üretimi olduğunun altını çizerek şöyle devam etti :
" Belediyelerimizin bu anlamda yaptığı tüm çalışmalar halkımıza yönelik hizmet modeli bizi mutlu etmektedir . Hiçbir siyasi kaygı taşımadan bu kentin büyümesine yönelik yapılan çalışmalara , bu halkın modern kentlere ulaşmasına katkı sağladığı açıktır . Türkiye ' de örnek belediyeciliğe imza atılmıştır . " m0unu ve karşılığın
Konuşmaların ardından müzik eşliğinde atılan konfetilerle ilk çalışma başlatıldı . Baydemir , DİSKİ şebeke borusunun kaynağını yaparak çalışmalara start verdi .