Davutoğlu: Başbakan Erdoğan ile Obama'nın görüşmesi gerilimli geçmedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İran'ın nükleer takası konusunda yapılan anlaşma sonrasında Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında kriz çık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İran'ın nükleer takası konusunda yapılan anlaşma sonrasında Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında kriz çıkarmak isteyenlerin gayretlerinin akamete uğrayacağını söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin elde ettiği diplomatik başarının ABD Başkanı Obama'nın uyguladığı angajman politikasına bağlı olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi'nce gerçekleştirilen "İşgalin Sona Erdirilmesi ve Filistin Devletinin Kurulması" temalı toplantıya verilen arada bir basın toplantısı düzenledi. Sheraton Otel Ataköy'de başladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon adına BM Ortadoğu Barış Süreci Koordinatörü Robert Serry ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın özel danışmanı Nemer Hamad'ın da hazır bulunduğu toplantıda Davutoğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Filistin'de yaşanan durum hakkında bilgi veren Davutoğlu, Türkiye olarak sorunun çözülmesi için gösterilen çabalara değindi. Türkiye olarak Filistin'in modern getto görünümündeki durumunu kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Basın mensuplarının, Filistin'e insani yardım götüren İHH gemilerine İsrail'in müdahale etmemesi için ültimatom gönderdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması ve müdahale halinde Türkiye'nin tavrının ne olacağı yönündeki sorusuna Davutoğlu, böyle bir ültimatomun söz konusu olmadığı cevabını verdi. Davutoğlu, ancak bu konuda bir takım politik girişimlerin de yapıldığın belirtti.

Yapılanın her şeyden önce sivil bir girişim olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Aralarında Türk sivil toplum kuruluşlarının da olduğu, Türk sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü sivil bir inisiyatif ve sivil bir tepkidir. Biz resim olarak her zeminde bunu dile getirdik getirmeye devam edeceğiz. Bu sivil insiyatif sivil niteliğiyle kalmalı ve sivil niteliğiyle bu ablukayı aşarak Gazze'ye yardım ulaştırma hedefindedir. Umit ederiz ki burada bir gerginlik çıkmasın. Bu tür sivil inisiyatifler dünyada başka konularda gelişmiştir ve sivil olmaları nedeniyle genellikle anlayışla karşılanmıştır. Biz bir gerginlik olmasını beklemiyoruz. Ümit etmiyoruz. İsrail'in de sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda sağduyulu davranacağına inanıyoruz." İfadesini kullandı.

Basın mensuplarının "Amerikan başkanı Obama ile Sayın Başbakan'ın bir telefon görüşmesi yaptığı ve bu görüşme sırasında Obama'nın İran ile uranyum takası konusunda Türkiye'nin davranışlarının ABD'nin bu konudaki çabalarına zarar verdiğine yönelik bir mesaj ilettiği yönünde dış basında haberler çıktı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz. Türkiye buna nasıl bakıyor bir ayrışma mı söz konusu?" sorusuna Davutoğlu şöyle cevapladı: "Net olarak hem ulusal basına hem uluslar arası basına şunu söylemek istiyorum. Buradan hareketle Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir kriz çıkarma teşebbüsleri akamete uğrayacaktır. Böyle bir şey söz konusu değildir."

İran'ın nükleer takası konusunda Türkiye'nin bir politik başarısı söz konusuysa bu başarının arkasında ABD Başkanı Obama'nın takip ettiği Angajman politikasının olduğunu aktaran Davutoğlu, "Bunu bir bütün içinde görmek gerekir. Eğer sayın Obama İran ile angajman politikasına yönelmemiş olsaydı doğru bir şekilde bir diplomasi yürütmek mümkün olmazdı. Sayın Obama'nın Nobel ödülü almasını sağlayan barış vizyonunun da bir sonucu olarak görüyoruz. Ve belki de bu vizyonun hayata geçirilmesinin en somut adımlarından birisi olarak görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye ile ABD arasında sanki bir kriz varmış gibi bir görüntü vermek kimsenin menfaatine değil. Türkiye'nin amacı çabası çok aşikardır. Sayın Başbakanımızın sayın Obama ile yaptığı telefon görüşmesi de bahsedildiği gibi iddia edildiği gibi ne bir mesaj iletilmiştir ne de böyle gerilimli bir görüşme olmuştur. Aksine son derece yapıcı karşılıklı olarak konuların aktarıldığı bir görüşmedir. Ve bu görüşmede Washington'da yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin bir takip görüşmesidir." ifadesini kullandı.