Diyarbakır'da Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği sempozyumu

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Avrupa İşletmeler Ağı Konsorsiyumu, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen "1. Uluslararası Katılımlı Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Sempozyumu ve Mermercilik Şurası" Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasında üniversitelerde elde edilen temel ve teorik bilgileri üretime dönüştürmenin en önemli araçlarından birinin üniversite-sanayi işbirliği olduğunu dile getiren Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, sanayinin kendi teknolojisini üretebilmesi için, teknolojiyi üretebilecek bilgiye kolayca ulaşabilmesi gerektiğini, bunun da ancak, güçlü bir üniversite sanayi işbirliği ile mümkün olacağını belirtti.

"Arkanızda bilim ve teknolojinin gücü yoksa sanayinizin kendini sürdürme şansı olmaz" diye söz alan DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, üniversite-sanayi ve kamu işbirliğinin Diyarbakır özelinde değerlendirildiğinde, etkili yöntemlere ve acil müdahalelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bilgi birikimini üretime dönüştürmenin en önemli araçlarından birinin üniversite-sanayi işbirliği olduğunu anlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu üretimi toplum yararına kullanabilmenin en önemli araçlarından birinin ise yerel yönetimlerin bu işbirliği içerisinde yer alması olduğunu iletti. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda katkılarından söz eden Baydemir, anakent belediyesi olarak Diyarbakır Güneş Evi ile hem kentte hem de bölgede bir farkındalık oluşturduklarını ifade
etti.

Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) desteklediği pilot uygulama kapsamında ilk programın Diyarbakır'da uygulandığını anlatan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise, "Mermerciliği geliştirme, bölgesel bir yatırım cazibesi oluşturma, Diyarbakır'daki Kobilerin ve girişimciliğin geliştirilmesi gibi başlıklarda 4 projemiz vardı. Birini bugün bu etkinlikle gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum ilk oturumuna geçildi. Moderatörlüğünü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay'ın yaptığı oturumda Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel "Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi ve Sanayicinin İşbirliği Perspektifleri", Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun "Bölgesel Kalkınmada Yeni Aktörler; Karacadağ Kalkınma Ajansı örneği", Hacettepe Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü İlyas
Yılmaz Yıldız ise "Üniversite Sanayi İşbirliği Destekleri ve Hacettepe Üniversitesi Teknokent Uygulamaları" konusunda bilgi verdi.
Sempozyumun 26 Mayıs'a kadar süreceği bildirildi.