Urfa Kültürünü Yerli Ve Yabancı Turistlere Aşılıyor

Şanlıurfa'da Melodi Kafe sahibi, yabancı ve yerli turistlerin ilgisini çekmek ve müşteri kapasitesini artırmak için sabah kahvaltıda, fırında patlıcan, biber ve domates közleme ikram ediyor.

  Melodi Kafe işletmecisi İsmail Karakaş , bu işi bir kez deneme maksadıyla yaptığını ve müşterilerinin çok beğendiğini söyledi . 5 Mayıs 2010 tarihinde Şanlıurfa GAP Arena Stadı ' nda oynanan Ziraat Türkiye Kupası final maçı için Şanlıurfa ' ya gelen Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener tarafından açılışı yapılan Melodi Kafe , şimdileri yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra ünlülerin de uğrak yeri oldu . Şanlıurfa ' ya gelen binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği , yeni kahvaltılık teknikleri geliştiriliyor . Şanlıurfa ' da yaz-kış vazgeçilmeyen yiyecekler arasında bulunan patlıcan , biber ve domates közlemesi yabancıların da ilgisini çekti . Avrupa ' nın hamburgeri , pizzası , İstanbul ' un kokoreci , Urfa ' nın da ciğerden sonra patlıcan ve isot közlemesi olduğunu belirten İsmail karakaş , bu yemeklerin özellikle yabancı turistlerin çok ilgisini çektiğini söyledi .
Şanlıurfalı işletmeci İsmail Karakaş , Şanlıurfalıların her sabah kahvaltıda ciğer , patlıcan ve isot közlemesi yediğini belirterek , " Sabah kahvaltısında değişik bir şeyler yapmayı düşündüm . Patlıcan közleme yaparak müşteriye verdik ve müşteri bunu sevdi . Baldan , tereyağından çok patlıcan yeniliyor . Sabah kahvaltısında patlıcan ve biber közlemesi yapıyoruz , yanına da sos olarak domates veriyoruz . Bunu denemek istedik ve müşteri bunu çok sevdi . Bizim işyerinde şu an en çok yenilen patlıcandır . Buraya gelen bir çok insan sabah kahvaltısında patlıcan közleme yiyor . Müşteri potansiyeline göre yapıyoruz . Bu yöresel kahvaltıların yanı sıra müşterilere künefe , Antep katmeri , fıstıklı baklava , sultan tatlısı , paşa tatlısı , şöbiyet ve en önemlisi de Urfa ' ya has şıllık tatlısı da ikram ediyoruz . Gelen yerli ve yabancı turistlerin rahat bir ortam bulması için kablosuz internet hizmetimiz de vardır . Müşteri hem kahvaltısını yapıyor hem de internette sörf yapma imkanı buluyor . Bir çok ünlü sanatçıdan tutun , futbolcusu , teknik adamı ve yöneticilerin uğrak yeri haline geldik " dedi .
Teksas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi ' nde yapılan bir araştırmada , acı biberin kanser hücrelerini boğarak öldürdüğü yolundaki haberleri duyduğunu belirten yerli ve yabancı turistler , " Çok farklı bir kahvaltı türü . Gerçekten hoşumuza gitti . Bundan sonra Urfa ' ya her geldiğimizde bu tür kahvaltıları tercih ederiz " dedi .
İSOTLU DONDURMANIN MUCİDİ
İsotlu dondurmanın mucidi olarak da bilinen İsmail Karakaş , Şanlıurfa ' da 9 yıl önce yaptığı isotlu dondurmayı notere onaylatarak satış ve icat hakkını eline aldı . İsmail Karakaş , havaların ısınmasıyla birlikte dondurma üretim ve satışlarına hız verdi .
Türkiye ' de kendisinin bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyen dondurma ustası İsmail karakaş , " Kahramanmaraşlılar patatesli dondurma yaptı . Ünü ülkemizi aşmış isotlu dondurmayı da ben yaptım " dedi .
Şanlıurfalı 20 yıllık dondurmacı İsmail Karakaş , bundan 9 yıl önce isotlu dondurmayı kendisinin keşfettiğini hatırlatarak , isotlu dondurmayı notere onaylattığını söyledi . İsmail karakaş , " Bundan 9 yıl önce isotlu dondurmayı Türkiye ' de ilk kez ben buldum . Kimse sahip çıkmasın diye noterden de onaylattım . İsotlu dondurmanın kullanım hakkı bana aittir . Şimdiden günde 100 kilogram isotlu dondurma üretiyorum . Dondurmayı biz piyasaya sürüyoruz . Diğer sade ve karışık dondurmalara nazaran isotlu dondurmaya talep daha çok . 400 bin nüfuslu Şanlıurfa ' da isotlu dondurmayı bir tek ben satıyorum . Çünkü bunun kullanım ve satış hakkı benimdir . Şanlıurfa deyince akla ilk gelen isottur . Ben de bu sebeple isotlu dondurmayı yaptım . Çok yakında bir sürpriz daha yapacağım . Hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir yeniliğe daha imza atacağım " diye konuştu .