Bülent Arınç: Yasal düzenleme yaptığımızda susanlar konu Meclis'e geldiğinde bülbül gibi konuşuyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basın özgürlüğünden yana olduğunu söyledi. Bu konuda yasal düzenleme yaptıklarında susanların, kon

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basın özgürlüğünden yana olduğunu söyledi. Bu konuda yasal düzenleme yaptıklarında susanların, konu Meclis gündemine geldiğinde bülbül gibi konuşanların bulunduğunu kaydetti.

Arınç, Kuzey Kıbrıs'ta yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 30. Başkanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı. Yakındoğu Üniversitesi'nde düzenlenın toplantıda konuşan Arınç, birçok gazetecinin soruşturmanın gizliliği nedeniyle yargılandığını ve mahkum olduğuna dikkat çekti. Konu üzerinde çalıştıklarını ifade eden Arınç, "Bu konuda çalışıyoruz. Herkese haber gönderdik. Gazeteci kuruluşlara ceza hukuku ile ilgilenenlere... Konu Meclis gündemine gelinceye kadar susmayı tercih eden kuruluşlar var. Konu Meclis gündemine gelince gürültü çıkaranlar ve bülbül gibi konuşanlar var. Kendisinden görüş istersin susar. Bir tartışmalı konu ortaya çıkar toptan karşıyız diye gürlemeye başlarlar. Görüş göndermedin, neden konuşuyorsun, zamanı bekledim, nerden vuracağımı bilmem lazım diyenler var." dedi.

Toplantıya gelmeden önce basının sorunları konusunda bir çalışma yaptığını, bir yıldır bu konularda görüş alışverişinde bulunduğunu belirten Bülent Arınç, dersini çalışarak geldiğini vurguladı. Sorumlu olduğu konularda başarılı olmak istediğini belirten Arınç, kendisine iletilen konuları yakından takip ettiğini dile getirdi. Arınç, "Yaklaşık 1 yıldır sorumlu olduğum konularda sizleri dinlemek, anlamak konusunda bütün ekibimle çalışarak doğru, makul, haklı ne varsa yapmak istedim, istiyoruz. Biz istiyelim o yapsın olmaz, pekçoğu kanuni mevzuattır. Bana iletilen konuların olabilirliği konusunda benim ikna olmam lazım. Pasaport konusu İçişleri Komisyonu'na geldi ve buradaki arkadaşlarımızın eli yanmaya başladı, buzluğa atalım dediler. Herkes kırmızı, yeşil pasaport istiyor. İstiyorsa verelim diyebilirsiniz, ama bunun bir karşılığı var. Bizdeki gibi pasaport Avrupa'da yok, bilinmiyor. Benim kırmızı pasaportum var, Bakan olsam da bazı yerlere vizeyi tastik ettirerek gitmek zorundayım. Hiç vize olmasın, istediğimiz yere gidelim, yok böyle bir şey. Asker, komutan pasaportun en iyisini istiyor. Topluyorsunuz 100 bin pasaport ediyor. Avrupa 3 binini kabul ediyor, ne yapacağız o zaman? Avukalar yeşil pasaport verilsin diyor, gazetecileri dinliyorum onlar da pasaport istiyorlar, işadamları kırmızı pasaport istiyorlar, herkesin kendine göre haklı gerekçeleri var, bizim yapabilmemiz ayrı bir şey, makul olanı bilmemiz gerekiyor.'' diye konuştu.

Arınç, gazetecilerin bir başka istediğinin basın kartlarının kimlik olarak kullanılması olduğuna dikkat çekerek, ''Basın kartları bence de kimlik olarak kullanılması lazım." dedi. Arınç,bu konunun birçok yerle irtibatlı olduğunu kaydetti. MASAK'ın bile söz sahibi olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK yasası konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Hazırlanan taslağın görüşmeler sırasında değiştirilebileceğini belirten Arınç, iletişim fakültelerinin kampüs dışında yayın yapabilmesini sağlayacak düzenlemenin RTÜK tasarısı içerisinde yer bulamadığını ifade etti. Arınç, frekans tahsisleri konusunda AB kriterlerinin uygulanması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Arınç, gazeteciler ve yerel medyaya yönelik yeni atılımlar içerisinde olduklarını ifade etti. Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün kapsamlı bir çalışma üzerinde çalıştığını belirten Arınç, ''Eski genel müdürümüz Salih Melek zamanında basın kartlarının avantajını artırmak konusunda çalışmalar vardı. Bu çalışmalar devam ediyor. 3 Haziran'da basın kartlarıyla ilgili yeni bir paket açıklanacaktır. Bunun içinde memnun olacağınız çalışmalar var.'' dedi.

Yerel basın şurası hazırlıkları yaptıklarını belirten Arınç, sohbahar aylarında böyle bir şura toplayacaklarını, medyanın sorunlarının çok kapsamlı tartışılacağını söyledi.

Bülent Arınç, gazetecilerin yurt dışına çıkarken sporculara verilen gri pasaporttan verilebileceğini, bu konuda da çalışma yapılacağını belirtti.

İnternet medyası konusunda 27 Mayıs Perşembe günü İstanbul'da bir sempozyuma katılacağını vurgulayan Arınç, internet gazeteciliğinin yasal bir statüye kavuşması için yapılan çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel ise yaptığı konuşmada, gazeteciler cemiyetlerinin kamu yararına dernek statüsüne getirilmesini istedi. Sertel, gazetecilerin en önemli sorunlardan birinin basın özgürlüğü olduğunu ifade etti. Yazdıkları ve çizdiklerinden dolayı kimsenin cezaevine girmemesi gerektiğini kaydeden Atilla Sertel, "Sayın Bakan'ın bu sorunun üzerinden gelmek için çalıştığını biliyorum. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye dünya sıralamasında çok gerilerde." dedi.

Yerel basının en önemli sorunlarından birinin de Basın İlan Kurumu üzerinden verilen ilanların kesileceği yönündeki değerlendirmelerin olduğunu anlatan Sertel, bu sıkıntının 'Demoklesin Kılıcı' gibi yerel basının üzerinde durduğunu vurguladı. Sertel, Anadolu'da 2 bin 100 yerel gazetenin Basın İlan reklamlarıyla ayakta kaldığına işaret etti. Sertel, gazetecilerin yeşil pasaport taleplerini de Başbakan Yardımcısı'na iletti.