Rusya'da rüşvetle mücadelede yeni dönem; hediyeler sınırlandırılıyor, müsadere usulü geliyor
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ulusal hastalık olarak nitelediği rüşvetle mücadele yöntemleri genişletiliyor. Kremlin yolsuzlukla ele geçi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ' in ulusal hastalık olarak nitelediği rüşvetle mücadele yöntemleri genişletiliyor . Kremlin yolsuzlukla ele geçirilen mal ve paranın müsaderesine izin veren yasa hazırlığı için çalışmalarını sürdürürken , hediyeler için de sınırlamaya gidiliyor .
Rusya ' nın ekonomi ağırlıklı gazetesi Vedomosti yaptığı haberde Rusya ' nın Ceza Kanunu ' nda 51 ' inci maddesine göre sadece üç konuda ( güç istismarı , ticari rüşvet ve rüşvet alma ) mallara el koyma ile cezalandırılabildiğini hatırlattı .
Gazete , Kremlin İdari Müdürü Sergey Narışkin ' in yolsuzlukla mücadele mevzuatının yeni bir paket geliştirmek için Rusya Adalet Bakanlığı ve diğer resmi kurumlar talimatı verdiğini belitti . Narışkin bu talimatında tüm yolsuzluklar konusunda geniş kapsamlı müsaderenin uygulanmasını istedi . Ayrıca Narışkin 30 Mayıs ' a kadar resmi makamlarda görevli olarak bulunanların hediye kabul etmelerini yasaklayan yasanın genişletmesini talep etti .
Mayıs 2008 ' de Kremlin ' e oturduğunda Rusya ' nın yatırım ortamına en çok zarar veren hastalığın rüşvet olduğu tespitinde bulunan Devlet Başkanı Dmitri Medvedev , başkanlık düzeyinde oluşturulan rüşvetle mücadele komisyonu çerçevesinde çalışmaları birinci elden takip ediyor .
Nisan ' ın başlarında rüşvetle mücadele konusunda hazırlanan yeni strateji ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Medvedev , toplumsal hastalık haline gelen rüşvetle mücadelede sert önlemlerin alınmasını istemişti . Medvedev alınan rüşvetin ve yolsuzluğun miktarı ile orantılı cezaların düşünülmesi gerektiğini kaydetmişti .
Rusya İçişleri Bakanlığı ' nın geçen Mart ayında yayınladığı rapora göre rüşvet rakamları ekonomik kriz döneminde üçe katlandı . 2008 ' de ortalama rüşvet rakamının 9 bin ruble ( 304 dolar ) olduğu ülkede , 2009 yılında bu rakam 23 bin rubleye ( 776 dolar ) çıktı .
Geçen yıl rüşvet ve yolsuzluk suçlarına karıştıkları tespit edilen yetkililer aleyhine 12 bin dava açıldı . Bunlardan bin 700 ' ü Rusya ' da iş yapmak isteyen şirketlerle ilgili . Yine geçen yıl rüşvet aldıkları ya da verdikleri gerekçesi ile 4 bin kişi tutuklandı .
Uluslararası Saydamlık Örgütü ' nün 2009 raporunda Rusya , Nijerya ve Ekvator gibi ülkelerden sonra 146 . sırada ancak yer bulabilmişti .