Çeşme'de 3 Bin 700 Yıllık Şaraphane Bulundu Çeşme

-ÇEŞME'DE 3 BİN 700 YILLIK ŞARAPHANE BULUNDU ÇEŞME (A.A) - 22.05.2010 - ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYE

 

-ÇEŞME ' DE 3 BİN 700 YILLIK ŞARAPHANE BULUNDU

ÇEŞME ( A . A ) - 22 . 05 . 2010 - Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç . Dr . Vasıf Şahoğlu , Çeşme ' de yaptıkları kazı çalışmaları sırasında , Milattan Önce 1700 ' lü yıllara ait bir şaraphane bulduklarını bildirdi .

Doç . Dr . Şahoğlu , ilçenin Bağlararası bölgesinde yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi . Şahoğlu , 2002-2005 ve 2009 yıllarında gerçekleştirdikleri çalışmalarda , ilçenin geçmişinin 5 bin yıl öncesine dayandığını belirlediklerini ifade etti .

Bağlararası ' nın karadan Anadolu ile denizden de Yunan adaları ve kıta Yunanistan ile bağlantısı bulunduğunu dile getiren Şahoğlu , ' Bunu kazılarda elde ettiğimiz seramik kaplardan anlayabiliyoruz . Çeşme limanı , Türkiye ' nin en önemli limanlarından biri konumunda . Bu tesadüfi bir olay değil . Yapılan kazılardan bu anlaşılıyor ' diye konuştu .

Bağlararası kazı alanının 2001 yılında yapılan bir inşaat çalışması sırasında tamamen bir tesadüf eseri bulunduğunu ifade eden Doç . Dr . Vasıf Şahoğlu , şu bilgileri verdi :

' Bu bölgede yaptığımız kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı dönemlerine ait bulgulara rastladık . Bu eserlerin sağlıklı olarak bulunması Çeşme için çok büyük bir şans . Burada 4500 yıl öncesine ait Erken Tunç Çağı eserleriyle karşılaştık . Ayrıca Çeşme ' de Milattan Önce 1700 ' lü yıllarda gerçekleşmiş olduğunu düşündüğümüz büyük bir depremin izlerini de bulduk . Yapılan araştırmada sokaklardaki taş duvarların evlerin içine yıkıldığını görüyoruz . Bu da bize Çeşme ' de büyük bir depremin yaşandığını gösteriyor . '

-BAĞCILIK VE ŞARAP ÜRETİM MERKEZİ-

Şahoğlu , buluntular arasındaki en ilginç yapının ise yaklaşık 3 bin 700 yıl önce meydana gelen büyük depremin olduğu yıllardan kalan bir şaraphane olduğunu kaydederek , şöyle devam etti :

' Yapının şaraphane olduğunu bulduğumuz üzüm çekirdeklerinden , şarapların konulduğu amforalardan , yonca ağızlı testilerden , şarap ezilen haznelerden ve şarabın muhafaza edildiği depolardan anlıyoruz . Tüm bu önemli keşifler , bağcılığın ve şarap üretiminin binlerce yıldır Çeşme ' nin önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olmaya devam ettiğini ortaya koymaktadır . Üzümün ezildiği ve sıvı hale getirildiği bir düzenleme tespit ettik . Kısmen toprak içinde kalmış bu yapılar , burada şarap üretildiğini bize gösteriyor . Burası çok önemli bir merkez . Anadolu ' da pek fazla bilinmeyen bir kültürün izlerini burada bulduk . '

Şahoğlu , yaptıkları kazı çalışmalarında bir mezara da rastladıklarını ve bu mezarda bir küp içinde kadın cesedi bulduklarını da belirtti .

22 . 05 . 2010 11 : 06 : 18