Atatürk'ün Milli Mücadele'nin ilk zorlu yolculuğunu, dağcılar ile ofroodçular yaşatacak
İşgal altındaki Anadolu'nun yeniden bağımsızlığına kavuşması adına Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun sahiline ayak basmasıyla başlattığı zorlu mi
19 Mayıs Haftası, Milli Mücadele ateşinin yakıldığı Samsun'da, uzun yıllardır Büyük Önder'in karaya çıkışının canlandırılması, 25 Mayıs'ta da Havza'da bir dizi bayram kutlamalarıyla sınırlı kaldı. Büyük Önder'in gerçekleştirdiği Samsun'da ilçelerinde ve köylerindeki temasları, İpek Yolu'ndan Havza'ya giderken neler yaşadığı ve hangi zorluklarla karşılaştığı, pek önemsenmedi. Bu gözlemden hareketle Samsun Ofrood Külübü ve Ondokuz Mayıs Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Atatürk'ün etkinliklere konu olmayan bu yolculuğunu ulusal kurtuluş mücadelesi anısına gerçeğe uygun şekliyle yapabilmek için proje hazırladı. Valiliğin projeyi kabul etmesi ve desteklemesiyle yolculuğun, 91 yıl sonra yeniden yapılması kararlaştırıldı.
Atatürk'ün kullandığı güzergah takip edilerek Havza'ya ulaşılacak olan Samsun'dan Havza'ya Atayolu'nda 1. Ofrood Etkinliği yolculuğu, 23 Mayıs günü tütün iskelesinde düzenlenecek törenle başlayacak. Samsun Valiliği Kalkınma Ofisi koordinasyonunda yapılacak zorlu yolculuğa 40 ofroodçu ile 300 profesyonel dağcının yanı sıra gazeteciler ile fotoğraf sanatçıları katılacak. Törenin ardından ilk durak Atatürk'ün kaldığı Mıntıka Palas Oteli (Gazi Müzesi) olacak. Buradaki kısa törenin ardından dağcılar ile ofroodçular, bugün trafiğe kapalı olan mecidiye caddesinden geçip Atatürk'ün su içtiği Ruh ve Sinir Hastanesi önündeki Hamidiye çeşmesinde su içecek. Kıran köyden Yukarı Avdan köyünde mola verecek olan dağcılar ile ofroodçular, burada ayrılacak. Ofroodçular, Rum Pontus çetelerinin baskın Mahmur dağından geçip Çakallı mevkii üzerinden Kavak ilçesinin Ulupınar mevkiine gelecek. Burada bozulan aracının tamiri için bekleyen Atatürk gibi bir süre mola verecek. Daha sonra Kavak ilçesine gelecek olan Ofroodçular, Karadağ'ı aşarak Havza ilçesinin Karageçmiş köyü yakınlarına gelecek. Atatürk, burada aracı ikinci kez bozulup tamir edilemeyince yola yürüyerek devam etmişti. Ofroodçular da araçlarını bırakarak dağ başını duman almış marşıyla yürüyerek köye gelecek. Daha sonra da ofroodçular Atatürk gibi araçlarıyla Havza'ya ulaşacak. Dağcılar da aynı güzergahı takip edip zaman zaman kamp kuracak. Zorlu Havza yolculuğu, Atatürk'ün karargah binası önünde 'Atatürk Evi'nde yapılacak konuşmalar ile sona erecek.
Milli Kurtuluş Mücadelesi ruhunun yaşatılması amaçlanan etkinliğin geleneksel hale getirilmesi düşünülüyor. Samsun'dan Havza'ya Atayolu'nda 1. Ofrood Etkinliği halkında Cihan'a konuşan Samsun Ofrood Külübü Başkanı Mimar Enbiya Sancak, önümüzdeki yılki yolculuğa halkı da dahil etmeyi düşündüklerini söyledi. Bununla Atatür'ün Samsun ile Havza arasında verdiği mücadeleyi yaşamak ve yaşatmak olduğunu ifade eden Sancak, ayrıca Milli Mücadele ruhuna Samsunluların daha fazla sahip çıkmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydetti. Yolculuğu Atatürk'ün kullandığı İpek Yolu'nda gerçekleştireceklerini dile getiren Sancak, heyecanlı bir yolculuk olacağını vurguladı.
Ondokuz Mayıs Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Faik Can Özen ise etkinliğin ilkini profesyonel dağıcılarla yapmayı uygun gördüklerine değindi. Özen, "Bu ilk yolculuğumuzda eksikliklerimizi görüp tamamlayacağız. 2011 yılı 19 Mayıs'ında da bu yolculuğu halkımızla birlikte yapmak istiyoruz. Bunun için çaba sarfedeceğiz." ifadelerini kullandı.