Üniversiteden Mehmetçik için 'Anti Mayın Bot Projesi'

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ), askerlerin ayaklarını ve alt bacak kısımlarını mayınlardan koruyacak askeri bir bot geliştirmek amacıyla Ar-Ge projesi

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ), askerlerin ayaklarını ve alt bacak kısımlarını mayınlardan koruyacak askeri bir bot geliştirmek amacıyla Ar-Ge projesi başlattı.

UÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Tekstil Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karahan tarafından hazırlanan ve Yakupoğlu Deri Sanayi AŞ ile ortak olarak gerçekleştirilecek "Mayın Patlamalarına Karşı Güçlendirilmiş Askeri Amaçlı Bot Geliştirilmesi Projesi (GÜÇBOT) Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından da destekleniyor.

Yaklaşık bir milyon liraya mal olacak ve 26 ay sürecek GÜÇBOT projesiyle, dünyada halen terörle mücadelede kullanılan dayanıklı botların, yerel koşullara uygun olarak ulusal imkânlarla nasıl üretilebileceği araştırılacak. GÜÇBOT projesine ilişkin protokol, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, MSB Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve Yakupoğlu Deri Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu tarafından Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda geçtiğimiz günlerde imzalandı.

Askeri yetkililer ile Milli Savunma Bakanlığı Sanayi Müsteşarlığı'ndan üst düzey bürokratların da katıldığı protokol imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz, terörle mücadelenin ulusal bir görev olduğunu, bu sorumluluk bilinciyle üniversite olarak proje ürettiklerini belirterek, projenin toplum için hayırlı uğurlu olmasını diledi. Prof. Dr. Cengiz projenin sosyal ve ekonomik açıdan da katkısının önemine dikkat çekerek, "Kısalan tedavi süreleri, kazazedenin kısa bir süre sonra tekrar normal hayatına dönebilmesi, toplumsal refah açısından önemli değerler meydana getirecektir. Mayın patlamasına maruz kalmış bir kazazedenin ve ailesinin karşı karşıya kaldığı psikolojik yıkımın önlenmesi ise en büyük hedeftir." dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da terörle mücadelenin hassasiyeti ve güçlüğü dikkate alındığında, bu konuda güvenlik güçlerine verilecek desteğin çok önemli ve gerekli olduğunu söyledi. Proje yürütücüsü UÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil Programı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Karahan da, anti personel mayınların global bir problem olduğunu dile getirdi.

Uluslararası düzeyde bu silahların yasaklanması konusundaki son girişimlere rağmen, dünyada halen çok büyük sayılarda mayın bulunduğunu vurgulayan Karahan, bu mayınların savaşlardan sonrada bir tehdit unsuru olarak yıllarca toprak altında kalabildiklerini ifade etti.

Projeyle, mevcut ileri malzeme ve teknolojiyi kullanarak benzerlerinden daha gelişmiş ve günlük kullanıma uygun bir bot yapmayı amaçladıklarını dile getiren Doç. Dr. Karahan, mayın patlamasına maruz kalan bir kazazedenin, kemik kırılmaları ve doku erozyonuna bağlı olarak alt bacak bölgesinde kopmalar meydana geldiğine dikkat çekerek, GÜÇBOT projesiyle bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Protokol imza törenine katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esvet Açıkgöz de, insana verdikleri değere dikkat çekerek, 'Bir Mehmetçiği bile kurtarsak proje başarıya ulaşmış demektir' şeklinde konuştu.