Mut kayısısında ihracat hedefi 21 milyon dolar

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, 2003 yılı itibariyle 2 bin 900 ton ve 3.4 milyon dolar olan Mut'tak

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, 2003 yılı itibariyle 2 bin 900 ton ve 3.4 milyon dolar olan Mut'taki sofralık erkenci kayısı ihracatının, 2009 yılı itibariyle 15 bin ton ve 21 milyon dolara çıktığını kaydetti.

Mersin'in Mut ilçesinde, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Mut Ticaret ve Sanayi Odası ile Mut Ziraat Odası'nın ortaklaşa düzenlediği' Taze Kayısı Üretim ve İhracatını İnceleme ve Değerlendirme Toplantısı' yapıldı.

Toplantıda, ilçedeki kayısı üretiminin genel durumu ve kayısı ihracatının geliştirilmesi adına nelerin yapılabileceği, ihracat odaklı erkenci sofralık kayısı üretiminde kaydedilen gelişmeler, ihracatçı gözüyle kayısıda yaşanan tecrübeler ve öneriler ile son yıllarda erkenci sofralık kayısı ihracatında kaydedilen gelişmeler ve karşılaşılan sorunlar tartışılarak çözüm yolları arandı. Toplantıda, kayısının üretiminden pazarlamasına kadar AB standartlarına uyulması gerektiği belirtildi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB), Mut Ticaret ve Sanayi Odası ile Mut Ziraat Odası'nın ortaklaşa düzenledikleri toplantıda açılış konuşmasını yapan Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ilçede yetişen sofralık kayısının tanıtımı ve pazarlamasıyla ilgili olarak çalışmalar yapıldığını belirterek, "İhracat konusunda uzman arkadaşlarımızla yapacağımız bu toplantı da bu çalışmalardan biridir." dedi.

Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan da toplantının amacının, kayısı üretici ve toptancısının önceki yıllara oranla daha fazla verim elde etmesi, karşılıklı fikir alış verişi yapması olduğunu belirtti. Yenidoğan, Mut'ta yetişen 6 çeşit kayısının marka tescilinin yapıldığını kaydetti.

Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise ilçede ekonominin yüzde 90'ının tarıma dayalı olduğunu ve en önemli tarım ürününün ise sofralık kayısı üretimi olduğuna işaret etti. Orhan, şöyle dedi: "Kayısı serüveni, ilçede 1949 yılında emekli bir ziraat teknisyeni abimiz tarafından başlamış ve bugüne kadar gelmiştir. Özellikle ilçemizde kayısı yetiştiriciliği sahip olduğu mikro klima özellikten dolayı önem kazanmaktadır. İhraç edilen kayısının yüzde 70'i Mut'tan gidiyor. İlçemiz artık kayısıda bir marka olmuştur."

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise ihracat konusunda karşılaşılan en büyük engelin, zirai ilaç ve gübre kalıntısı olduğunu belirterek, "Tarım ürünleri itibariyle dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz. Bu iş bizim geleceğimiz. Tarımda Mersin İlinin ilçeleri Mut kadar çok ilerde değil." diye konuştu.

Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi ve iklimler sayesinde sofralık ve erkenci kayısı üretim ve ihracatı açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kavak, bu potansiyeli ortaya çıkarabilmek adına 2006 yılından bu yana ihracatçı birliklerinin çok ciddi çalışma yaptıklarını söyledi. Kavak, bu çalışmalar sayesinde hem üreticilerin hem de insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde zirai ilaç kalıntısı düşük orandaki ürünlerin yetiştirilmesinin sağlandığını söyledi. Yapılan bu çalışmalar sonucunda 2003 yılı itibariyle 2 bin 900 ton ve 3.4 milyon dolar olan Mut'taki sofralık erkenci kayısı ihracatının 2009 yılı itibariyle 15 bin ton ve 21 milyar dolara çıktığını kaydeden Kavak, şu an Mut'ta üretilen kayısının yüzde 85'inin kayıt altına alındığını kaydetti.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da Mut ilçesinin tarım sektöründe oldukça önemli ilçelerin başında geldiğini söyledi. Vali Aksoy, "Mut'ta tarım bilinçli yapılıyor. Özellikle erik erikten sonra kayısı daha sonraki süreçte de zeytin üretimi ile ana ürün kalemleri olarak çıkan bu ilçemizde her yıl bu üretimi biraz daha geliştirme daha iyi ihracat edilebilir bir noktaya çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gün ortaya çıkan tablo her yıl ilerleme olduğunu göstermektedir." dedi.

MHP Mersin Millet Vekili Kadir Ural ise Mut kayısısının tanıtım ve ihracatı konusunda eksiklerin olduğunu belirterek, "Bu toplantıda pazarlama ve ihracat konusundaki eksikliklerimizi öğrenerek önümüzdeki yıllar içerisinde Mut kayısını hak ettiği yere taşıyalım." şeklinde konuştu.

Mut Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı ihracatçı ve üreticilerin soru ve sıkıntılarının dinlenmesiyle son buldu.

Toplantıya, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İlçe Kaymakamı Osman Yenidoğan, Belediye Başkanı Murat Orhan, Akdeniz Yaş Meyve vVe Sebze İhracat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Ata, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, idari amirler, sivil toplum örgütleri ile ihracatçı ve üreticiler katıldı.