Erkenci Sofralık Kayısı Sektöründe Büyük Buluşma

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği'nin (AKİB) bu yıl 5.düzenlediği "5.Geleneksel Mut'tan Sofralık Kayısı İhracatına İlişkin Değerlendirme Toplantısı" Mersin'in Mut ilçesinde yapıldı.

Erkenci Sofralık Kayısı Sektöründe Büyük Buluşma
Mut Ziraat Odası konferans Salonunda yapılan toplantıya, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Milletvekili Kadir Ural, DTM-İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever, İlçe kaymakamı Osman Yenidoğan, Belediye başkanı Murat Orhan, AKİB Başkanı Ali Kavak, Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ve çok sayıda üretici katıldı.
Mut Ziraat Odası salonunda yapılan toplantıda konuşan AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi ve iklimler sayesinde sofralık ve erkenci kayısı üretim ve ihracatı açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu dikkat çekti. Kavak, "Bu potansiyeli ortaya çıkarabilmek adına 2006 yılından bu yana ihracatçı birliklerinin koordinatörü altında çok ciddi bir çalışmalar yaptık ve yapılan bu çalışmalar sayesinde hem üreticilerin izlenebilirliğinin, hem de insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde zirai ilaç kalıntısı düşük orandaki ürünlerin yetiştirilmesi temin edildi. 2007 yılından beri devam eden kayıt altına alınma neticesinde de üretim ve ihracat bazında Mut'taki sofralık erkenci kayısı ihracatının 2009 yılı itibarıyla 10 bin 093 ton olup ve 13 milyon 457 bin dolar olarak gerçekleşti. Şu an Mut'ta üretilen kayısını yüzde 97'si kayıt altına alınmış bulunmaktadır" dedi.
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Hiçbir sektör tarım sektörü kadar önemli olamaz. Çünkü tarım sektöründeki alın teri ve el emeği hepsinden fazladır dedi.
İlçe kaymakamı Osman Yenidoğan da ilçemiz genelinde bugün itibari ile 76 bin 570 dekar arazinin kayıt altına alındığına dikkat çekti. Yenidoğan, kayısıda en çok ihracatı Almanya ve Rusya'ya yapıldığını ifade etti.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, veda niteliğindeki konuşmasında Mersin valisi olarak 4 yıldır gururla görev yaptığını söyledi. Aksoy, bu süreçte Mut ilçesine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aksoy, "Sizlerin de Samsun ilinde bir hemşeriniz olduğunu bilmeniz gerekir" dedi.
Konuşmasının ardından AKİB Başkanı Ali Kavak, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'a üstün hizmetlerinden dolayı plaket verdi.
Toplantı daha sonra soru ve cevap bölümüyle sona erdi.