Diyarbakır Kitap Fuarı'nda son günler heyecanı

Diyarbakır'da ilk kez düzenlenen kitap fuarı 23 Mayıs pazar günü sona erecek. Hafta başından beri kitap kurtlarının akınına uğrayan fuarını, son iki g

Diyarbakır'da ilk kez düzenlenen kitap fuarı 23 Mayıs pazar günü sona erecek. Hafta başından beri kitap kurtlarının akınına uğrayan fuarını, son iki gün binlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Diyarbakır'a ilk kez gelerek, fuarda stant açan yayınevleri ilgiden memnun. 110 yayınevi ile yüzlerce yazarın katıldığı fuarın geleneksel hale getirilmesi düşünülüyor.

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliği ile 'Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk' sloganıyla düzenlenen Diyarbakır Kitap ve Eğitim Fuarı'nın son iki gününe girildi.

Ergani yolu üzerindeki Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarda, yayınevlerinin yanı sıra eğitim kurumlarının da stantları bulunuyor. Eğitim ve yayınevleri olmak üzere iki bölümden oluşan fuara öğrenciler ilk günden beri büyük ilgi gösteriyor.

Fuara katılmak için Ergani ilçesinden Diyarbakır'a gelen Özlem Erdinç, yüreğinde kitap aşkı olanın uzaklığı bahane etmediğini söyledi. Erdinç, "Ömrümde ilk kez bir kitap fuarına geldim. Okuldaki arkadaşlarımı da getirdim. Diyarbakır bunun gibi çok daha güzel kültür etkinliklerini hak ediyor. Burada kitap kokuları arasında gezerken kendimi İstanbul'da Mısır'da kültürün merkezi gibi şehirlerde hissettim." diye konuştu.

Mardin'de öğretmenlik yapan Hamdi Alataş ise öğrencileriyle birlikte fuara katıldığını söyledi. Güneydoğu'daki öğrencilerin okumayı çok sevdiğini anlatan Alataş, fuara gelme teklifini öğrencilerinden aldığını dile getirdi.

Fuar boyunca konferans, panel, söyleşi, şiir dinletisi gibi 40 kadar kültür etkinliği ise devam ediyor. Kitap Fuarı'nda Mıgırdiç Margosyan, Mümtazer Türköne, Doğu Ergil, Füruzan, Ahmet Telli, Altan Öymen, Altan Tan, Baskın Oran, Ahmet İnsel, Ömer Laçiner gibi pek çok yazar, şair ve bilim insanı okurlarıyla buluştu.

Viyana Üniversitesi Kürdoloji Bölümü Başkanı Celile Celil, Cumartesi günü panele katılmak üzere Diyarbakır'da olacak. Girişin ücretsiz olduğu Kitap Fuarı 23 Mayıs'a kadar açık olacak. 10.30-19.30 saatlerinde açık olan fuara, her yarım saatte bir Büyükşehir Belediyesi önü ve Ofis Otobüs durağı önünden ücretsiz servis kalkıyor. Ancak otobüs seferlerinde ciddi aksaklıklar yaşanıyor.

FUARIN EN İLGİNÇ KİTABI: ARİFLERİN SATRANCI

Fuarda yer alan kitaplardan en ilginç olanı Şatranc-ı Urefa. Zaman Kitap editörü Yusuf Çağlar'ın Şatranc-ı Urefa kitabı ve yüz kelimeden oluşan satranç levhası fuarın en çok satanları arasında.

Çağlar, satrancın, 'bilinmeyen hiçbir şey yok' düşüncesini ortadan kaldırdığını söyledi. Çağlar'ın verdiği bilgiye göre; 700 yıl önce geliştirilen Şatranc-ı Urefa, II. Abdülhamit dönemine gelindiğinde kırahathanelerde oynanan bir oyun haline gelmiş. Tasavvuf ehlinin oynadığı Şatranc-ı Urefa'da, Visal'e (yaratıcıya giden yolda) insanların geçeceği her merhale bir hamleyi temsil ediyor. Kaynaklarda bu oyunu Muhyiddin İbnü'l Arabi veya Süleyman Çelebi'nin geliştirdiği yazıyor. Tarafların önünde kelimelerin yazıldığı 101 kare var. Tasavvuf yolunda sıralanan bu yüz bir kelime aynı zamanda yüz bir farklı hamleye denk geliyor. İlk kelime zillet. Şatrancı-ı Urefa levhasının en alt basamağında ve sağ başta yer alıyor.

FUARI 4 GÜNDE 25 BİN KİŞİ GEZDİ

TÜYAP'tan alınan bilgiye göre, kitap fuarını 4 günde 25 bine yakın kişi gezdi. Fuarın ilk günü, sabah saatlerinde 3 bin 500 kişi alana giriş yaparken, bu sayı akşama doğru 8 bine ulaştı.

Fuarın ikinci, üçüncü ve dördüncü gününe gelindiğinde, toplam ziyaretçi sayısı 25 bine ulaştı. Yetkililer, cumartesi ve pazar günüyle birlikte ziyaretçi sayısının 50 bine ulaşacağını düşünüyor.