Anadolu Üniversitesi, Anadolu sanatlarını Köln'e taşıdı
1 milyon 300 bin öğrencisiyle dünyanın dördüncü büyük üniversitesi olan Anadolu Üniversitesi, Anadolu sanatını Köln'e taşıdı. Köln'de bulunan Batı Avr
Anadolu Üniversitesi'nin yenilenen Batı Avrupa Bürosu ve sanat galerisi üniversite rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Çobanlı, Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ve fakültede ders veren ve aynı zamanda sanatçı olan öğretim görevlileriyle Türk ve Alman 200 civarında seçkin davetlinin katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Sanat galerisinde, fakültedeki 22 öğretim görevlisi sanatçıya ait olan 50 civarındaki eserle açılan "Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Karma Sergisi" katılımcıları büyüledi. 20 Mayıs akşamı yapılan açılışın ardından 21 Mayıs'ta ise Prof. Dr. Hayrı Esmer baskı resim, Prof. Dr. Gonca İlbeyli Demir plastik sanatlar, Doç. Dr. Rıdvan Coşkun Türk resim sanatı, Doç. Dr. Rahmi Atalay Cumhuriyet dönemi olmak üzere Türk sanatı konusunda sunumlar yaptı.
Açılışta bir konuşma yapan üniversite dekanı Prof. Dr. Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi'nin kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemede öncü rol oynadığını kaydederek, yılda bin 300 kültür-sanat etkinliği düzenlediklerini bildirdi. Aydın, fakültenin yetiştirdiği sanatçılarla Türkiye'de sanatın gelişmesine önemli katkı yaptığının altını çizdi. Köln'deki sanat galerisinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Aydın, "Burası yalnızca sanat galerisi olmayıp, aynı zamanda sanatın konuşulup tartışıldığı akademik bir ortam yaratması açısından da önemlidir. Türk sanatçılarının sergi, resim, özgün baskı ve heykel alanlarındaki eserlerinin Almanya'daki Türk ve Alman sanatseverlerle buluşması, üniversitemizin sanata açılan penceresinin uluslararası boyut kazanması açısından önemlidir" diyerek, Çobanlı, Basa, öğretim görevlileri ve Batı Avrupa Bürosu Koordinatörü Dr. Ahmet Atilla Doğan'a teşekkür etti.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Çobanlı ise, fakültelerinin, Türkiye'nin önde gelen sanat eğitimi kurumlarından biri haline geldiğini belirterek, sanatın geniş kesimlere yayılması için sık sık sergiler, sanat sempozyumları düzenlediklerini kaydetti. Çobanlı, "Ulusal kapsamda yapılan sanat etkinliklerinin Almanya'da, Köln'de yaşayan vatandaşlarımızla paylaşmasına, onları ulusal kültürümüze yakınlaştırmasına, ülkemiz çağdaş sanatı hakkında bilgilendirilmesine, ayrıca Türk sanatının dışarıda tanıtılmasına ve iki ülkerin bir birini daha yakından tanıyıp anlamasına önemli katkılar sağlayacağına inandığımız bu etkinlikler dizisinin ilk sergisini resim, özgün baskı ve heykel alanlarında seçilen fakültemiz sanatçı öğretim elemanlarının eserleriyle gerçekleştiriyoruz." dedi.
Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ise, "Anadolu Üniversitesi'nin sanat galerisini açarken, bir taraftan Türk sanatı ve sanat eğitimin burada temsilciliğini açıyoruz, öbür taraftan Anadolu Üniversitesi'nin bu temsilcilik binasıyla Türk üniversite sisteminin adeta Almanya'da bir Büyükelçiliğini açıyoruz" dedi. Türkiye ve Türk insanı için Köln'ün çok önemli olduğunu, Almanya'ya ilk olarak Türk işçilerin Köln'e geldiğini hatırlatan Basa, "Şimdi Almanya'ya ilk defa bir Türk üniversitesi Köln'e geliyor, ilk defa Köln'e sanat galerisi açıyor. Bundan daha güzel bir tesadüf düşünemiyorum. Anadolu Üniversitesi'nin bilim güneşi şimdi de buradaki insanımızı aydınlatacak." dedi. Açılışa fakülteden resim bölümü başkanı Prof. Dr. Abdullah Demir, özgün baskı bölüm başkanı Prof. Dr. Hayri Esmer, heykel Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hayri Atalan, Prof. Dr. Gonca İlbey, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ressam Doç. Dr. Rıdvan Coşkun, öğretim üyeleri Melike Taşçıoğlu, Leyla Varlık Şentürk katıldı.