"Okuma alışkanlığı evde kazanılır"

Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmada en büyük payın ailelere düştüğü belirtildi. Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta aşılanması gerektiğ

Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmada en büyük payın ailelere düştüğü belirtildi. Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta aşılanması gerektiği ifade edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2'incisi düzenlenen Kitap Fuarı'nda çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusu ele alındı. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) tarafından düzenlenen "İlk ve Orta Öğretimde Okumayı Sevdirmenin Yolları" başlıklı panele Kocaeli'ndeki ilköğretim okullarında eğitim veren öğretmenler katıldı.

Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki Mehmet Ali Kâğıtçı Konferans Salonu'nda yapılan panele konuşmacı olarak KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Göktaş, 50. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Gökhan Güler ve Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Öğretmeni Erdem Yıldırım katıldı.

EN ÖNEMLİ GÖREV AİLELERDE

50. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Gökhan Güler, çocukları iyi kitaplarla tanıştırmanın bir ailenin en önemli görevlerinden biri olduğunu söyledi. Okumayan bir çocuğun eğitiminin yarım kaldığını vurgulayan Güler, çocuklara küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaması durumunda ileriki yaşlarda bu işin zorlaştığını ifade etti.

Aileler çocuklara hangi kitabı vereceği konusunda da yetersiz bilgiye sahip olduğunu belirten Güler, "Kimi aileler çocuklarına anlamayacakları batı klasiklerini vererek okumalarını istiyor ve onları kitaplardan soğutuyor. Bir çocuğa anlayacağı bir kitabı vermek ona yapılmış en büyük kötülüktür. Ve bu bir ömür boyu kitapla mesafeli olmalarına neden olur." diye konuştu.

EVDE KİTAP OKUMA SAATİ AYRILMALI

Aile içerisinde belli bir saatin kitap okuma saati olarak ayrılması gerektiğini kaydeden Güler, şunları söyledi: "Kitap okumak çocuğun zoruna gidiyorsa dergilerle okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Dergilerdeki fotoğraflar ve yazılar çocukların ilgisini çekebilir. Kitap fuarları da çocukların kitaba ilgisini artırır, onları heyecanlandırır. Artık çok sayıda çocuk yayınevi var. Çocuklar bu yayınevleri ve çocuk kitaplarıyla tanışarak kitaba ve okumaya ilgi duyabilir. Çocukların kitaplardan sıkılmalarının başında bana göre yavaş okumaları geliyor. Çocuklarımız çok yavaş okuyorlar ve belli bir süre sonra kitaptan sıkılıyorlar. Mutlaka hızlı okuma kursuna gitmeliler. Anne ve babalar da çocuklarıyla birlikte hızlı okuma kursuna gidebilirler."

Göktaş, Başgil ve Yıldırım da çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları konusunda görüşlerini dile getirerek, ailelerin bu konudaki önemine vurgu yaptılar.