Merkel, Yunanistan'a yardım konusunda destek istedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Federal Mecliste yaptığı hükümet açıklamasında, Almanya'nın Yunanistan'a yapacağı yardım konusunda destek talebini yineledi.



Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Federal Mecliste yaptığı hükümet açıklamasında, Almanya'nın Yunanistan'a yapacağı yardım konusunda destek talebini yineledi.

Merkel konuşmasında, avro para biriminin kullanıldığı ülkelerin kader birliği yaptığını ve buradaki durumun "Avrupa fikrinin" korunması olduğunu belirterek, Avrupa'nın, 50 yıldan fazla bir süreden bu yana en önemli sınavla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Avronun başarısız olması durumunda Avrupa'nın da başarısız olacağını, başarılı oldukları takdirdeyse her ikisinin de daha fazla güçleneceğini ifade eden Merkel, Avrupa ülkelerinin dışında G-20 ülkeleri düzeyinde de gelecekte krizlerin önlenmesi için önlemler alınması gerektiğini kaydetti.
Rekabet gücü düşük avro bölgesi ülkelerinin imkanlarının üzerinde yaşadığını, asıl sorunun buradan kaynaklandığını belirten Merkel, Almanya'nın da 40 yıldan fazla bir süredir borç yaptığına işaret etti.
Ana muhalefet partisi niteliğindeki Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier ise, muhalefet ile işbirliğine yanaşmadığı gerekçesiyle Merkel'i eleştirdi.
Yunanistan'a garantilerle birlikte yapılacak toplam 750 milyar avroluk yardımın 148 milyar avroluk kısmını gelecek 3 yıl boyunca Almanya'nın karşılaması bekleniyor.
Almanya'nın yapacağı yardımla ilgili olarak Cuma günü Federal Mecliste (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisinde (Bundesrat) oylama yapılacak.
Meclisteki oylamada iktidardaki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Partinin (FDP) ve muhalefetteki Yeşiller Partisinin yardıma onay vermesi, Sol Partinin de karşı çıkması bekleniyor. SPD ise bu konuda henüz kararsız.

Zaman