Başbakan Erdoğan: Viyana grubunun desteği olmadan sağlıklı bir gelecek tesis edemeyiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın arzulanan noktada bir adımı attığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın arzulanan noktada bir adım attığını söyledi. Erdoğan, "Viyana grubunun desteği olmadan sağlıklı bir gelecek tesis edemeyiz. Bu sıkıntılı süreci başarıyla neticelendirdikten sonra artık uluslararası camianın da gereken desteği vermesi gerekiyor. Bu destek verilirse bölgemiz için çok çok önemli bir adım olacaktır." dedi.

Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile birlikte yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya Federasyonu Başbakanı Viladamir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile dün yaptığı telefon görüşmesine ilişkin olarak Erdoğan, iki lideri tekrar bilgilendirme imkanı olduğunu söyledi. Obama ile uzun bir görüşme yaptığını belirten Erdoğan, İran'la yapılan bu protokolü 'bir diplomasi zaferi' olarak niteledi. Protokol imzalama sürecini zorlu bir süreç olduğunu belirten Erdoğan, süreçte Brezilya'nın katkısına da dikkat çekti. Erdoğan, "Buradaki hassasiyet şu; bir defa Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na üye olmasının yanı sıra NPT ile ilgili şartları İran kabul ettiğini açıkça teyit ediyor. Barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirme çalışması yapmasının her ülkenin hakkı olması hasebiyle orada bu da teyit ediliyor. Yarın biz Rusya ile nükleer enerji alanında bir anlaşma yapıyoruz. Nükleer enerji santralini kurduğumuz zaman bizim de burada zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyacımız olacak. Bizim de yapmamız gerekiyorsa bunu yapacağız. Eser nedir bunu barışçıl amaçlarla kullanmamızdır. Mesele bu olduğu zaman en doğal tabi haktır. 24 Mayıs'a kadar İran'ın UEAK'a göndereceği mektubun içeriği üzerinde Sayın Obama'nın durduğunu gördük. Bunu çok önemsiyoruz." dedi.

Rusya Başbakanı Putin'i çok daha rahat gördüğünü anlatan Erdoğan şunları söyledi: "Sayın Putin de sayın Obama da Türkiye'nin Brezilya'nın bu çalışmasını takdirle andılar. Gerçekten başarılı bir diplomasi örneği dediler. Bunun yanında tabi daha önce Sayın Obama'nın da ABD ziyaretinde ve son nükleer güvenlik zirvesinde 1200 kilo az zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye'ye verilmesini bakın kabul etmiyor demişti. Şu anda bunu kabul etti ve deklare etti. Viyana Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu mektuptan sonra 1 ay içerisinde 1200 kilo defaten Türkiye'ye emanete verilecek. Bu arada 1 ay içerisinde bu verilirken 10 ayda 120 kiloluk yakıtı vereceğini söyleyecek. ABD'ye karşı biz bunu 10 ay değil, 1 yıla çıkarmış olduk. 1 yılda bu 120 kiloluk yakıtı viyana grubu Türkiye'ye verecek. Biz bu yakıtı defaten değil, farklı zamanlar içerisinde de alabiliriz. Bunu İran'a teslim edeceğiz. 120 kiloyu teslim ettikten sonra 1200 kiloyu viyana grubuna teslim edeceğiz. Viyana grubunun desteği olmadan sağlıklı bir gelecek tesis edemeyiz. Bu sıkıntılı süreci başarıyla neticelendirdikten sonra artık uluslararası camianın da gereken desteği vermesi gerekiyor. Bu destek verilirse bölgemiz için çok çok önemli bir adım olacaktır. Türkiye olarak biz bu bölgede nükleer silah istemiyoruz. Hiçbir ülkenin nükleer silah yatırımı yapmasına bizler olumlu bakmıyoruz . Bundan sonra da bizim duruşumuz aynı. Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi isteniyorsa bunun açık örneğini veren biziz. Biz diğer ülkeleri de buna davet ediyoruz. Dışişleri Bakanlığımız 10 maddelik bildiriyi BM Güvenlik Konseyi'nin geçici ve daimi üyelerinin tamamına göndereceğiz. Çevre ülkelere bu metni bilgilendirme amaçlı göndereceğiz. Ben de gerek daimi üyeleri, gerekse çevre ülkelerden bazılarını Fransa, İngiltere, Çin Almanya aramaya devam ediyoruz. Dünya barışına bir nebze katkımız olursa bundan dolayı kendimizi mutlu hissederim. İran arzulanan noktada bir adımı atmıştır. Bunu da takdirle anmak gerekir."

Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban ki Mon ile de görüşeceğini kaydetti.