Malatya'da, 'Limni'de Bir Sürgün Veli Niyazi Mısri' Konulu Konferans Düzenlendi

Malatya'da, "Limni'de Sürgün Bir Veli Niyazi Mısri" konulu konferans verildi. Konferansta, şu anda Limni'de olan Niyazi Mısri'nin kabrinin memleketi Malatya'ya getirilmesi gerektiği belirtildi.

Malatya'da, 'Limni'de Bir Sürgün Veli Niyazi Mısri' Konulu Konferans Düzenlendi
Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Salonu'nda düzenlenen ve Kent Konseyi Niyazi Mısri Çalışma Grubu tarafından organize edilen "Limni'de Sürgün Bir Veli, Niyazi Mısri" konulu bir konferansı Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı verdi.
Konferansa, Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, İnönü Üniversitesinden Akademisyenler, Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Malatya Belediyesi Fuarcılık Genel Müdürü Murat Nalçacı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım konferans öncesi yaptığı konuşmada, Kent Konseyi bünyesinde neden Niyazi Mısri Çalışma Grubunu kurduklarına değinerek, Niyazi Mısri'nin yeterince tanınmadığını, Niyazi Mısri'yi tanıtmak için Niyazi Mısri Çalışma Grubunu kurduklarını ifade etti.
Yıldırım, Mısri'nin Amerika'da daha iyi tanındığını belirterek:"Bu topraklarda yetişmiş insanları bizler hep batıdan öğreniyoruz. Bizim yöremizde yetişen mutasavvıfları iyi tanımak ve gelecek nesillere daha iyi tanıtmak adına bu grubu kurduk. Mısri ile ilgili çalışmalarımız devam edecektir" dedi.
Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu da, Niyazi Mısri'nin ölümünün üzerinden 300 yıl geçmiş olmasına rağmen onu tanıyan ve ona tabi olan herkese manevi önder olduğunu belirterek, "Niyazi Mısri kimilerine göre çağının kutup yıldızıdır. Yerel yönetimler olarak Niyazi Mısri, Battalgazi, Somuncu Baba gibi şahsiyetleri bizden sonraki nesillere tanıtmalıyız. Bu yüksek şahsiyetlerin yolumuzu aydınlatmasına çok ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
"Limni'de Sürgün Bir Veli, Niyazi Mısri" konulu konferansı veren Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, Niyazi Mısri ile ilgili çalışmalarının 16 yılı bulduğunu ifade edip, Niyazi Mısri ile ilgili çalışmaları yaparken karşısına Yunus'un, Mevlana'nın çıktığını; Yunus, Hacı Bektaş-ı Veli, İbn-i Arabi, Mevlana'nın ve Niyazi Mısri'nin de bizim mayamızı yoğurmaya başladıklarına vurgu yaptı.
Niyazi Mısri'nin, her zaman çekinmeden doğruları söyleyen, gerektiğinde devlet adamlarına mektuplar yazıp yanlışlarını ileten bir şahsiyet olduğuna işaret eden Tatcı, Niyazi Mısri'nin çok büyük bir veli olduğunu, bu kadar büyük bir insanın ayağında bukağıyla sürgüne gönderildiğini bildirdi.
Malatya doğumlu olan Mısri'nin iyi tanıtılması için Malatyalılara çok iş düştüğünü söyleyen Tatcı, Mısri'nin kabrinin şu an Yunanistan Limni adasında olduğunu, Malatya'ya getirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Programın sonunda soruları cevaplayan Mustafa Tatcı, ayrıca "Limni'de Sürgün Bir Veli, Niyazi Mısri "adlı kitabını imzaladı.