Et fiyatlarında 6 günde ne değişti?

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 26 Nisan-2 Mayıs arasında kıymanın perakende fiyatında yüzde 17,78 TL, kuşbaşında ise yüzde 18,5 oranında düşme meydana geldiğini söyledi.

Et fiyatlarında 6 günde ne değişti?
TBMM kulisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Eker, et fiyatlarını yakından takip ettiklerini belirterek, ''26 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında kıymanın perakende fiyatında yüzde 17,78; kuşbaşında ise yüzde 18,5 oranında düşme meydana geldi'' dedi. Eker, bunun, Et ve Balık Kurumu ile büyük süpermarketlerin fiyatlarının ortalaması dikkate alınarak hesaplandığını bildirdi.

Biftekte ve kontrfilede yüzde 9,5 TL toptan etlerde ise kilogram başına 3 TL'lik düşüş meydana geldiğini ifade eden Eker, toptan etlerdeki bu düşüşün halen market fiyatlarına tam olarak yansımadığını kaydetti.

Eker, şöyle konuştu:

''Bununla birlikte biraz daha düşmesini bekliyoruz. Alınan tedbirler ve bunun ilan edilmesi... Baştan beri söylüyoruz burada bir spekülasyon var. Aslında yeteri kadar materyal var. Hayvan varlığında bu manada bir sıkıntı yok. Speküle ediliyor, birileri aşırı kar hırsıyla bunu yapmaya çalışıyor. Gelişmeler de bu tezimizi doğruluyor ama Et ve Balık Kurumu çalışmasını yapıyor; hem AB, hem AB dışındaki ülkelerle ilgili çalışma yapılıyor. Yarın, AB ülkeleri ilgili teklifler alınacak, salı günü açıklanacak. Büyük bir ihtimalle Güney Amerika ülkeleri, Avustralya, Yeni Zelanda'dan da çarşamba ve perşembe günü sonuçlar alınacak.

Dolayısıyla öncelikli tercihimiz, kasaplık, canlı hayvan alınması. Niye bunu söylüyoruz: Katma değeri Türkiye'ye gelsin istiyoruz. Çünkü onun derisi, başı, iç organları ayrı bir katma değer ve istihdam yaratır. Ama onun yanında karkas et... Uzmanlarımız gidip hayvanı canlı olarak yerinde görecek, başında duracak, kesimini yaptıracak. Bizim istediğimiz şartlarda kesimi olacak.

Meseleyi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Sadece üretici ya da tüketici açısından da değil, ikisini birlikte mütalaa ediyoruz. Sonuçta bizim üretimi sürdürülebilir kılmamız lazım. Bir dengede bu işin gitmesi lazım. Et ve Balık Kurumu da dengesizlik olduğunda o dengeyi düzeltecek tedbirleri almak üzere çalışmalarını sürdürüyor.''

''PİYASA DENGEYE OTURUYOR''

Kesim sayısında artış olduğunu bildiren Eker, fiyatların düşmesinde bunun da etkisinin olduğunu söyledi. Eker, ''gelişmeler iyi yönde'' dedi.

Türkiye'nin yılda 1 milyon ton et üretip tükettiğini ifade eden Eker, Mart ve Nisan ayındaki fiyatların yapay olduğunu, tedbirlerle bunun önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi. Eker, ''Piyasa dengeye oturuyor'' diye konuştu.

AA