Edirne'nin köylüleri şükür duasında buluştu
Edirne merkeze bağlı 6 köyün sakinleri şükür duası için bir araya geldi.
Küçükdöllük köyünde yapılan programa aralarında Edirne Valisi Mustafa Büyü
Küçükdöllük köyünde yapılan programa aralarında Edirne Valisi Mustafa Büyük, Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz'ın da bulunduğu bin 500'ün üzerinde davetli katıldı.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bundan yaklaşık bir ay önce Ziraat Odası, Trakya Birlik, Süt Üreticileri Birliği ve muhtarların katılımı ile duanın birlikte yapılması kararının alındığını söyledi.
Yorulmaz, "Bu anlamda pilavı Ziraat Odası, yağını Trakya Birlik, ayranı da Süt Üreticileri Birliği karşıladı. Programlar toplu olduğu zaman anlamı daha da büyük olacak." dedi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ise her hafta ayrı bir köyde yapılan dua programlarına idarecilerin yetişmesinin mümkün olmadığını belirterek çiftçinin en yoğun çalışması gereken bir dönemde köylülerin programlarını bir arada yapmalarının daha yararlı olduğunu kaydetti.
Bu yıl yapılan şükür duasına ev sahipliği yapan Küçükdöllük Köyü Muhtarı Sadık Meşe de her yıl ayrı yaptıkları şükür duasını bu yıl toplu olarak yaptıklarını söyledi.
Komşu köylüleri kaynaştırmak ve ekonomik olarak tasarruf yapmak amacıyla 6 köy olarak bir araya geldiklerini anlatan Meşe, bugün yapacakları programa 2 bin 500 kişi beklediklerini dile getirdi.
Korucu Köyü Muhtarı Mahmut Oyan ise şükür veya yağmur duasının daha önceki yıllarda her hafta ayrı bir köyde yapıldığını belirterek, bu durumun iş gücü ve ekonomik kayba neden olduğunu anlattı.
Oyan, bu durumun ortadan kalkması için 6 komşu köyün dua programını birlikte yaptıklarını kaydetti.
Hıdırağa Köyü sakinlerinden Hasan Öner de küçüklüğünden beri şükür veya yağmur duasının yapıldığını ifade etti.
Dua programlarının daha önce ayrı yapıldığını dile getiren Öner, bu yıl ise komşu köylerin bir araya gelerek birlikte duasını yaptıklarını açıkladı.
Her bahar döneminde Edirne'nin köylüleri şükür veya yağmur duası için bir araya geliyor. Yıllarca devam eden bu gelenek yağmurun çok yağdığı zamanlarda şükür, yağmadığında ise yağmur duası şeklinde yapılıyor. Köylerde nisan ayı başlarından itibaren başlayan etkinlikler mayısın ilk haftasına kadar devam ediyor.
Şükür veya yağmur duası her hafta ayrı bir köyde yapılıyor. Bunun için günler öncesinden bastırılan davetiyelerle duyuruluyor. Davet öncesinde hazırlıklar yapılır.
Duanın yapılacağı gün davetliler köyün meydanında muhtar tarafından karşılanarak davetin yapıldığı alana yönlendiriliyor. Daha sonra köy meydanında oluşturulan bir alanda din görevlileri tarafından dualar okunuyor. Ardından davetlilere etli pilav ve ayran ikram ediliyor.
Gelen davetliler karınlarını doyurduktan sonra din görevlilileri tarafından bitiş duası yapılıyor.
Yıllarca bahar döneminde her hafta ayrı bir köyde yapılan dua programı, bu yıl Trakya Birlik, Edirne Ziraat Odası, Süt Üreticileri Birliği ve muhtarların aldıkları ortak karar sonucu toplu olarak yapılmaya başlandı.
Buna göre merkeze bağlı Korucu, Menekşe Sofular, Hasanağa, Hıdırağa, Karayusuf köyleri dua programını Küçükdöllük köyünde yaptı.